2023-07-13 08:24:56
Φωτογραφία για 10 Τρόποι διαμόρφωσης με γλάστρες σε εξωτερικές σκάλες
Οι εξωτερικές σκάλες, ανεξάρτητα από το ύψος και τον γενικό τους σχεδιασμό, αποτελούν ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο του σπιτιού που εύκολα μπορεί να αξιοποιηθεί και διακοσμητικά, για την δημουργία στην είσοδο ή τον κήπο μιας πολύ όμορφης ...ολάνθιστης εικόνας αν τοποθετήσετε τα κατάλληλα για το σημείο φυτά σε όμορφες γλάστρες. 

Σε διαμορφώσεις αυτής της μορφής και ιδιαίτερα σε ψηλές σκάλες πριν της αισθητικής προέχει η ασφάλεια, για αυτό και τα δοχεία φύτευσης που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να έχουν τον απαιτούμενο όγκο και βάρος ώστε να μένουν ανεπηρέαστα από τον αέρα. 

Σε βορινά και ψηλά σημεία ένας τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι μικρές και μεσαίου μεγέθους γλάστρες θα παραμείνουν ...ακούνητες ακόμη και στον έντονο άνεμο είναι να προσθέσετε στην επιφάνεια του χώματος βότσαλα-πέτρες, ενώ δοχεία φύτευσης πάνω σε τσιμεντένιες επιφάνειες μπορούν και να κολληθούν μόνιμα με κόλλα για πλακάκια. 


Παραδοσιακό - Νησιώτικο ύφος

Το παραδοσιακό - νησιώτικο ύφος με τις γλάστρες πάνω στα ασβεστωμένα σκαλοπάτια είναι μια ...μαγική εικόνα, ταυτισμένη απόλυτα με το καλοκαίρι, όμως για να δημιουργήσετε κάτι ανάλογο χρειάζεται και το σπίτι να διαθέτει αντίστοιχη αρχιτεκτονική - αισθητική. 



Παρ όλα αυτά σε σπίτια με κήπο ή και σε μικρές αυλές μπορείτε να ...αντιγράψετε  το παραδοσιακό αυτό στυλ χρησιμοποιώντας πήλινες γλάστρες σε φυσική απόχρωση ή βαμμένες σε έντονα χρώματα ή και τις πολύ ταιριαστές για διαμορφώσεις αυτής της μορφής γλάστρες από τενεκέδες τροφίμων. 

Δείτε εδώ περισσότερες παρόμοιες ιδέες. 

Χρωματιστές γλάστρες

Το  έντονο χρώμα είναι ένας τρόπος για να κάνετε την όψη δοχείων φύτευσης που θα τοποθετήσετε σε σκαλοπάτια περισσότερη εντυπωσιακή, ειδικά αν σε αυτές πρόκειται να τοποθετήσετε φυτά που δεν διαθέτουν χρωματιστά λουλούδια ή αν γενικά ο χώρος είναι διαμορφωμένος με μονόχρωμα στοιχεία. 



Γλάστρες ιδιαίτερης όψης

Γλάστρες ιδιαίτερης εμφάνισης, μεγάλες κεραμικές χρωματιστές γλάστρες αλλά και ...εναλλακτικά δοχεία φύτευσης πχ ποτιστήρια, μεταλλικά κασπώ κλπ είναι ιδανικά για να τοποθετηθούν και να αναδειχθούν στο σημείο των σκαλοπατιών.  



Θάμνοι σε ιδιαίτερα σχήματα

Καλλωπιστικοί πράσινοι θάμνοι κουρεμένοι σε ιδιαίτερους σχηματισμούς και τοποθετημένοι σε απλές πήλινες γλάστρες, μπορούν να διακοσμήσουν εξαιρετικά το σημείο που βρίσκεται μια μικρή ή μεγαλύτερη εξωτερική σκάλα, χωρίς ταυτόχρονα εκτός από το κλάδεμα να απαιτούν ιδιαίτερες φροντίδες.



Γεράνια

Τα γεράνια είναι από τα κατ΄εξοχήν κατάλληλα φυτά για σκάλες - σκαλοπάτια. 

Μένουν πράσινα όλες τις εποχές του χρόνου, το περισσότερο διάστημα διαθέτουν και λουλούδια ενώ δεν απαιτούν ιδιαίτερες φροντίδες.  



Τοποθετήστε τα σε κάθε μορφής γλάστρες, ανάλογα με το τι ταιριάζει περισσότερο στην γενική αισθητική του σπιτιού και συνδυάστε φυτά με λουλούδια διαφορετικής απόχρωσης. 



Γλάστρες σαν ...στηθαίο

Σε σκάλες χωρίς κιγκλιδώματα με γλάστρες τοποθετημένες στην άκρη των σκαλοπατιών μπορεί να δημιουργηθεί ένα στοιχειώδες προστατευτικό στηθαίο. 



Ένας ...κήπος γύρω από τα σκαλιά

Στο σημείο μιας μεγάλης σκάλας ή περιμετρικά σε μικρότερα πλατύσκαλα, ειδικά σε μικρές αυλές, εισόδους κλπ μπορεί να διαμορφωθεί ένας μικρός ...κήπος.

Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του χώρου τοποθετείστε γλάστρες στα σκαλοπάτια και στα γύρω σημεία συγκεντρώνοντας πολυετή και εποχιακά φυτά και μετατρέποντας την συγκεκριμένη περιοχή σαν το κεντρικό σημείο φύτευσης του κήπου σας.   



Μεγάλες γλάστρες στην είσοδο

Η σκάλα εισόδου σε μονοκατοικίες ή εξοχικά σπίτια είναι ιδανική για να τοποθετήσετε γλάστρες με φυτά ανάλογων απαιτήσεων με τις συνθήκες ηλιοφάνειας που επικρατούν στο συγκεκριμένο σημείο. 

Ανάλογα με το πλάτος και τον σχεδιασμό της σκάλας, προτιμήστε λιγότερες και μεγαλύτερες γλάστρες, ώστε και η φροντίδα τους να είναι ευκολότερη και να μην "πνίγουν" τον χώρο και βεβαίως τα φυτά και μετά την ανάπτυξή τους να επιτρέπουν το απρόσκοπτο πέρασμα. 



Μια ομοιόμορφη εικόνα

Με ίδιες γλάστρες στις οποίες θα τοποθετήσετε ίδια φυτά δημιουργήστε μια ομοιόμορφη εικόνα στο σημείο της σκάλας. 

Διαμορφώσεις αυτής της μορφής μπορούν να δημιουργηθούν τόσο με πολλές μικρές γλάστρες σε ψηλές σκάλες όσο και με λιγότερες και μεγαλύτερου μεγέθους σε σκάλες μικρού ύψους ή πλατύσκαλα. 



Κάκτοι - Παχύφυτα και Εποχιακά λουλούδια

Τα είδη των φυτών που θα επιλέξετε για κάθε περίπτωση θα πρέπει  να είναι κατάλληλα για τις συνθήκες ηλιοφάνειας και υγρασίας που επικρατούν στο σημείο της σκάλας, ειδικά αν αυτή είναι πλήρως εκτεθειμένη στον ήλιο και το νερό της βροχής.  

Γενικά ο συνδυασμός πολυετών και πάντα πράσινων καλλωπιστικών και θάμνων με  εποχιακά ανθισμένα είδη είναι αυτός που θα σας εξασφαλίσει μια όμορφη όψη των σκαλοπατιών όλες τις εποχές.

Τα κακτοειδή, τα παχύφυτα και εύκολα στην φροντίδα τους εποχιακά φυτά όπως πχ πετούνιες, κατηφέδες, βασιλικός για το καλοκαίρι, χρυσάνθεμα, κυκλάμινα το φθινόπωρο και όλα τα ανοιξιάτικα βολβοειδή είναι από τις καλύτερες επιλογές.  



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto

www.inspideco.org
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ