2023-12-16 12:08:48
Φωτογραφία για Richard Feynman: Όλο το Σύμπαν σε ένα ποτήρι κρασί

Ένας ποιητής είπε κάποτε: «Oλόκληρο το σύμπαν βρίσκεται μέσα σε ένα ποτήρι κρασί». Δεν θα μάθουμε μάλλον ποτέ τι εννοούσε ακριβώς με αυτή τη φράση, γιατί οι ποιητές δε γράφουν για να γίνουν κατανοητοί.

Είναι όμως αλήθεια πως αν κοιτάξουμε ένα ποτήρι κρασί από πολύ κοντά θα δούμε ολόκληρο το σύμπαν μέσα σ’ αυτό. Θα δούμε φυσικά φαινόμενα: το περιδινούμενο υγρό που εξατμίζεται ανάλογα με τις συνθήκες της ατμόσφαιρας, τις αντανακλάσεις στο γυαλί και η φαντασία μας μπορεί να προσθέσει και την ύπαρξη των ατόμων.

Το γυάλινο ποτήρι είναι απόσταγμα γήινων πετρωμάτων και στην σύνθεσή του κρύβει το μυστικό της ηλικίας του σύμπαντος και της εξέλιξης των άστρων.

Ποιός παράξενος συνδυασμός χημικών στοιχείων βρίσκονται μέσα στο στο κρασί; Και πώς δημιουργήθηκαν; Βρίσκει κανείς ζυμώσεις, τα ένζυμα, τα υποστρώματα και τα παράγωγα προϊόντα. Στο κρασί θα βρούμε μια μεγάλη γενίκευση: όλη η ζωή είναι προϊόν ζημώσεων. Κανείς δεν μπορεί να ανακαλύψει τη χημεία του κρασιού χωρίς να ανακαλύψει, όπως έκανε ο Παστέρ, την αιτία πολλών επιδημιών.



Πόσο ζωντανό είναι το claret (κόκκινο κρασί Bordeaux), επιζητώντας την επιβεβαίωση της ύπαρξής του στη συνείδηση που το παρατηρεί! Αν στο μικρό μας μυαλό, για ευκολία, διαχωρίσουμε αυτό το ποτήρι κρασί, αυτό το σύμπαν, σε μέρη – φυσική, βιολογία, γεωλογία, αστρονομία, ψυχολογία, κλπ – να θυμάστε ότι η φύση αυτό δεν το γνωρίζει!

Έτσι ας τα ενώσουμε ξανά όλα μαζί, χωρίς να ξεχνάμε τελικά για ποιό σκοπό το κάνουμε αυτό. Ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας μια τελική απόλαυση: ας το πιούμε κι ας τα ξεχάσουμε όλα!

Richard Feynman: https://www.feynmanlectures.caltech.edu/I_03.html


tinanantsou.blogspot.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ