2023-08-03 08:27:55
Φωτογραφία για «Μαύρη» εργασία: Μπαράζ ελέγχων και e-διασταύρωση στοιχείων για το δηλωμένο ωράριο – Τι προανήγγειλε ο Άδ. Γεωργιάδης



(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Εντατικοί είναι οι έλεγχοι της ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας για την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να προαναγγέλλει «τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα πρόστιμα αναμένεται σύντομα να εξισωθούν με αυτά της αδήλωτης εργασίας.....



Ο υπουργός έστειλε μήνυμα για περισσότερους και αυστηρότερους ελέγχους, οι οποίοι μάλιστα θα γίνονται και πιο γρήγορα καθώς οι επιθεωρητές είναι πλέον εφοδιασμένοι με τάμπλετ. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν στη διάθεσή τους ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία της επιχείρησης που ελέγχεται και τα στοιχεία των εργαζομένων καθώς και να περνούν το αποτέλεσμα του ελέγχου αυτόματα στο σύστημα.



Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε την αύξηση του προστίμου για την υποδηλωμένη εργασία στα 10.500 ευρώ, δηλαδή στο ίδιο ύψος με το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία. Η σχετική διάταξη θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να έρθει σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Μάστιγα η υποδηλωμένη εργασία – «Ζούγκλα» οι πραγματικές συνθήκες, λένε οι εργαζόμενοι

Η Τατιάνα εργάζεται στον χώρο της εστίασης και περιγράφει στην κάμερα της ΕΡΤ τις συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο. «Έχει προκύψει να δουλεύεις μήνα και να σε δηλώνουν ένα 4ωρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.



Από 600 έως 2000 ευρώ είναι σήμερα το πρόστιμο για την υποδηλωμένη εργασία και μάλιστα χαμηλώνει ακόμη περισσότερο με την έκπτωση.



Εντείνονται οι έλεγχοι – «Τσουχτερά» τα πρόστιμα

Εκτός απο την θέσπιση «τσουχτερού» προστίμου για την υποδηλωμένη εργασία, εντείνονται και στοχευμένοι έλεγχοι.



«Το στοίχημα της πολιτικής ηγεσίας είναι να έχουμε σύγχρονους και γρήγορους ελέγχους και να γίνονται με διαφάνεια» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης.



Ο Διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης επιβεβαίωσε ότι «αυτό που προσπαθούμε είναι οι έλεγχοι να είναι στοχευμένοι και ποιοτικοί».



Το Υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι και η σταδιακή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα περιορίσει τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.



Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

 ertnews.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ