2023-06-21 07:16:33
Φωτογραφία για ΑΓΡΥΠΝΙΑ Αγίου Πορφυρίου στο Μακροχώρι Κωνστντινουπόλεως 2017
Ενθυμούμαι ως μαθητής του Λυκείου της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το ενδιαφέρον μου για τον μοναδικό έως τότε Άγιο του 20ού αιώνα Νεκτάριο, του οποίου η φωτογραφική απεικόνιση με εντυπωσίαζε, όπως φυσικά και ο άγιος βίος του.

Με χαρά όλοι οι συμμαθητές διαβάζαμε και ακούγαμε όσα μας έλεγαν για τον Άγιο της γειτονικής μας Σηλυβρίας, για τον αγώνα του, για το ήθος του και για τον βίο του.

Δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι αφενός μεν θα με αξιώσει ο Θεός, όπως και πολλούς άλλους, να γνωρίσω από κοντά μία αγία μορφή, τον τότε αγιορείτη Γέροντα, Άγιο Παΐσιο και αφετέρου να ζήσω αγιοκατατάξεις της Εκκλησίας μας, όπως του Αγίου Πορφυρίου και του Αγίου Ιακώβου, προσφάτως. 

Το νέφος των μαρτύρων και των Αγίων έχει συνέχεια και θα έχει μέχρι της συντελείας των αιώνων, καθότι οι ποιούντες τα αγαθά άνθρωποι, έστω και ελάχιστοι δεν θα πάψουν να υπάρχουν. Η πίστη τους θα ήταν νεκρή άνευ έργων και ακριβώς τα έργα αυτά τους καταξιώνουν στο σώμα της Εκκλησίας, η οποία εν συνεχεία αναγνωρίζει την ήδη βιωθείσα από το πλήρωμα αγιότητά τους. 


Στην ευκλεή Πόλη μας, στην Ιερά Μητρόπολη Δέρκων από το έτος 2014 και εξής εορτάζεται και τιμάται ο νεοφανής Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, κατά την μνήμη του στις 2 Δεκεμβρίου, μετά από σχετική απόφαση του Μητροπολίτου μας Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και η περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπέγραψαν το 2013 αυτό που εγράφη πρωτίστως εις τας βίβλους του Θεού: να εορτάζουμε και να τιμούμε τον Άγιο Πορφύριο την ημέρα της κοιμήσεώς του, που συνέβη πριν από 27 χρόνια. Φέτος κατά την κατανυκτική ιερά Αγρυπνία στην μνήμη του, στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Μακροχωρίου, ¨παρόντος¨ και του Αγίου μας, μέσω της ιστορηθείσης προσφάτως εικόνας του, οι πιστοί χρίστηκαν με το πνευματικό μύρο του Αγίου συμπροσευχόμενοι κατά την κατανυκτική Αγρυπνία. Νέοι ύμνοι για τον νέο Άγιο, κατά τον Εσπερινό και τον Όρθρο. Σεμνοπρεπής και ιεροπρεπής θεία Λειτουργία. 

Διαρκής δέηση της Εκκλησίας, όλοι συνηγμένοι επί τῶ αυτῶ. Επικεφαλής της Αγρυπνίας εφέτος ο Θεοφ. Επίσκοπος Ερυθρών κ.Κύριλλος, ο οποίος μετά από πρόσκληση του Σεβ. Ποιμενάρχου μας χοροστάτησε, με την συμμετοχή όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Δέρκων, συμπροσευχομένου και του Σεβ. Μητροπολίτου Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολυκάρπου. Πριν το «Δι’ευχών» ο Θεοφ. κ. Κύριλλος κήρυξε τον θείο λόγο και ο Σεβ. Γέρων Δέρκων κ.Απόστολος με σύντομη προσλαλιά του ευχαρίστησε τον χοροστατήσαντα Αρχιερέα, ευχόμενος επιτυχία στο έργο του ως πνευματικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Ευχήθηκε να είναι δαψιλής η χάρη και η μεσιτεία του Αγίου Πορφυρίου για όλους τους πιστούς. Ακολούθησε δείπνο στην κοινοτική αίθουσα, στο οποίο παρεκάθησαν απαξάπαντες. Ο καινοφανής Άγιος Πορφύριος ας μας επισκιάζει με την χάρη του, μεταφέροντας προς τον Θεόν τα προς σωτηρίαν αιτήματά μας.

Α. Χατζόπουλος, Πόλις, Δεκέμβριος 2017ς, Πόλις, Δεκέμβριος 2017  paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ