2023-09-04 19:45:23
Φωτογραφία για Απορρίματα κήπων. Αν επιτέλους δεν τα διαχειριστούμε όπως πρέπει θα συνεχίσουν να μας καταστρέφουν
Τα οργανικά υπολείμματα από κηπευτικές εργασίες (κλαδιά, φύλλα, κορμοί, χόρτα κλπ) δεν ανήκουν στα οικιακά απορρίματα, αλλά αποτελούν ειδική κατηγορία και η διαχείρισή τους διέπεται παγκοσμίως από ειδικούς κανόνες και νομοθεσίες διαφορετικές ανά χώρα. 

Ένα από τα πρόσθετα προβλήματα στην χώρα μας είναι ότι εκτός του γενικού κανόνα ότι απαγορεύεται η ρίψη τους στους κάδους αποκομιδής οικιακών απορριμάτων ο κάθε δήμος έχει την ευχέρεια να ορίζει το δικό του ειδικό πλαίσιο για το αν και πως τα απορρίματα κήπου συλλέγονται από τις υπηρεσίες καθαριότητας.



Έτσι κάποιοι δήμοι διαθέτουν ειδικό χώρο απόρριψης όπου τα απορρίματα κήπου θα πρέπει όμως να μεταφέρονται από τους δημότες με δικό τους μέσο (αυτή είναι η πιο συνήθης τακτική που εφαρμόζεται και σε αρκετές χώρες της ΕΕ), σε άλλους ειδικό φορτηγό ή γερανοφόρο φροντίζει για την αποκομιδή τους δωρεάν (συνήθως μόνο όταν πρόκειται για μεγάλο όγκο απορριμάτων) ενώ οι περισσότεροι δήμοι προβαίνουν στην αποκομιδή τέτοιων απορριμάτων (μικρού-μεσαίου όγκου) κατόπιν ειδοποίησης και με οικονομική επιβάρυνση.  

Όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ συχνά δεν τηρείται ούτε καν ο γενικός κανόνας και πολύ συχνά απορρίματα κήπου χωρίς καν να είναι τοποθετημένα σε σακούλες ...ξεχειλίζουν και από κάδους απορριμάτων με αποτέλεσμα οι σακούλες με τα οικιακά απορρίματα έως την αποκομιδή τους να παραμένουν και να ...μοσχοβολούν έξω από τους κάδους. 







Αυτή βεβαίως αποτελεί την "μικρότερη" επίπτωση της κακής διαχείρισης απορριμάτων κήπου αφού το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η πιο συνήθης τακτική, μάρτυρες της οποίας έχουμε όλοι υπάρξει σε πάμπολες περιπτώσεις και δεν είναι άλλη από τα ...βουνά από ξερόκλαδα, χόρτα, κορμούς κλπ που στοιβάζονται πέριξ των κάδων και παραμένουν εκεί έτοιμα για να λειτουργήσουν σαν ...στουπιά σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Το φαινόμενο αυτό μόνιμα ανακαλύπτεται ...ως δια μαγείας τους καλοκαιρινούς μήνες, με την πρώτη πυρκαγιά, όταν οι φωτιές τροφοδοτούνται (συχνά και ξεκινούν) από όγκους τέτοιων απορριμάτων που βρίσκονται παρατημένα εκτός αλλά και εντός οικιστικών περιοχών, μέσα στα δάση, δίπλα στα σπίτια.

Τότε και για ένα μικρό διάστημα ξεκινά η δημόσια συζήτηση για αυτά όπως και για τα  ακαθάριστα οικόπεδα, που επίσης αποτελούν πραγματικές βόμβες σε περιπτώσεις φωτιάς και με τις πρώτες φθινοπωρινές ψιχάλες όλα και πάλι ξεχνιούνται.



Βεβαίως δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και τις περιπτώσεις που ξερόκλαδα και ξερόχορτα βρίσκονται παρατημένα σε εντελώς ακατάλληλα σημεία ακόμη και με αποκλειστική ευθύνη των ίδιων των δήμων, αφού αυτά αφήνονται επί μήνες χωρίς να μαζευτούν μετά από καθαρισμούς - κηπευτικές εργασίες σε δρόμους και κοινόχρηστους - δημόσιους χώρους.  

Χρειάζεται λοιπόν τελικά αυστηρότερο νομικό πλαίσιο, πιο αυστηρές ποινές για τους παραβάτες και οι οποίες βεβαίως θα υλοποιούνται και δεν θα μένουν στα χαρτιά ή μήπως αυτές είναι λύσεις καταδικασμένες να αποτύχουν αν πριν δεν εξαντληθούν σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών όλες οι εφικτές και αυτονόητες επιλογές; 



Αυτό που κατ αρχήν θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους πάντες είναι πως η ύπαρξη οργανικών απορριμάτων από κηπευτικές ή εργασίες καθαρισμού είναι η πλέον φυσιολογική συνέπεια της ύπαρξης φυτών, δέντρων και γενικώς πράσινου και κάτι που μπορεί να αποφευχθεί μόνο σε ένα ...σεληνιακό τοπίο. Από το οποίο δυστυχώς δεν απέχουμε και πολύ αν αναλογιστεί κανείς τα χιλιάδες στρέμματα δάσους που κάθε χρόνο καταστρέφονται από πυρκαγιές... 

Τα δέντρα απαιτούν κλάδεμα και ρίχνουν φύλλα και καρπούς, το γκαζόν χρειάζεται κούρεμα, ο κύκλος των φυτών κάποτε ολοκληρώνεται και αυτά ξεραίνονται κλπ. Έτσι, όπως καλά γνωρίζουν όσοι διαθέτουν ακόμη και έναν μικρό κήπο, ανά εποχές τα απορρίματα από τις εργασίες φροντίδας και καθαριασμού του είναι αρκετά. 

Ποιές μπορεί να ειναι λοιπόν οι επιλογές απόρριψής τους με σωστό τρόπο, χωρίς να καταφεύγουμε σε λύσεις καταστροφικές για το περιβάλλον και την ζωή μας, όπως διαρκώς αποδεικνύεται;  

Η κομποστοποίηση αποτελεί την πιο ορθή οικολογικά λύση για απορρίματα κήπου, μαζί με ένα μέρος βιοαποβλήτων (συγκεκριμένες κατηγορίες οργανικών οικιακών απορριμάτων).

Αρκετοί δήμοι αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα εναθρρύνουν την διαδικασία οικιακής κομποστοποίησης, παρέχοντας δωρεάν τους ειδικούς κάδους, ενώ κάποιοι άλλοι διαθέτουν "καφέ κάδους" σε διάφορα σημεία όπου μπορούν οι δημότες να τοποθετούν οργανικά και απορρίματα κήπου, σύμφωνα με τις οδηγίες που τους παρέχουν οι δήμοι μέσα από τις ιστοσελίδες τους.

Όμως η διαδικασία της κομποστοποίησης όχι μόνο δεν μπορεί να υιοθετηθεί από κάθε σπίτι αλλά κυρίως δεν είναι δυνατόν να απορροφήσει παρά ένα μέρος και όχι τον συνολικό όγκο οργανικών απορριμάτων ενός κήπου. 

Αυτή η διαδικασία "ανακύκλωσης" φύλλων, ξερόχορτων, κλαδιών, υπολλειμάτων από κούρεμα γκαζόν κλπ  θα μπορούσε όμως να γίνεται μαζικά σε χώρο που ο κάθε δήμος θα ορίσει και στον οποίο θα κομποστοποιεί σε ειδικές εγκαταστάσεις το σύνολο των απορριμάτων κήπου των δημοτών του και ένα μέρος βιοαποβλήτων. 

Το παραγόμενο κομπόστ θα μπορεί ασφαλώς να χρησιμοποιείται σε όλους τους χώρους πρασίνου, δεντροφυτεύσεις κλπ του δήμου ενώ αν υπάρχει περισσευούμενη ποσότητα αυτή θαυμάσια θα μπορούσε να ...επιστρέψει  δωρεάν στους δημότες που το επιθυμούν για την φροντίδα των ιδιωτικών κήπων - καλλιεργειών τους, αφού το κομπόστ αποτελεί το ιδανικότερο και μη χημικό εδαφοβελτιωτικό.  

Τα απορρίματα στον ειδικό χώρο κομποστοποίησης θα μπορούσαν να μεταφέρονται συσκευασμένα στοιχειωδώς (σακούλες, δεμάτια κλπ) ενώ για δημότες που δεν έχουν αυτή την δυνατότητα, ηλικιωμένους κλπ φυσικά και θα πρέπει η συλλογή τους να γίνεται δωρεάν από τις υπηρεσίες καθαριότητας του κάθε δήμου. 

Εναλλακτικά, για δήμους που δεν έχουν την δυνατότητα δημιουργίας ενός τέτοιου χώρου κομποστοποίησης τα απορρίματα κήπων, ανεξάρτητα του όγκου τους, θα έπρεπε να συλλέγονται από τις υπηρεσίες καθαριότητας σε τακτά και συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα οικιακά απορρίματα, χωρίς χρηματική επιβάρυνση των πολιτών και αφού φυσικά αυτοί έχουν φροντίσει για την τακτοποίηση-συσκευασία-εναπόθεσή τους με τρόπο και σε σημείο που να διευκολύνεται η αποκομιδή.  



Είναι σίγουρο ότι αν παρέχονταν αυτές οι δυνατότητες από τις υπηρεσίες των δήμων και με την κατάλληλη ενημέρωση των πολιτών έστω και αν δεν εκμηδενιζόταν τουλάχιστον θα μειωνόταν σε συντριπτικό ποσοστό ο όγκος απορριμάτων κήπου που κατακλύζουν δρόμους, πεζοδρόμια και δάση σε όλη την χώρα, ενώ αυτονόητα και δικαίως θα μπορούσαν πλέον να επιβληθούν ποινές στους παραβάτες όπως και σε όσους υπεκφεύγουν της υποχρέωσης καθαρισμού των ιδιοκτησιών τους με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για την αποκομιδή των απορριμάτων που θα προκύψουν. Γιατί ασφαλώς καθάρισμα σημαίνει και απόρριψη των υπολειμμάτων από τα ξερόχορτα, τα κομμένα κλαδιά κλπ διαφορετικά όλη η καύσιμη ύλη εξακολουθεί και υφίσταται στον χώρο. Ενώ βεβαίως σε καμία περίπτωση η λύση για τα υπολλείματα καθαρισμού δεν είναι οι ανεξέλεγκτες φωτιές για την καύση τους, εν μέσω μάλιστα της αντιπυρικής περιόδου, που διαχρονικά έχουν γίνει αιτία για κάποιες από τις πιο καταστροφικές δασικές πυργαγιές στην χώρα μας. 

Πόσο δύσκολα, πόσο κοστοβόρα είναι όλα αυτά και γιατί δεν γίνονται; 

Απλούστατα είναι, εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες και κοστίζουν πολύ λιγότερο από πολλά έργα βιτρίνας και προεκλογικές  ...φανφάρες στις οποίες εστιάζουν πολλοί τοπικοί άρχοντες. 

Απλούστατα είναι αλλά θα συνεχίσουν να μην γίνονται όσο κάθε φορά που καλούμαστε να εκλέξουμε τους ανθρώπους που σε τοπικό επίπεδο καθορίζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής μας εμείς αναζητούμε αναγνωρίσιμους και celebrities και όχι ανθρώπους που για παράδειγμα για το συγκεκριμένο πολύ σημαντικό ζήτημα θα έχουν πρόταση και σχέδιο υλοποίησης οριστικής λύσης. 




soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ