2023-09-04 09:13:15
Φωτογραφία για Κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση για την αποζημίωση των παραγώγων που χτύπησε η θεομηνία στο Πλάτανο Καλυβιών.



        Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μίλτος Ζαμπάρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την οποία συνυπογράφει και ο Βουλευτής Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή τις τεράστιες καταστροφές από την θεομηνία στον Πλάτανο Καλυβίων στην Αιτωλοακαρνανία.

Την προηγούμενη βδομάδα στην περιοχή του Πλατάνου Καλυβίων οι έντονες χαλαζοπτώσεις και οι πολύ δυνατοί άνεμοι κατάστρεψαν καλλιέργειες καλαμποκιού, μηδικής και ακτινιδίου.

Όπως επισημαίνουν οι Βουλευτές στην ερώτηση τους:  «Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση μετά από αυτή την καταστροφή και ειδικά για τις καλλιέργειες του ακτινιδίου, η ζημία είναι τόσο μεγάλη, που έχει καταστραφεί η σοδειά τους και για την επόμενη χρονιά».

Στην συνέχεια οι Βουλευτές αναφέρουν «Μετά από αυτή την μεγάλη καταστροφή οι παραγωγοί έχουν άμεση ανάγκη αποζημίωσης, διότι σε πολλές περιπτώσεις οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις προκαλούν τεράστιο οικονομικό κόστος στις αγροτικές οικογένειες που το μόνο τους έσοδο είναι οι εν λόγω καλλιέργειες
. Εκτός από τις καλλιέργειες, μεγάλες φθορές έχουν υποστεί και οι υποδομές και συγκεκριμένα τα δίχτυα που χρησιμοποιούνται για να προστατευόσουν τα ακτινίδια και τα οποία δεν υπάρχει τρόπος να διορθωθούν».

Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την ενεργειακή κρίση, όπως ψευδώς υποστηρίζει η κυβέρνηση,  οι τιμές του πετρελαίου έχουν φτάσει στα ύψη στη χώρα μας, συμπαρασύροντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος παραγωγής για τους αγρότες, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.  Οι προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί επιστροφής του φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο αποδεικνύονται κενό γράμμα αφού δεν ανταποκρίνονται ούτε στα μισά σχεδόν των πραγματικών φόρων που έχουν καταβληθεί και ακόμα και αυτές δεν τις έχουν λάβει οι αγρότες λόγω εκλογών!

Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εάν ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει στον άμεσο έλεγχο και αποζημίωση των καλλιεργειών και των υποδομών που έχουν καταστραφεί στην περιοχή Πλατάνου Καλυβίων στην Αιτωλοακαρνανία χωρίς καθυστερήσεις.

Επιπροσθέτως ερωτάται ο Υπουργός ποιος είναι ο προϋπολογισμός των ζημιών μέχρι τώρα, ποια προβλέπεται να είναι τα έσοδα του ΕΛΓΑ, πόσα χρωστά ο ΕΛΓΑ από αποζημιώσεις του 2022, εάν προβλέπεται να υπάρξει ταμειακό έλλειμμα και πως προβλέπεται να καλυφθεί;

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ