2023-09-24 12:16:12
Φωτογραφία για Προ των πυλών νέα «ψυχρή λίμνη» – Ερχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες
 Νέα ψυχρή λίμνη πλησιάζει προς τη χώρα μας, φέρνοντας κύμα κακοκαιρίας που θα διαρκέσει από αύριο, Δευτέρα, έως τουλάχιστον και την Πέμπτη 28/9.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, η επιδείνωση του καιρού θα προκληθεί από ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα που θα αποκοπεί από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη), σε συνδυασμό με χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια.

Η ψυχρή λίμνη που την Κυριακή 24/09 σχηματίζεται στην Αδριατική, αναμένεται μέχρι την Τετάρτη 27/09 να κινηθεί αργά προς το Νότιο Ιόνιο, ενώ στη συνέχεια θα αποκτήσει τροχιά προς το Βόρειο Αιγαίο.

Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης, σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα, θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων τοπικά βροχών και καταιγίδων.

Ετσι, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι εκ νέου η Θεσσαλία (κυρίως οι περιοχές του Πηλίου και της Οθρυος, καθώς και τα δυτικά τμήματα της περιφέρειας), η Κεντρική και Βορειοανατολική Στερεά, η Εύβοια και οι Σποράδες. Από την Τετάρτη 27/09 τοπικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Κρήτη και σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.


*Στους χάρτες  απεικονίζεται η θέση της ψυχρής λίμνης και η ροή των αέριων μαζών γύρω της την Κυριακή 24/09 και την Τρίτη 26/09.

Το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, τη δυτική και κεντρική Στερεά, την Ηπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

Τη Δευτέρα (25-09-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ηπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και πιθανόν στο Ιόνιο. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά τμήματα (νομοί Καρδίτσας και Τρικάλων), καθώς και τα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρίτη (26-09-2023) στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια προβλέπονται βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, στις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας και προς τις βραδινές ώρες στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στην ηπειρωτική χώρα (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης), στις Σποράδες, στη βόρεια Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανόν στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στον νομό Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας.

Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Σημειώνεται ότι, ενόψει της νέας κακοκαιρίας, σήμερα στις 13:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την ενημέρωση των συναρμόδιων υπουργείων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον, σύμφωνα με ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ