2023-06-13 18:32:29
Φωτογραφία για Οι αγρότες βλέπουν, συγκρίνουν και αποφασίζουν για την ζωή τους
Άνοιξε μόλις χθες η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ , την στιγμή που τις προηγούμενες χρονιές η διαδικασία είχε ήδη ολοκληρωθεί αρχές Ιουνίου με την προβλεπόμενη μηνιαία παράταση που δίδεται σχεδόν κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τραγική αυτή καθυστέρηση έχει προκαλέσει αγανάκτηση καθώς τα αγροτικά νοικοκυριά βιώνουν την οικονομική «ασφυξία», βλέποντας τον προγραμματισμό τους να τινάζεται στον αέρα, αφού αργούν να πιστωθούν με τις ενισχύσεις οι «κάρτες αγρότη» (οι οποίες δεν μπορούν να εκδοθούν αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας και ως εκ τούτου δεν εξασφαλίζεται η ρευστότητα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους μέχρι να πληρωθούν οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις), η σύναψη συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, η κατανομή των δικαιωμάτων και η καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια στην ατζέντα της απερχόμενης κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και του επιτελικού κράτους δεν υπήρχε ο πρωτογενής τομέας παραγωγής.


- Δεν έλαβαν ούτε ένα μόνιμο μέτρο μείωσης του κόστους παραγωγής

- Δεν παρουσίασαν κανένα σχέδιο ανάταξης της πληττόμενης ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας

- Δεν είδαμε ούτε μία αναφορά στη χρηματοδότηση των αγροτών και την προστασία της περιουσίας τους από κατασχέσεις

Απολύτως τίποτα.

Αντίθετα είδαμε να εκτοξεύεται δραματικά το κόστος στην ενέργεια, τις ζωοτροφές τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα. Ακούσαμε υποσχέσεις για την άρδευση και τους πολύπαθους ΤΟΕΒ αλλά σήμερα η αρδευτική περίοδος βρίσκεται στον αέρα και με το φόβο της διακοπής ρεύματος στα αντλιοστάσια, καθώς εξαιτίας της ανεξέλεγκτης αύξησης του ρεύματος τα χρέη τους έχουν εκτοξευτεί και η λειτουργία τους εξαρτάται από την ΔΕΗ που ξεπούλησαν.

Οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την αισχροκέρδεια όπως και οι καταναλωτές (τα πορτοκάλια και οι ελιές πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ στο ράφι αγοράζουμε τα πορτοκάλια 2 ευρώ το κιλό).

Στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ μπήκε μια τάξη στον χρόνο των πληρωμών και διευθετηθήκαν εκκρεμότητες προηγούμενων ετών.

Η κυβέρνηση του επιτελικού κράτους και ο Πρωθυπουργός των υποκλοπών διέλυσαν ότι είχε φτιαχτεί - αντί να συνεχίσουν αυτή την πορεία εύρυθμης λειτουργιάς - και κατάφεραν να αποκλείσουν στην τελευταία πληρωμή των ζωοτροφών πολλούς κτηνοτρόφους, ενώ και οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων πραγματοποιήθηκαν με αδιαφανή κριτήρια.

Απέναντι σε όλα αυτά, εμείς μιλάμε για πολιτική αλλαγή και παραγωγική ανασυγκρότηση με στόχο την επανεκκίνηση της αγροτικής μας οικονομίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη καταθέσει τις θέσεις του κόμματος για:

⦁ την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος

⦁ την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

⦁ την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή

⦁ την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικών χεριών

⦁ την αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ

⦁ την κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος

⦁ την διμερή χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ και την αναβάθμιση του

⦁ την δημιουργία πλαισίου διαχείρισης των αγροτικών χρεών με προστασία της αγροτικής γης και της α` κατοικίας

⦁ την ενίσχυση του ρόλου των παραγωγών στην εμπορία και γενικότερα της πρόσβασής τους στις αγορές.

⦁ την εξυγίανση και στήριξη τον πολύπαθων ΤΟΕΒ

Στις 25 Ιούνη πρέπει να στρίψουμε την πλάτη στο «σκοτεινό μέλλον» που επιφυλάσσει η ΝΔ στους αγρότες, αλλά και στην ίδια μας τη χώρα.

Προσκαλούμε τις αγρότισσες και τους αγρότες του νομού μας να δώσουμε ξανά μαζί αυτή την εκλογική μάχη και δεσμευόμαστε η αυριανή προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα να φέρει πίσω την ελπίδα και την δικαιοσύνη.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής Ν.Ε. Αιτ/νίας
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ