2023-11-27 11:10:48
Φωτογραφία για DIY Χριστουγεννιάτικα στολίδια με ζύμη σόδας
Εκτός από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια από κανονική ζύμη μπισκότων και την πιο εύκολη σε υλικά παραλλαγή ζύμης από αλεύρι, αλάτι και νερό, πολύ εντυπωσιακά χειροποίητα στολίδια που αντέχουν για χρόνια μπορείτε να φτιάξετε και με την κατάλευκη ζύμη από μαγειρική σόδα, κόρν φλάουρ και νερό. 

Η υφή της συγκεκριμένη ζύμης είναι πραγματικά "βελούδινη", πλάθεται-κόβεται πολύ εύκολα σε όποιους σχηματισμούς θέλετε και τα στολίδια-διακοσμητικά που θα φτιάξετε με αυτήν, αν φυσικά είναι πετυχημένα, έχουν πραγματικά "πορσελάνινη" όψη.

Το "στέγνωμα" των στολιδιών μπορεί να γίνει και σε χαμηλό φούρνο αλλά και με φυσικό τρόπο, αφήνοντας δηλαδή τα στολίδια για 1-2 μέρες να στεγνώσουν εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου, όπως τις κατασκευές από έτοιμο πηλό και αυτός ο τρόπος  δίνει και το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα, αφού το αρχικό λευκό χρώμα των στολιδιών αλλά και κάθε λεπτομέρεια στο σχήμα-σχέδιό τους δεν θα επηρεαστεί καθόλου από την διαδικασία ψησίματος. Αν φυσικά δεν τα προτιμάτε με αυτή την κατάλευκη όψη,  μπορείτε να διακοσμήσετε την επιφάνειά τους με κάθε τρόπο-υλικό, να τα βάψετε, να εφαρμόσετε τεχνοτροπίες, να προσθέσετε στοιχεία κλπ.



Θα χρειαστείτε: 

1 μέροςμαγειρική σόδα

1/2 μέρος κορν φλάουρ

3/4 μέρη νερού

Αυτές είναι οι βασικές αναλογίες με ό,τι κι αν μετρήσετε τα υλικά σας ανάλογα με τον αριθμό των στολιδιών που θέλετε να φτιάξετε, είτε πχ χρησιμοποιήσετε μια μικρή κούπα - ποτήρι ή ένα μεγαλύτερο δοχείο-μεζούρα 

1.  Κοσκινίστε τη σόδα και το κορν φλάουρ μέσα σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το νερό και τοποθετείστε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε καλά, για να ενοποιηθούν τα υλικά. 

Σε λίγα λεπτά το υγρό μείγμα θα αρχίσει να "σφίγγει.

Συνεχίστε να ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά έως το μείγμα να "μαζεύεται" με την κουτάλα σας σε μπάλα και να έχει την μορφή εύπλαστης ζύμης.  Από την στιγμή που θα αρχίσει να στερεοποιείται, δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να ομογενοποιηθεί εντελώς γι΄αυτό και προσέξτε να μην "αρπάξει" και καταστραφεί το χρώμα του, όμως θα πρέπει και να στεγνώσει εντελώς ώστε στην συνέχεια να μπορείτε να το πλάσετε σαν πηλό χωρίς να "ανοίγει" και να "σπάει. 

2.  Απλώστε ελάχιστο κορν φλάουρ σε ένα μπωλ ή στον πάγκο της κουζίνας, τοποθετείστε το ζυμάρι για να κρυώσει  και σκεπάστε το με μια ελαφρά υγρή πετσέτα ή διαφανή μεμβράνη τροφίμων για να μην κάνει κρούστα. 

Ανάλογα με την ποσότητα ζύμης σε 1-2 ώρες θα έχει κρυώσει εντελώς και θα είναι έτοιμο να το μεταχειριστείτε όπως μια ...ζύμη για μπισκότα.

3.  Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου μισού εκατοστού, κόψτε τα στολίδια σε όποιο σχήμα-μέγεθος θέλετε με κουπ πατ ή όποιο άλλο αντικείμενο, δημιουργείστε με ένα καλαμάκι μια τρύπα στην κορυφή τους (αν πρόκειται για κρεμαστά στολίδια)  και τοποθετήστε τα για 1-2 μέρες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα (αν θέλετε να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο) ή για 3-4 ώρες σε πολύ χαμηλό φούρνο (100 βαθμούς) για να στεγνώσουν. 

Αν επιλέξετε να στεγνώσουν χωρίς να τα ψήσετε, θα επιταχύνει την διαδικασία το γύρισμά τους 2-3 φορές από κάθε πλευρά, αφού όμως στερεοποιηθούν αρκετά ώστε να μην χαλάσει το σχήμα τους από την μετακίνηση. 

Σε αυτό ακριβώς το διάστημα, όσο δηλαδή ακόμη οι κατασκευές είναι εύπλαστες, μπορείτε να δημιουργήσετε "ανάγλυφα" σχέδια στην επιφάνειά τους με κάθε είδους υλικό-αντικείμενο. Π.χ δαντέλες, κλαράκια έλατου, ξυλαράκια κλπ. κάτι που τους δίνει πολύ όμορφη όψη ειδικά αν θέλετε να τα αφήσετε στο φυσικό λευκό τους χρώμα.

Κάθε είδους επεξεργασία που περιλαμβάνει κόλλα, χρώμα κλπ.  θα την κάνετε αφού στεγνώσουν - στερεοποιηθούν εντελώς. 

4.  Αφού ολοκληρώσετε την κατασκευή τους, περάστε τα με 1-2 χέρια προστατευτικό βερνίκι, ματ ή γυαλιστερό. Θα συμβάλλει ακόμη παραπάνω στο να διατηρηθούν για πολλά χρόνια, με την προϋπόθεση ότι για το εκτός γιορτών διάστημα θα τα αποθηκεύετε τυλιγμένα με χαρτί ή ύφασμα και σε περιβάλλον χωρίς έντονη υγρασία. 

Οι διαφορετικές όψεις που μπορείτε να δώσετε σε στολίδια αυτής της μορφής είναι πραγματικά ...αμέτρητες ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθός και το χρώμα τους, τις κορδέλες-σκοινάκια που θα επιλέξετε για να τα κρεμάσετε, τα πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία ή τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε στην επιφάνειά τους κλπ.



Φυσικά, εκτός από κρεμαστά στολίδια για το δέντρο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα φτιάξετε κάθε μεγέθους και μορφής χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά για γιορτινές γιρλάντες, για να στολίσετε χριστουγεννιάτικα πακέτα, γούρια κλπ και γενικά χρησιμοποιώντας την συγκεκριμένη ζύμη σαν να επρόκειτο για ...πηλό, αφού βεβαίως εκτός από χριστουγεννιάτικες μπορείτε να κατασκευάσετε όλες τις εποχές κάθε είδους αντικείμενα-διακοσμητικά. 

Και * Αν θελήσετε να προσθέσετε στην ζύμη και χρώμα (ζαχαροπλαστικής ή ακρυλικό), δημιουργώντας δηλαδή απευθείας χρωματιστά στολίδια, να έχετε υπόψη σας ότι όσο στην συνέχεια η ζύμη θα στεγνώνει η απόχρωση θα "ανοίγει". Για έντονες ζωηρές αποχρώσεις, βάψτε τις κατασκευές εκ των υστέρων αφού η ζύμη έχει στεγνώσει-στερεοποιηθεί εντελώς.

* Στο στάδιο παρασκευής της ζύμης, όσο δηλαδή βρίσκεται πάνω στην φωτιά, αποφύγετε να προσθέσετε ο,τιδήποτε άλλο, γιατί θα "καταστρέψει" το κατάλευκο χρώμα της κάτι που ίσως δεν θα παρατηρήσετε αρχικά αλλά όταν κρυώσει ακόμη και λίγη ποσότητα βανίλιας, κανέλας κλπ. θα διαπιστώσετε ότι μπορεί να σκουρύνει την ζύμη πολύ.

 * Εκτός από συμπαγή σε ολόκληρη την επιφάνειά τους στολίδια, πολύ όμορφα είναι και αυτά που θα φτιάξετε αν κόψετε ένα βασικό σχήμα (έλατο, αστέρι κλπ) και στην συνέχεια με ένα μικρότερο κουπ πατ ίδιου ή και διαφορετικού σχήματος δημιουργήσετε ακόμη ένα σχέδιο, πάνω στο ίδιο στολίδι, και στη συνέχεια αφαιρέσετε το κομμάτι ζύμης από αυτό το δεύτερο σχέδιο, δημιουργώντας έτσι ένα κενό που θα έχει το αντίστοιχο σχήμα με το κουπ - πατ ή οποιοδήποτε αντικείμενο επιλέξετε για να το δημιουργήσετε. 

* Για να τα κολλήσετε πάνω σε πακέτα, σε σχοινί-κορδέλα για να φτιάξετε γιρλάντες κλπ. αρκεί μια απλή ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης ή φυσικά πιστόλι σιλικόνης, ενώ για το βάψιμό τους ή εφαρμογή τεχνικών όπως π.χ decoupage, επεξεργασία με πατίνες κλπ. θα δουλέψετε κανονικά χωρίς καμιά ιδιαιτερότητα όπως κι αν επρόκειτο για πηλό. 

* Τα υλικά κατασκευής τους είναι πολύ απλά και με ελάχιστο κόστος, γι΄αυτό και αν θέλετε να φτιάξετε αρκετά κομμάτια και για να είστε σίγουροι ότι θα σας πετύχουν απλά κάνετε αρχικά μερικές ...δοκιμές. Φτιάξτε μια μικρή ποσότητα ζύμης μετρώντας τα υλικά σας με ένα φλυτζανάκι, δείτε στην πράξη πόσο χρειάζεται να μείνει η ζύμη στη φωτιά, την σωστή θερμοκρασία  κλπ. κι αν κάτι ...πάει στραβά επαναλάβετε την διαδικασία μέχρι να μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ