2023-11-23 19:33:50
Φωτογραφία για 10 Τρόποι - σχέδια τοποθέτησης για πλακάκια τοίχου
Τα πλακάκια είναι από τα πιο πρακτικά υλικά επένδυσης και όχι μόνο το σχήμα και το χρώμα τους αλλά και ο τρόπος τοποθέτησης και το σχέδιο που τελικώς θα δημιουργούν μπορούν να λειτουργήσουν πολύ ιδιαίτερα και διακοσμητικά.   

Έτσι ακόμη και με το ίδιο ακριβώς πλακάκι, σε σχήμα - μέγεθος, μπορεί να δημιουργηθούν πολλά διαφορετικά σχέδια ανάλογα με το αν τα πλακάκια θα τοποθετηθούν σε οριζόντια, κάθετη ή διαγώνια διάταξη.

Ο τρόπος αρμολόγησης, δηλαδή το πάχος και η απόχρωση του αρμού, επίσης καθορίζουν την τελική όψη μιας επιφάνειας επενδυμένης με πλακάκια. 

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο τοποθέτησης κάποια σχέδια δημιουργούνται με την κλασική διαδικασία τοποθέτησης πλακιδίων ενώ κάποια άλλα, περισσότερο σύνθετα, απαιτούν διαρκείς ακριβείς μετρήσεις ή και κόψιμο των πλακιδίων ώστε το αποτέλεσμα να είναι συμμετρικά ομοιόμορφο. Η διαδικασία αυτή είναι φυσικό ότι κάνει την τοποθέτηση περισσότερο χρονοβόρα και αυξάνει το κόστος τοποθέτησης, ενώ ασφαλώς η επιλογή ενός ικανού και έμπειρου τεχνίτη είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε το αποτέλεσμα της τοποθέτησης να είναι αντάξιο των προσδοκιών μας.  





Παραλληλόγραμμα μονόχρωμα πλακάκια σε διάταξη σειράς

Κλασικός τρόπος τοποθέτησης που δημιουργεί ένα ομοιόμορφο και καλαίσθητο αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από την απόχρωση των πλακιδίων, που όμως προσφέρεται ιδιαίτερα για λευκά ή ανοιχτόχρωμα πλακάκια στον χώρο της κουζίνας. 

Οι σειρές μπορεί να έχουν απόλυτα συμμετρική όψη (το ένα πλακάκι στοιχισμένο κάτω από το άλλο) ή το πρώτο πλακάκι της κάθε επόμενης σειράς να ξεκινά από την μέση του αντίστοιχου της προηγούμενης. 

Παραλληλόγραμα πλακάκια διαφορετικής απόχρωσης με συνδυασμό κάθετης και οριζόντιας διάταξης 

Ιδανικός τρόπος για να αποκτήσει διακοσμητικό ενδιαφέρον ένας μεγάλης επιφάνειας τοίχος, καλυμμένος εξ΄ολοκλήρου με πλακάκια.

Η κάθετη διάταξη στο επάνω μέρος του τοίχου και η οριζόντια στο τμήμα από το δάπεδο και έως λίγο παραπάνω από την μέση του δημιουργεί την αίσθηση πιο ψηλοτάβανου και ευρύχωρου χώρου, γι΄αυτό και ο συγκεκριμένο συνδυασμό εκτό των άλλων προσφέρεται ιδανικά για μικρών διαστάσεων μπάνια.

Ο συνδυασμός πλακιδίων δύο αποχρώσεων κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο το τελικό αποτέλεσμα.  

Τετράγωνα μονόχρωμα πλακάκια σε διαγώνια διάταξη και με έντονο αρμό

Τρόπος τοποθέτησης που τεχνικά σε διαφέρει από την συνήθη διαδικασία με μόνη διαφορά τον έντονο (μεγάλου πάχους) αρμό που δημιουργεί "τρισδιάστατο" αποτέλεσμα ακόμη και με την χρήση εντελώς ίσιων - λείων πλακιδίων.

Σχεδιασμός που προσφέρεται για μονόχρωμα πλακάκια έντονων αποχρώσεων σε όχι ιδιαίτερα μεγάλες επιφάνειες, όπως για παράδειγμα για το σημείο μεταξύ πάγκου και ντουλαπιών πάνω σειράς στην κουζίνα.

Σε ολόκληρους τοίχους και γενικά μεγάλες επιφάνειες το συγκεκριμένο σχέδιο προσφέρεται περισσότερο για λευκά - μπεζ πλακάκια, ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι ιδιαίτερα έντονο και "κουραστικό". 

Στενά παραλληλόγραμα πλακάκια διαφορετικών αποχρώσεων σε λοξή διάταξη

Επίσης πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα για μικρές επιφάνειες - τοίχους, σε κουζίνα ή μπάνιο.

Το αποτέλεσμα βασίζεται όχι μόνο στις λοξές σειρές που δημιουργούν τα πλακάκια αλλά και στον συνδυασμό των αποχρώσεων - σχεδίων που μπορεί να είναι και περισσότερα από ένα σε παρεμφερείς ταιριαστές αποχρώσεις. 

Μονόχρωμα παραλληλόγραμα πλακάκια σε κάθετη διάταξη με έντονο αρμό

Σχεδιασμός που αναδεικνύεται ιδανικά σε λευκά πλακάκια με ίδιας απόχρωσης αρμό.

Τρισδιάστατο αποτέλεσμα που επιτυχνάνεται με το πάχος του αρμού και τοποθέτηση που απαιτεί ακριβείς μετρήσεις έτσι ώστε και το κάθε πλακάκι να είναι συμμετρικό και στις ίδιες ευθείες με το διπλανό του αλλά και στο επάνω και κάτω μέρος του τοίχου, όπου συνήθως δεν χωρά ένα ολόκληρο πλακάκι, το αποτέλεσμα να είναι εξίσου καλάισθητο.  

Παραλληλόγραμα πλακάκια δύο αποχρώσεων σε κάθετη και απόλυτα συμμετρική διάταξη

Ο τρόπος δημιουργίας σχεδίου "ρίγας" και σχεδιασμός που προσφέρεται ιδανικά για τον χώρο του μπάνιου όπως και για διακοσμήσεις σε χώρους με ασπρόμαυρα μοτίβα.

Γενικά το λευκό σε συνδυασμό με μια σκουρόχρωμη απόχρωση δημιουργεί το πιο καλαίσθητο αποτέλεσμα σε πλακάκια τοποθετημένα με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Στενά παραλληλόγραμα πλακάκια σε τριγωνικούς σχηματισμούς

Από τους πιο εντυπωσιακούς σχηματισμούς αλλά και τους δυσκολότερους τρόπους τοποθέτησης, αφού οι μετρήσεις σε όλη την διάρκεια της τοποθέτησης θα πρέπει να είναι ακριβείς για την δημιουργία απόλυτα συμμετρικού αποτέλεσματος.   

Σχεδιασμός που προσφέρεται για κάθε μορφής χρωματικούς συνδυασμούς, ενώ λειτουργεί το ίδιο καλαίσθητα και σε πλακάκια δαπέδου απομίμησης ξύλου. 

Παραλληλόγραμα πλακάκια με συνδυασμό κάθετης και οριζόντιας διάταξης και αρμό με χρωματική αντίθεση

Όσο ιδιαίτερος άλλο και τόσο ...μπελαλίδικος :) τρόπος τοποθέτησης που όμως αναδεικνύει εξαιρετικά σκουρόχρωμα πλακάκια με πολύ διακριτικό σχέδιο, χειροποίητα μονόχρωμα κεραμικά πλακάκια έντονης απόχρωσης κλπ

Τόσο η αντίθεση με το χρώμα του αρμού όσο και οι εναλλασσόμενες οριζόντιες και κάθετες σειρές δημιουργούν ένα πραγματικά πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα, τόσο σε μικρές όσο και μεγαλύτερες επιφάνειες. 

Μικρά τετράγωνα πλακάκια διάφορων αποχρώσεων σε συμμετρικές οριζόντιες σειρές 

Απλός - κλασικός τρόπος τοποθέτησης και σχεδιασμός που βασίζει το αποτέλεσμά του στον συνδυασμό των διαφορετικών αποχρώσεων.

Τοποθέτηση που απαιτεί μελετημένο σχεδιασμό πριν την τοποθέτηση (ιδανικά την αναγραφή πάνω στον τοίχο του χρώματος που πρέπει να τοποθετηθεί σε κάθε σημείο).

Παρεμφερείς παλ και γενικά ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις είναι οι καταλληλότερες για το συγκεριμένο σχέδιο, ιδανικό για τον χώρο του μπάνιου.  

Μικρά τετράγωνα πλακάκια δύο αποχρώσεων σε σχηματισμό "σκακιού"

Τοποθέτηση χωρίς καμιά ιδιαίτερη δυσκολία και σχεδιασμός που βασίζεται στην εναλλαγή σκούρου και  ανοιχτού χρώματος σε μορφή "σκακιέρας".

Προσφέρεται ιδανικά για κουζίνες και ασπρόμαυρα σχέδια σε μικρού μεγέθους επιφάνειες και μπορεί να δημιουργηθεί και με πλακάκια που και οι δύο αποχρώσεις τους διαθέτουν διακριτικό σχέδιο. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ