2023-07-31 01:41:56
Φωτογραφία για Οι αλλαγές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα
Θετικές μεταβολές στους ονομαστικούς μισθούς, ενώ μαίνεται ακόμα ο υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα, αναμένονται στον ιδιωτικό τομέα μέσα από ένα μπαράζ παρεμβάσεων τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Στην ατζέντα της βρίσκεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, το ξεπάγωμα των τριετιών, αλλά και η ανάπτυξη των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας.

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, το ίδιο το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% (ή 5,5% κατά μέσο όρο ετησίως) έως το 2027. Έτσι θα φτάσει στα 950 ευρώ (μικτά) το 2027 έναντι των 780 ευρώ που είναι σήμερα. Η επόμενη αύξηση προγραμματίζεται για την 1η Απριλίου του 2024. Όπως προβλέπει το προαναφερθέν πρόγραμμα, ο κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Υψηλόβαθμη πηγή στο Υπουργείο Εργασίας ανέφερε πως δεν πρόκειται να προστεθεί αυτή η ρήτρα στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τον ανακαθορισμό του κατώτατου μισθού, απλά θα ληφθεί υπόψην η εξέλιξη του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης
. Παραπέρα,  ο Υπουργός Εργασίας, κος Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε  πρόσφατα σε συνέντευξή του πως "η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας” είναι μεταξύ αυτών "που μπορούμε να θίξουμε εφόσον ο μέσος όρος της ανεργίας πέσει κάτω από το 9%”. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως βλέπει "θετικά” την επιστροφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ κλπ.), αλλά "στο τέλος της διαδρομής”. Υπενθυμίζεται πως οι κοινωνικοί εταίροι καθόριζαν έως και το 2012 τον κατώτατο μισθό, ενώ από το 2013 καθορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Σχετικά με το ξεπάγωμα των τριετιών, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προβεί σε αυτή την ενέργεια, αφού πέσει σε ετήσια βάση η ανεργία (βάσει της έρευνας του εργατικού δυναμικού) κάτω από το 10%. Αυτό, βάσει των υφιστάμενων επίσημων προβλέψεων αναμένεται το 2025 ή το 2026 και έτσι οι τριετίες θα μπορούσαν να ξεπαγώσουν το 2027 ή το 2028 αντίστοιχα. Ωστόσο, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται από πλευράς κυβερνητικών κύκλων "λογιστικό” ξεπάγωμα των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024 και καταβολή των προβλεπόμενων αυξήσεων για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό την επόμενη χρονιά αφού υποχωρήσει η ανεργία κάτω από 10% (δηλαδή το 2026 ή το 2027 σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις). Η ρύθμιση αυτή εφόσον αποφασισθεί σε επίπεδο κυβέρνησης θα έλθει προς ψήφιση προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Όσον αφορά τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κος Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναφέρει προεκλογικά πως "έχουμε παραπάνω από 700 κλαδικές, επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Εργασίας. Και θα σας έλεγα ότι είναι πολύ θετικό όταν εργαζόμενοι και εργοδότες σε επίπεδο επιχείρησης, κλάδου, τομέα μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τις αυξήσεις, οι οποίες πρέπει να δοθούν σε εργαζόμενους”, Ο ίδιος είχε τονίσει πως "αναπτύσσεται και στο επίπεδο των συλλογικών διαπραγματεύσεων μία νέα κουλτούρα μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων και οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να πληρώσουν περισσότερο τους εργαζομένους τους, αν θέλουν να έχουν ικανοποιημένους εργαζόμενους και να μπορεί η επιχείρηση συνολικά να προκόψει”. Συνδικαλιστικοί κύκλοι  ανέφεραν πως η αίσθηση που υπάρχει είναι πως το Υπουργείο Εργασίας θα "τρέξει” τις διαδικασίες για να κηρυχθούν σύντομα υποχρεωτικές μια σειρά κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είχαν υπογραφεί το περασμένο διάστημα.

Χθες μάλιστα υπεγράφη μεταξύ του ΣΕΒ υπέγραψε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ) τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της Εμπορίας Πετρελαιοειδών.  Η σύμβαση, με έναρξη ισχύος από 1η Απριλίου 2023, καλύπτει το προσωπικό των επιχειρήσεων εισαγωγής και εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και υγραερίων. Ειδικότερα, η νέα σύμβαση για την τριετία 2023 – 2026 προβλέπει συνολική ονομαστική αύξηση +4,5%, αύξηση του επιδόματος εγκατάστασης στα €95 και χρονική αναμόρφωση των εισαγωγικών κλιμακίων σε όλες τις μισθολογικές κατηγορίες, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων. Εργοδοτικοί κύκλοι ανέφεραν πως αναμένεται υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αξίζει στο σημείο αυτό να τονισθεί πως στην αποκλειστική συνέντευξη την οποία έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κος Γιάννης Στουρνάρας στο Capital.gr ανέφερε για το θέμα μισθών πως πρέπει να "κάνουμε μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, για να αυξηθεί η παραγωγική βάση της οικονομίας, ιδιαίτερα σε τομείς που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Όχι παντού, θέλουμε σε τομείς που ανταγωνίζονται τη διεθνή οικονομία. Τότε θα μπορέσει πράγματι να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς χωρίς να δημιουργήσουν πρόβλημα είτε στο ισοζύγιο, δηλαδή μέσω ανταγωνιστικότητας, είτε με μεγαλύτερη ανεργία”. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως "αυτονόητα” αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον οι συγκεκριμένοι κλάδοι αφεθούν να ρυθμίσουν τα μισθολογικά τους/Πηγή capital 
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: SILVER ALERT για 82χρονη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: SILVER ALERT για 82χρονη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ