2023-08-06 16:30:27
Φωτογραφία για ΕΡΤ Vs ΡΙΚ: Η κόντρα με φόντο την Eurovision συνεχίζεται - Η απάντηση του ΡΙΚ στην EBU!



Η “εμφύλια” διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΡΤ και ΡΙΚ με αφορμή το Fame Story, που θα μεταδίδεται στο STAR Channel στην Ελλάδα και μέσω του οποίου έχει την πρόθεση η Κύπρος να επιλέξει τον εκπρόσωπό της για την Eurovision 2024 συνεχίζεται, χωρίς να εκτονώνεται η κρίση τουλάχιστον μέχρι στιγμής.



Το χρονικό

Η απόφαση του ΡΙΚ να συνεργαστεί με την Barking Well Media του Νίκου Κοκλώνη, το STAR και την PANIK Records για την παραγωγή του Fame Story, το οποίο θα μεταδίδεται ταυτόχρονα σε Ελλάδα (από το STAR) και Κύπρο (από το ΡΙΚ), έχει φέρει σε αντιπαράθεση τις δύο δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις.



Το trailer του talent show, στο οποίο παρότι δεν αναφέρεται ως τρόπαιο η λέξη Eurovision, αλλά ο μεγαλύτερος μουσικός διαγωνισμός της Ευρώπης, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την ΕΡΤ, η οποία θεωρεί πως παραβιάζονται τα αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης του διαγωνισμού, που έχει στην Ελλάδα.



Έτσι, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σήμερα στις Τυπολογίες της εφημερίδας ΠΑΡΟΝ, η EBU ύστερα από αίτημα της διοίκησης του Κων. Ζούλα προχώρησε στην επικαιροποίηση των κανονισμών της Eurovision 2024, αποστέλλοντάς τους σε όλα τα μέλη της.



Εμπλοκή με το Fame Story;

Οι νέοι αυτοί κανονισμοί που από ότι φαίνεται θεσπίστηκαν από την EBU, μετά την παρέμβαση της ΕΡΤ, φέρνουν εμπόδια στην πραγματοποίηση του talent show, τουλάχιστον έχοντας ως έπαθλο του την εκπροσώπηση της Κύπρου στον 67ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, όπως δηλαδή αφήνεται να εννοηθεί στο σχετικό trailer, που συνεχίζει να παίζει στην συχνότητα του STAR.





Ο νέος κανονισμός της Eurovision 2024

Οι νέοι κανονισμοί λοιπόν αναφέρουν τα εξής:



Η οργάνωση της εθνικής επιλογής κάθε μέλους της EBU δεν πρέπει να παραβιάζει την αποκλειστικότητα των δικαιωμάτων των συμμετεχόντων των άλλων συμμετεχόντων ραδιοτηλεοπτικών φορέων των άλλων χωρών. Την κάθε εθνική επιλογή εκπροσώπου για την Eurovision πρέπει να την αναλάβει και να την οργανώσει υπό τον αποκλειστικό του έλεγχο ο κάθε συμμετέχων ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Η οργάνωση και η παραγωγή δεν μπορεί να ανατεθεί ως εργολαβία, παρά μόνο με προηγούμενη έγκριση της EBU. Οι εθνικές επιλογές θα πρέπει να οργανώνονται και να μεταδίδονται τηλεοπτικά σε εθνικό επίπεδο στη χώρα του συμμετέχοντος ραδιοτηλεοπτικού φορέα και στο κανάλι του ίδιου του ραδιοτηλεοπτικού φορέα /μέλους της EBU.



Παρέμβαση της EBU

Μετά την δημοσίευση του σχετικού trailer η EBU με επιστολή της, ζήτησε από το ΡΙΚ να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες σχετικά με το Fame Story και κατά πόσο η πραγματοποίηση αυτού του show στην Ελλάδα, από έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό παραβιάζει τους άνω αναφερόμενους κανονισμούς του επικείμενου μουσικού διαγωνισμό.



Η εν λόγω παρέμβαση φυσικά καθόλου τυχαία δεν ήταν, όπως και η αναθεώρηση των κανονισμών του διαγωνισμού, αλλά ήρθε μετά από τις διαμαρτυρίες της ΕΡΤ, πως παραβιάζεται η αποκλειστικότητα στην τηλεοπτική και εμπορική εκμετάλλευση της Eurovision στην Ελλάδα, μία αποκλειστικότητα για την οποία δαπανά περίπου 360.000 Ευρώ ετησίως.



Η επιστολή του ΡΙΚ στην EBU

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Eurovisionfun το ΡΙΚ προχώρησε σε απαντητική επιστολή στην EBU στην οποία ισχυρίζεται πως το Fame Story δεν αποτελεί εθνικό τελικό, αλλά ένα talent show, το οποίο και θα ενσωματώσει στο ψυχαγωγικό του πρόγραμμα.



Επίσης αναφέρεται πως και για την Eurovision 2024 το ΡΙΚ θα επιλέξει τον εκπρόσωπό του με απευθείας ανάθεση, όπως πράττει τα τελευταία χρόνια. Η επιλογή του καλλιτέχνη θα γίνει μέσα από νέα ταλέντα που θα προκύψουν τόσο από το Fame Story όσο και από άλλους νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες.



Τέλος, τονίζεται στην επιστολή αυτή, πως η τελική επιλογή του τραγουδιού θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2024 μέσω ενός τηλεοπτικού σόου, που θα πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία. Όλα αυτά φυσικά όπως αντιλαμβάνεστε έρχονται σε αντίθεση με τα όσα αποκάλυψε ο Νίκος Κοκλώνης on air, σε διάφορες συνεντεύξεις του, αλλά και εμπεριέχονται στο promo trailer του Fame Story.



Εν αναμονή της τελικής απόφασης της EBU

Με ενδιαφέρον πλέον αναμένουμε την οριστική διευθέτηση του ζητήματος από την EBU και αν τελικά επιτρέψει μετά τις εξηγήσεις του ΡΙΚ, να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος επιλογής του καλλιτέχνη που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Eurovision 2024 ή όχι. Σύμφωνα πάντως με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι του ΡΙΚ έχουν ετοιμάσει εναλλακτικό σχέδιο, αφού σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να διαταραχθούν οι σχέσεις τους με την EBU, αλλά κα να κινδυνέψει η κυπριακή συμμετοχή στον διαγωνισμό.



Με πληροφορίες από: Eurovisionfun, ΠΑΡΟΝ, Real News



Πηγή: tvnea.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ