2023-11-14 12:44:48
Φωτογραφία για Στην ισχυρή αγορά των GLP-1 εισέρχεται η AstraZeneca
Συνεργάζεται με την εταιρεία Eccogene για την ανάπτυξη νέου φαρμάκου

Της Αναστασίας Σαράφη



Ανταγωνιστής της Novo Nordisk και της Eli Lilly επιδιώκει να γίνει η AstraZeneca, επενδύοντας στην αγορά των αγωνιστών υποδοχέων GLP-1, της φαρμακευτικής κατηγορίας έναντι του διαβήτη και της παχυσαρκίας που σημειώνει πωλήσεις δισεκατομμυρίων τον τελευταίο χρόνο. 



Συγκεκριμένα, η εταιρεία προχώρησε σε....





.... αποκλειστική συμφωνία με τη βιοτεχνολογική εταιρεία Eccogene για την ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση του ECC5004, ενός μικρού μορίου αγωνιστή υποδοχέων GLP-1 (GLP-1RA) που θα χορηγείται μία φορά την ημέρα και βρίσκεται προς το παρόν σε κλινικές μελέτες Φάσης Ι. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Eccogene θα λάβει προκαταβολή 185 εκατ. δολαρίων, με πιθανές μελλοντικές πληρωμές έως και 1,82 δισ. δολαρίων. Η Astrazeneca θα αποκτήσει τα δικαιώματα για το νέο φάρμακο παγκοσμίως, εκτός της Κίνας, όπου οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη και την κυκλοφορία του.



Στην εν λόγω αγορά σήμερα κυρίαρχοι είναι η Eli Lilly και η Novo Nordisk, οι οποίες διαθέτουν από δύο σκευάσματα της κατηγορίας, ένα με ένδειξη το διαβήτη τύπου 2 και ένα με ένδειξη την παχυσαρκία. Σύμφωνα με άρθρο στο pharmaceutical-technology.com και δεδομένα της Global Data, το νέο φάρμακο της Eli Lilly με τιρζεπατίδη για την παχυσαρκία προβλέπεται να σημειώσει πωλήσεις ύψους 27 δισ. δολαρίων έως το 2029, ενώ η σεμαγλουτίδη της Novo Nordisk αναμένεται να φτάσει τα 12 δισ. δολάρια έως την ίδια χρονιά. Ήδη μόνο το 2023, η εταιρεία ανακοίνωσε πωλήσεις 3 δισ. δολαρίων.



farmakeutikoskosmos.gr





farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ