2023-10-05 08:16:13
Φωτογραφία για AI εμφυτεύματα σε εγκέφαλο παράλυτου σχημάτισαν «ψηφιακή γέφυρα»

 



Ένας Ελβετός, 46 ετών που έμεινε παράλυτος ανέκτησε μερικώς την κίνηση των άνω άκρων του μετά από εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση.

Οι γιατροί τοποθέτησαν ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλο του 46χρονου, το οποίο βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Το συγκεκριμένο εμφύτευμα μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις του 46χρονου ως προς τις προθέσεις του να κινηθεί. Στη συνέχεια, τις μεταφέρει σ’ ένα δεύτερο εμφύτευμα, το οποίο τοποθετήθηκε στην κοιλιά του Ελβετού και διεγείρει τους σωστούς μύες για να κάνει μέρη του σώματός του να κινούνται, όπως θέλει ο εγκέφαλός του.

Η Onward, η ολλανδική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το εν λόγω επίτευγμα χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, περιγράφει την πρωτοποριακή διαδικασία ως «κίνηση με γνώμονα τη σκέψη».

«Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να παρέχουμε πλήρη αποτελέσματα, «είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι η τεχνολογία λειτουργεί όπως αναμενόταν και φαίνεται να επαναφέρει με επιτυχία τα χέρια και δάχτυλά του», αναφέρει η εταιρεία.

Περισσότεροι από 250.000 Αμερικανοί έχουν κάποιο βαθμό παράλυσης λόγω βλάβης στον νωτιαίο μυελό. Όποτε μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε, μια μέρα, να αλλάξει τη ζωή πολλών.

«Αν έχεις παράλυση στο χέρι και πλέον μπορείς να ανοιγοκλείσεις τα δάχτυλά σου, είναι τεράστια αλλαγή. Ξαφνικά, μπορείς να φας. Αποκτάς ανεξαρτησία», είπε ο Δρ. Γκρεγκουάρ Κουρτίν, Γάλλος νευροεπιστήμονας που είχε την ιδέα γι’ αυτό που αποκαλεί «ψηφιακή γέφυρα» μεταξύ εγκεφάλου και σώματος πριν από μια δεκαετία. Ωστόσο όφειλαν να περιμένουν την εξέλιξη της τεχνολογίας να φτάσει στο ιδανικό επίπεδο, ένα επίπεδο που κάποτε ήταν στα όρια της επιστημονικής φαντασίας.



«Αφαιρούμε λίγο κόκκαλο, αντικαθιστούμε αυτό το κομμάτι οστού με αυτό το σετ ηλεκτροδίων και μετά «κλείνουμε» το δέρμα. Αυτό το εμφύτευμα θα λειτουργήσει ασύρματα και θα ενεργοποιήσει τη διέγερση του νωτιαίου μυελού», δήλωσε η δρ.Τζόσελιν Μπλοχ, νευροχειρουργός που συμμετείχε στην επέμβαση και συνεργάτης του Γκρεγκουάρ Κουρτίν.

Νωρίτερα το καλοκαίρι, η Μπλοχ και ο Κουρτίν τοποθέτησαν παρόμοιες ψηφιακές συσκευές σε έναν Ολλανδό, τον Γκερτ Χαν Όσκαμ, που είχε παράλυση στα πόδια, ύστερα από ένα ατύχημα με το ποδήλατο. Πλέον ο Γκερτ Χαν Όσκαμ μπορεί να περπατήσει ξανά.

«Τώρα, τα εμφυτεύματα είναι σε θέση να συλλάβουν τις σκέψεις μου για το περπάτημα και μπορούν να μεταφερθούν στον διεγέρτη στο κάτω μέρος της πλάτης μου», είπε ο Όσκαμ στο CNN.

Ο Γκερτ Χαν Όσκαμ δεν περπατά τέλεια με το εμφύτευμα. Αυτό μπορεί να μην επιτευχθεί ποτέ. Ωστόσο μπορεί να περπατά, κι όσο περισσότερο περπατά τόσο περισσότερο θα βελτιώνεται το περπάτημά του.

Ο Κουρτίν είπε ότι τα ευρήματα ήταν απροσδόκητα. «Αυτό που ανακαλύπτουμε είναι ότι όταν χρησιμοποιείται αυτό το σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι νευρικές ίνες αρχίζουν να αναπτύσσονται ξανά. Η αναγεννητική ιατρική μοιάζει με όνειρο!»

Από την άλλη πλευρά όμως, ορισμένοι ηθικολόγοι εκφράζουν ανησυχίες ότι μια τέτοια τεχνολογία ανάγνωσης σκέψης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα για να εισβάλει στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.

Ωστόσο τόσο ο Κουρτίν όσο και η Μπλοχ επισημαίνουν ότι το εμφύτευμά τους αποκωδικοποιεί μόνο σκέψεις που σχετίζονται με την κίνηση. «Νομίζω ότι υπάρχει ευκολότερος τρόπος να βλάψεις κάποιον από το να προσπαθείς να μπεις στο σύστημά του», ήταν η τοποθέτηση της Μπλοχ.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ