2024-01-23 08:27:58
Φωτογραφία για Εχεβέρια. Από τα πιο δημοφιλή και εντυπωσιακά παχύφυτα
Ακόμη και όσοι δεν γνωρίζουν την επίσημη ονομασία της αναγνωρίζουν την Εχεβέρια σαν ένα από τα πιο συνήθη αλλά και εξίσου εντυπωσιακά Παχύφυτα.

Με καταγωγή από την Κεντρική Αμερική η Εχεβέρια, όπως τα περισσότερα είδη παχύφυτων, ευδοκιμεί φυτεμένη τόσο σε κάθε είδους δοχεία φύτευσης όσο και απευθείας σε παρτέρια ή σαν φυτό εδαφοκάλυψης ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί και σε εσωτερικούς χώρους. 

Τα χαρακτηριστικά σαρκώδη  φύλλα της αναπτύσσονται σε μορφή ροζέτας  που έχει σχήμα λουλουδιού, διαφορετικού σχήματος και απόχρωσης, ανάλογα με την ποικιλία.

Υπάρχουν δεκάδες είδη και ποικιλίες Εχεβέριας με πιο σπάνιες αυτές σε κόκκινο και έντονα μωβ χρώμα και πιο συνηθισμένες τις πράσινες με ελαφρά γκρι, ροζ, λευκά ή μωβ τμήματα. 

Η απόχρωσή της όπως και σε όλα τα παχύφυτα, εκτός από το είδος, εξαρτάται και από την ποσότητα ήλιου που δέχεται. Έτσι τα φυτά που δεν δέχονται αρκετό φως χάνουν το ζωηρό χρώμα τους.   


Εκτός από τις περιπτώσεις που θα τοποθετήσετε την Εχεβέρια σε κρεμαστή γλάστρα οπότε και δημιουργεί κατακόρυφο βλαστό γύρω από τον οποίο εμφανίζονται οι ροζέτες των φύλλων, το φυτό αναπτύσσεται παράπλευρα φτάνοντας τα 40-50cm σε πλάτος και μόνο τα 10cm σε ύψος, έτσι μπορεί θαυμάσια να χρησιμοποιηθεί και σαν είδος εδαφοκάλυψης, σε βραχόκηπους αλλά και διακοσμητικές διαμορφώσεις παρτεριών. 

Η ανάπτυξή της είναι πολύ γρήγορη αν βρίσκεται σε σημείο με έντονο έμμεσο φως ή ελαφρά ημισκιερό αλλά όχι εκτεθειμένη πλήρως στον ήλιο όλες τις ώρες της ημέρας και ποτίζεται αραιά και με όχι μεγάλη ποσότητα νερού, δύο φορές την εβδομάδα στην διάρκεια του καλοκαιριού).

Άνοιξη και φθινόπωρο, όσο ακόμη ο καιρός είναι ζεστός ποτίζετε μια φορά την εβδομάδα, ενώ κατά την διάρκεια ενός χειμώνα με κανονικές συνθήκες υγρασίας και βροχόπτωσης σχεδόν δεν χρειάζεται καθόλου πότισμα.

Ο μαρασμός του φυτού που  καταλήγει στην πτώση των φύλλων είναι η κλασσική ένδειξη ότι η Εχεβέρια δέχεται λιγότερο ή περισσότερο νερό απ΄όσο έχει ανάγκη, οπότε ανάλογα αυξομειώστε τα ποτίσματα και φροντίστε το χώμα της να διαθέτει σωστή αποστράγγιση, χωρίς να λιμνάζει στις ρίζες της όπως και στο εσωτερικό μέρος της ροζέτας νερό από πότισμα ή βροχή. 

Αντίθετα με την αντοχή της στην ξηρασία και την ζέστη η Εχεβέρια όπως και όλα τα παχύφυτα είναι ευαίσθητη στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Γι΄αυτό και σε περίπτωση παρατεταμένου παγετού θα πρέπει είτε να μεταφέρεται σε προστατευμένο σημείο, αν βρίσκεται σε γλάστρα, είτε να καλύπτεται με νάϋλον ή το ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα για φυτά.  

Τόσο σε κάθε τύπου γλάστρες - δοχεία φύτευσης αλλά και σε παρτέρια, βραχόκηπους κλπ. η όψη της είναι εντυπωσιακή και πολύ ξεχωριστές οι συνθέσεις που μπορούν να δημιουργηθούν φυτεύοντας την Εχεβέρια συνδυαστικά με άλλα είδη παχύφυτων ή και πολλές διαφορετικές ποικιλίες της στο ίδιο σημείο. 

Ιδέες για συνθέσεις με ΠΑΧΥΦΥΤΑ

Μπορεί να καλλιεργηθεί και σαν φυτό εσωτερικού χώρου, τοποθετημένη σε σημείο που να δέχεται τον πρωϊνό και απογευματινό ήλιο. 

Ο πολλαπλασιασμός της είναι πάρα πολύ εύκολος, μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εποχή ακόμη και από μερικά φυλλαράκια που θα κόψετε από το κάτω μέρος του φυτού και απλώς θα ακουμπήσετε σε αφράτο και υγρό φυτόχωμα.

    

Εξίσου εντυπωσιακά με το φύλλωμά της είναι και τα λουλούδια της Εχεβέριας  που εμφανίζονται από την αρχή του καλοκαιριού έως και το φθινόπωρο και διαρκούν για πολλές εβδομάδες. Δημιουργούν μίσχο 20-30cm και το χρώμα τους είναι κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί και κόκκινο.  
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ