2023-10-12 01:15:02
Φωτογραφία για Πώς η Χαμάς διαπέρασε τον «Σιδερένιο» Φράχτη κατά μήκος των συνόρων
Τα σύνορα 40 μιλίων μεταξύ Ισραήλ και Γάζας θεωρούνται από τα πιο ασφαλή στον κόσμο, εξοπλισμένα με συστοιχίες αισθητήρων, ραντάρ και καμερών.

Το 2021, το Ισραήλ ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός υπόγειου και υπέργειου τείχους που σχεδιάστηκε για να μπλοκάρει τις σήραγγες που χρησιμοποιούσε προηγουμένως η Χαμάς για να επιτίθεται σε ισραηλινούς οικισμούς.

 Το τείχος έχει βάθος αρκετών μέτρων, υψώνεται αρκετά μέτρα πάνω από την επιφάνεια της γης και είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες για να ανιχνεύει κινήσεις πάνω και κάτω από το έδαφος. Ενα δίκτυο συστοιχιών ραντάρ και άλλων αισθητήρων επιτήρησης παρακολουθεί την κίνηση και ενεργοποιεί τηλεχειριζόμενα όπλα.

Και όμως, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας ασφαλείας στο Τελ Αβίβ, κανένας συναγερμός δεν χτύπησε και οι αρχές χρειάστηκαν περίπου έξι ώρες για να ανταποκριθούν στην επίθεση. «Δεν ξέρω γιατί οι αισθητήρες απέτυχαν», δήλωσε ένας πρώην εμπειρογνώμονας ασφαλείας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. 


Σύμφωνα με την Washington Post, η Χαμάς βομβάρδισε τους πύργους παρατήρησης, τις υποδομές επικοινωνιών και οπλικά συστήματα κατά μήκος των συνόρων.

Οι μαχητές της Χάμας χρησιμοποίησαν επίσης εκρηκτικά για να ανατινάξουν τμήματα του φράγματος. Ανδρες με μοτοσικλέτες περνούσαν στη συνέχεια μέσα από τα κενά.

Οι μπουλντόζες έκαναν τα υπόλοιπα, αφήνοντας αρκετό χώρο για να περάσουν μεγαλύτερα οχήματα.

Ως απάντηση στην τεχνολογική κυριαρχία του Ισραήλ, η Χαμάς απέφυγε σκόπιμα την τεχνολογία που θα μπορούσε να εντοπιστεί και βρήκε άλλους τρόπους για να αποφύγει τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών. 

«Κάθε φορά που η Χαμάς προγραμμάτιζε συναντήσεις ή μετακινούσε ανθρώπους δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο ή ραδιόφωνο επειδή όλα παρακολουθούνται», δήλωσε ένας πρώην στρατιωτικός αναλυτής. 

«Η πολυπλοκότητα στο σχεδιασμό αυτής της επίθεσης δείχνει ότι η εξάρτηση από την τεχνολογία από μόνη της δεν είναι αρκετή για το Ισραήλ» Πηγή: Washington Post, Τοrtoise
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ