2023-11-13 08:50:17
Φωτογραφία για Οι ύπουλες ασθένειες που «κρύβονται» στις εξετάσεις: Δίνουν συμπτώματα ακόμη και 10 χρόνια πριν εκδηλωθούν
Τρεις «ύπουλες» ασθένειες κρύβονται πίσω από κοινά συπτώματα ακόμη και μια δεκαετία πριν εκδηλωθούν κανονικά: Πρόκειται για τον προ διαβήτη, την προ-υπέρταση, αλλά και τη νόσο Χασιμότο.

«Παλιά πιστεύαμε ότι όλα ξεκινούν όσο μεγαλώνουμε αλλά τελικά πολλά νοσήματα ξεκινούν και στην εφηβεία», ανέφερε την Κυριακή η Εριφύλη Χατζηαγγελάκη, καθηγήτρια παθολογίας και μεταβολικών νοσημάτων στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Αυτά τα συμπτώματα που έχουν είναι πολύ κοινά. Η κόπωση, η υπνηλία, η μη πνευματική διαύγεια. Είναι μεγάλη παγίδα», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας».

«Στην οικογένεια είχαμε προδιάθεση» αποκάλυψε από την πλευρά της η γνωστή τραγουδίστρια Μελίνα Μακρή, καθώς τόσο η μητέρα όσο και οι θείες της πάσχουν από τη νόσο Χασιμότο.

«Όλες αυτές οι ασθένειες θέλουν πολύ χρόνο μέχρι να εκδηλωθούν» λέει η κα Χατζηαγγελάκη συμπληρώνοντας: «Μπορεί και ποτέ να μην εκδηλωθούν. Μπορεί να έχουμε συμπτώματα πολλά χρόνια».


Τι συμβαίνει όμως με τις διαγνωστικές εξετάσεις;

«Οι εξετάσεις είναι ένα μέτρο, ένας δείκτης, αλλά όταν είναι λίγο τσιμπημένες οι τιμές καλό είναι να το συζητάμε με τον γιατρό μας. (…) Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε τέτοια νοσήματα», εξηγεί η γιατρός

Όσο νεότερος ανακαλύψει κάποιος ότι νοσεί, τόσο νωρίτερα θα μπορέσει να λάβει μέτρα για το αντιμετωπίσει. Κρίσιμο ρόλο στη αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών παίζει, μάλιστα, και η διατροφή.

«Αισθάνομαι πολύ τυχερή που το βρήκα σε μικρή ηλικία. Πάχαινα πολύ εύκολα και δεν έχανα τίποτα. Όλα αυτά τα χρόνια το είχα υπό έλεγχο. Η εγκυμοσύνη μού προκάλεσε πολλά συμπτώματα που δεν είχα. Έχω ένα πρόγραμμα και βρίσκομαι σε μια ισορροπία, όσο γίνεται αυτό», λέει η γνωστή τραγουδίστρια.

Πέρα από τις διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες δεν καθρεπτίζουν πάντα τις ακριβείς παθήσεις, σε περίπτωση που οι ασθενείς έχουν ανεβασμένους δείκτες για παρόμοια νοσήματα, θα πρέπει να κάνουν και πιο ειδικές εξετάσεις, όπως η καμπύλη γλυκόζης και το υπερηχογράφημα θυροειδούς.

«Θα πρέπει ένα τσεκ απ μια φορά τον χρόνο και από εκεί και μετά, αν υπάρχει πρόβλημα, ο γιατρός θα το ζητήσει από μόνος του να γίνει εξέταση ξανά».

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης:

Η πρώτη μεταμόσχευση ματιού είναι γεγονός: «Μου άλλαξε τη ζωή»HΠΑ: Επτά κρούσματα σαλμονέλωσης σε ανθρώπους από τροφές για κατοικίδια!Καρδιακές παθήσεις: Η αιτία που δεν φανταζόμασταν, εξίσου σοβαρή με το κάπνισμα
themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ