2023-10-02 08:13:42
Φωτογραφία για Smart Readiness: Υποβολή αιτήσεων επιδότησης για πιο «έξυπνα» κτίρια

 



Στο smartreadiness.gov.gr η δράση Smart Readiness από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επιδοτώντας την  εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών και έξυπνων μετρητών σε 120.000 ακίνητα της χώρας.

Η νέα δράση Smart Readiness αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό των υποδομών των κτιρίων ώστε να καταστούν "έξυπνα" και να διευκολυνθεί η διασύνδεσή τους μεταξύ άλλων με έξυπνους μετρητές δικτύων κοινής ωφέλειας. Συγκεκριμένα, θα επιδοτηθούν εργασίες όπως η εγκατάσταση κάθετης καλωδίωσης οπτικών ινών εντός των κτιρίων, η διασύνδεση μετρητών ρεύματος και φυσικού αερίου, η σύνδεση λεβητοστασίου κεντρικής θέρμανσης και ανελκυστήρα. Υποχρεωτική είναι η εγκατάσταση οπτικών ινών και μίας επιπλέον εργασίας. 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιοκτήτες κτιρίων (μονοκατοικίες και πολυκατοικίες) σε περιοχές όπου περνά ή θα περάσει έως το 2026 δίκτυο οπτικών ινών που παρέχει υπηρεσίες 1Gbps, με τα κτίρια δημόσιου τομέα να εξαιρούνται από το πρόγραμμα

. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 100 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από παράγοντες όπως ο αριθμός ορόφων και ιδιοκτησιών. Πιο συγκεκριμένα, το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται ως ακολούθως:

1859

Σκοπός του Smart Readiness είναι ο εκσυγχρονισμός των κτιρίων ώστε να υποδεχθούν τις νέες τεχνολογίες και τη μετάβαση σε έξυπνα ευρυζωνικά δίκτυα και δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου) χωρίς την ανάγκη σημαντικών πρόσθετων εργασιών εκ μέρους των διαχειριστών. Η διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών και οπτικών ινών αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Παράλληλα, η προετοιμασία για εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και αισθητήρων θα επιτρέψει τη λήψη μετρήσεων για εξοικονόμηση ενέργειας.

Ειδικότερα, οι κατηγορίες επιλέξιμων εργασιών αφορούν στα ακόλουθα:

  Α. Κατασκευή της κάθετης καλωδίωσης οπτικών ινών εντός κτιρίου που περιλαμβάνει την εγκατάσταση BEP (Building Entry Point), ενός FB (Floor Box) ανά όροφο και της κάθετης καλωδίωσης που συνδέει το BEP με τα FBs καθώς και τις σωληνώσεις που συνδέουν το BEP με το σημείο αναμονής του παρόχου πρόσβασης στο όριο της ρυμοτομικής γραμμής ή πλησίον αυτού. Η κάθετη καλωδίωση οπτικών ινών θα πρέπει να υποστηρίζει την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών ταχύτητας τουλάχιστον 1 Gbps χωρίς την ανάγκη πρόσθετων εργασιών πλέον των εργασιών κατασκευής της οριζόντιας καλωδίωσης οπτικών ινών για τη διασύνδεση της οριζόντιας ιδιοκτησίας.

  B. Διασύνδεση των μετρητών κατανάλωσης ρεύματος που περιλαμβάνει την κατασκευή σωλήνωσης [1] για τη σύνδεση του χώρου φιλοξενίας μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου (πλησίον του BEP).

  Γ. Διασύνδεση των μετρητών φυσικού αερίου που περιλαμβάνει την κατασκευή σωλήνωσης[4] για τη σύνδεση του χώρου φιλοξενίας μετρητών φυσικού αερίου με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου (πλησίον του BEP).

  Δ. Διασύνδεση του λεβητοστασίου της κεντρικής θέρμανσης που περιλαμβάνει την κατασκευή σωλήνωσης[4] για τη σύνδεση του χώρου στέγασης του λέβητα κεντρικής θέρμανσης με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου (πλησίον του BEP).

  Ε. Διασύνδεση του μηχανοστασίου του ανελκυστήρα που περιλαμβάνει την κατασκευή σωλήνωσης[3] για τη σύνδεση του του μηχανοστασίου του ανελκυστήρα με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου (πλησίον του BEP).

Προκειμένου ένα κτίριο να λάβει χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Προγράμματος θα πρέπει να πραγματοποιηθούν υποχρεωτικά εργασίες που αντιστοιχούν στο στοιχείο Α και, επιπλέον, τουλάχιστον μία από τις εργασίες που αντιστοιχούν σε οποιοδήποτε εκ των στοιχείων Β έως Ε.

Η δράση Smart Readiness αναμένεται να δώσει ώθηση στον εκσυγχρονισμό των κτιρίων σε όλη τη χώρα και να επιταχύνει την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών. Παράλληλα, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για παρόχους υπηρεσιών και εταιρείες τεχνολογίας στην αναβάθμιση κτιρίων.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ