2024-01-08 08:15:29
Φωτογραφία για Το 2024 θα αλλάξει ότι ξέραμε για τους φορητούς υπολογιστές

 



Η Qualcomm, για όσους δεν την γνωρίζουν, είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές επεξεργαστών παγκοσμίως. Για την ακρίβεια, είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στον τομέα των smartphones καθώς σχεδόν το σύνολο των κορυφαίων «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων -με εξαίρεση το iPhone- χρησιμοποιούν δικούς της επεξεργαστές. Έχοντας αυτό υπόψιν, η επέκταση στο χώρο των φορητών υπολογιστών αποτελεί μία λογική εξέλιξη. Η πρώτη προσπάθεια πριν από περίπου 6 χρόνια δεν στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία αλλά η νέα προσπάθεια με «όπλο» τον Snapdragon X Elite ίσως να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα.

Ο Snapdragon X Elite είναι η νέα πλατφόρμα της Qualcomm που ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Πρόκειται για ένα chipset που βασίζεται σε μία νέα CPU, ονόματι Orυon, και σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, οι επιδόσεις που προσφέρει είναι πολύ καλύτερες από εκείνες των επεξεργαστών τόσο της Intel όσο και της AMD, των δύο εταιρειών που κυριαρχούν στην αγορά των laptops με Windows. Όπως, επίσης, υποστηρίζει ότι είναι καλύτερες ακόμη και από τα κορυφαία chipsets της Apple.



Το σημαντικότερο στοιχείο, όμως, είναι ότι ο Snapdragon X Elite προσφέρει καλύτερες επιδόσεις καταναλώνοντας το ένα τρίτο της ενέργειας. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ένα laptop που βασίζεται στη συγκεκριμένη πλατφόρμα θα μπορούσε να λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται να το συνδέσεις στην πρίζα για τουλάχιστον 15-16 ώρες χρήσης! Όπως είναι προφανές, αυτό από μόνο του είναι ένας λόγος για να αποκτήσεις ένα τέτοιο laptop.



Η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας είναι αναμενόμενη δεδομένου ότι ο Snapdragon X Elite βασίζεται στην αρχιτεκτονική ARM, την οποία χρησιμοποιούν οι επεξεργαστές για smartphones και tablets, και όχι στην x86 όπου βασίζονται τα chipsets που βλέπουμε από την Intel και την AMD στα laptops. Η Qualcomm είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν κάτι αντίστοιχο με chipsets όπως ο Snapdragon 8cx που προσέφεραν εντυπωσιακή αυτονομία αλλά ήταν απογοητευτικά σε επιδόσεις. Όπως επίσης απαιτούσε και «προσαρμογές» από κάποιες εφαρμογές. Και γι’ αυτό η Qualcomm σταμάτησε αρκετά γρήγορα τη συγκεκριμένη προσπάθεια.





Τώρα, ο Snapdragon X Elite υπόσχεται ότι προσφέρει και εξαιρετικές επιδόσεις και τεράστια αυτονομία. Αν όντως ισχύει αυτό, τότε θα πρόκειται για μία πολύ μεγάλη αλλαγή σε μία κατηγορία προϊόντων που δεν είχαμε δει πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Το ερώτημα είναι σε τι βαθμό θα υπάρξει η σχετική υποστήριξη από τους κατασκευαστές PC.

Μέχρι στιγμής, οι σχετικές πληροφορίες είναι σχετικά περιορισμένες. Με τη CES (σ.σ. μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις ψηφιακών προϊόντων παγκοσμίως) να είναι προ των πυλών δεν έχει γίνει γνωστό αν κάποιο από τα μεγάλα «ονόματα» (Lenovo, Dell, HP) σκοπεύει να ανακοινώσει κάποιο laptop με τον Snapdragon X Elite. Όπως δεν έχει ακουστεί κάτι αντίστοιχο και από εταιρείες όπως η Samsung, η οποία έχει ευρεία συνεργασία με την Qualcomm στα smartphones. Μόνο η Microsoft φέρεται να είναι έτοιμη να λανσάρει την προσεχή άνοιξη την επόμενη γενιά Surface αξιοποιώντας το νέο chipset της Qualcomm.



Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται οι μεγάλοι κατασκευαστές PCs να θεωρούν ότι θα πρέπει να κινηθούν πιο προσεκτικά όσον αφορά την αξιοποίηση της ARM αρχιτεκτονικής. Άλλωστε, τόσο η AMD όσο και η Nvidia φέρονται να ετοιμάζουν ARM επεξεργαστές μέσα στην επόμενη διετία. Το θέμα είναι αν τελικά και τα laptops θα ακολουθήσουν το δρόμο της ARM αρχιτεκτονικής όπως και αν η Intel θα κάνει κάποια ριζοσπαστική κίνηση που θα τη φέρει και πάλι μπροστά από τον ανταγωνισμό.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το χρώμα της χρονιάς για το 2024
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το χρώμα της χρονιάς για το 2024
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ