2023-06-22 12:18:21
Φωτογραφία για Σαν σήμερα καταδικάστηκε ο Γαλιλαίος από την Ιερά Εξέταση
Κέντρα Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Σαν σήμερα, 22 Ιουνίου 1633 καταδικάζεται ο Γαλιλαίος από την Ιερά Εξέταση για τις θεωρίες του σχετικά με το ηλιοκεντρικό σύστημα.

Ο Γαλιλαίο Γαλιλέι (Galileo Galilei, 1564 – 1642) υπήρξε Φυσικός, Μαθηματικός, Αστρονόμος, κατασκευαστής οργάνων, συγγραφέας επιστημονικών έργων, εκλαϊκευτής της επιστήμης, άριστος μουσικός, από τους σημαντικότερους συγγραφείς έργων πρόζας στην Ιταλία.

Ο σπουδαίος αστρονόμος Γαλιλαίος βελτιώνει και χρησιμοποιεί το τηλεσκόπιο και προβαίνει σε πολύ σημαντικές αστρονομικές ανακαλύψεις: Παρατηρεί τέσσερις δορυφόρους του Δία, τις φάσεις της Αφροδίτης, εκλείψεις δορυφόρων, όρη και κρατήρες της Σελήνης, τους δακτυλίους του Κρόνου, ηλιακές κηλίδες, την αστρική φύση του Γαλαξία και αποκαλύπτει την σύγχρονη περιστροφή της Σελήνης.

Ο Γαλιλαίος καταδικάζεται από την Ιερά Εξέταση στις 22 Ιουνίου 1633 γιατί στηρίζει το ηλιοκεντρικό σύστημα και τις θεωρίες του Κοπέρνικου σχετικά με την περιφορά των πλανητών γύρω από τον Ήλιο.


Μόλις το 1992 ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ ανακαλεί την

απόφαση της Ιεράς Εξέτασης που καταδίκαζε τον Γαλιλαίο.

Σύντομο Βιογραφικό του Γαλιλαίου:

Γεννήθηκε το 1564 στην Πίζα από φλωρεντινούς γονείς.

1581: Ξεκινά στο Πανεπιστήμιο της Πίζα σπουδές στην Ιατρική. Εγκαταλείπει το 1585 χωρίς δίπλωμα.

Στην Φλωρεντία διδάσκεται εφαρμοσμένα μαθηματικά από τον πρακτικό μαθηματικό και στρατιωτικό μηχανικό Ostilio Ricci.

1582: Ανακαλύπτει τις ισόχρονες ταλαντώσεις του εκκρεμούς και εφευρίσκει χρονόμετρο για την μέτρηση των παλμών ασθενών.

Μετά το 1588 διδάσκει μαθηματικά, αστρονομία, μηχανική, τεχνικές οχυρώσεις στις πόλεις Σιένα, Πίζα και Πάντοβα, εντός και εκτός των πανεπιστημίων.

1592-1610: Αποκτά την έδρα φιλοσοφίας στη Πάντοβα, δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για αντλία νερού, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε φοιτητές που φιλοξενεί στο σπίτι του.

1610: Βελτίώνει το τηλεσκόπιο, προβαίνει σε σημαντικές αστρονομικές ανακαλύψεις και μεταβαίνει στην αυλή των Μεδίκων ως «Φιλόσοφος του Μεγάλου Δούκα».

1616: Το έργο του “De revolutionibus” συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Απαγορευμένων Βιβλίων έως ότου διορθωθεί.

Το βιβλίο εκδίδεται διορθωμένο το 1620 και ο Γαλιλαίος γίνεται δεκτός σε ακρόαση από τον πάπα.

1632: Εκδίδεται στην Βενετία το έργο του Dialogo: Διάλογος περί των δύο κυρίων συστημάτων του κόσμου: Πτολεμαϊκού (γεωκεντρικό) και Κοπερνίκειου (ηλιοκεντρικό).

1633: Διατάζει ο πάπας να αποσυρθεί το βιβλίο. Συνιστά ειδική επιτροπή να κρίνει το περιεχόμενό του. Ο Γαλιλαίος καταδικάζεται από την Ιερά Εξέταση.

Πηγή:

Κέντρα Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
tinanantsou.blogspot.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ