2024-01-25 18:40:32
Φωτογραφία για Λάρισα: Διώξεις κατά 15 στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ
Η μαζική δίωξη κατά συνολικά 15 διευθύνοντων συμβούλων και στελεχών της Διεύθυνσης Έργων της ΕΡΓΟΣΕ θα αποτελέσει το επόμενο κομβικό σημείο της έρευνας για τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 επιβαίνοντες, ενώ άλλοι 181 τραυματίστηκαν από την πρωτοφανή μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

Β. Κακάρας

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τα αμέσως επόμενα 24ωρα ο Εφέτης Ανακριτής, Σωτ. Μπακαΐμης θα ανακοινώσει τις αξιόποινες πράξεις στον εποπτεύοντα την έρευνα, αντεισαγγελέα εφετών προκειμένου να ασκηθούν διώξεις σε βάρος συνολικά 15 διευθύνοντων συμβούλων και στελεχών της Διεύθυνσης Έργων της ΕΡΓΟΣΕ, οι οποίοι διετέλεσαν την περίοδο από το 2016 έως την ημέρα του δυστυχήματος, στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Η δίωξη θα αφορά στα ίδιες πράξεις και ειδικότερα στο κακούργημα της (από κοινού) διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσ μέσων σταθερής τροχιάς (σιδηροδρόμου) με επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας συμπεριφορές, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, τη βαριά σωματική βλάβη περισσοτέρων προσώπων, καθώς και σημαντική βλάβη εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, τον κίνδυνο περισσοτέρων προσώπων και τον κοινό κίνδυνο σε περισσότερα ξένα πράγματα
. Αλλά και για τα πλημμελήματα μεταξύ των οποίων η ανθρωποκτονία και η βαριά σωματική βλάβη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε βάρος των 15 αναμένεται να ασκηθεί δίωξη καθώς με τις συνεχείς παρατάσεις στην πολυσυζητημένη σύμβαση 717/2014 επέφεραν σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων ασφαλείας μεταξύ των οποίων η Τηλεδιοίκηση, η σηματόδοτηση και το ETCS (European Train Control System – Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Συρμών). Συστημάτων ασφαλείας η λειτουργία των οποίων, σύμφωνα και με τα δυο πορίσματα των πραγματογνωμόνων, θα απέτρεπε τη μετωπική σύγκρουση της επιβατικής με την εμπορική αμαξοστοιχία.

ΠΟΛΥΩΡΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ

Στο μεταξύ, αργά χθες το μεσημέρι ολοκληρώθηκε και η πολύωρη συμπληρωματική κατάθεση του εργαζομένου στην ΕΡΓΟΣΕ, Χρ. Κατσιούλη, ο οποίος βρέθηκε χθες στη Λάρισα για τρίτη φορά προκειμένου να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας του κ. Μπακαϊμη.

Να σημειωθεί πως ο κ. Κατσιούλης σε ανύποπτο χρόνο, το 2022 παραιτήθηκε από πρόεδρος της Επιτροπής Ποιοτικής Προγραμματικής Σύμβασης του ETCS με αφορμή «τα τεχνικά θέματα που προ- κάλεσαν και προκαλούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμβάσεων ανάταξης της σηματοδότησης 717/14 και ETCS επί γραμμής 10005/07». Υπενθυμίζεται πως η σύμβαση 717/14 αφορούσε την ανάταξη της σηματοδότησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο και θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί μέχρι το 2016, κάτι που δεν συνέβη μέχρι το βράδυ της τραγωδίας. Όσα δεν έγιναν σε 7 χρόνια (σ.σ. από το 2016 έως το 2023) έγιναν μέσα σε 7 μήνες, μετά το δυστύχημα, δηλαδή και αφού έχασαν τη ζωή τους 57 επιβαίνοντες, εγκαταστάθηκαν τα πρόσθετα συστήματα ασφαλείας στο επίδικο δίκτυο Παλαιοφάρσαλος – Πλατύ.

Στην επιστολή του προς τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ στις 27 Απριλίου 2022, ο κ. Κατσιούλης είχε καταγγέλλει τη μη τήρηση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης 717 και του τρόπου υλοποίησης του ETCS στα τμήματα Δομοκός – Λάρισα και Λάρισα – Πλατύ διότι καταργούνται συμβατικά δρομολόγια και συμβατικές ενδείξεις φωτοσημάτων. Την κακοδια- χείριση της σύμβασης ανάταξης της σηματοδότησης στο τμήμα Δομοκός – Λάρισα και τις τεράστιες καθυστερήσεις που αυτή ακόμα επι- φέρει στη σύμβαση του ETCS επί γραμμής. Τις δεσμεύσεις προς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την αποπεράτωση του ETCS τον Οκτώβριο του 2022, δεδομένου ότι η παράταση της σύμβασης ανάταξης της σηματοδότησης (Σ.717) λήγει τον Μάιο του 2022, χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος στην εξέλιξή της. Επιστολή στην οποία ο κ. Κατσιούλης κατέληγε σημειώνοντας «για να μην δημιουργήσω πρόβλημα στην υλοποίηση των σχεδίων σας παραιτούμαι από τη θέση του προέδρου και του μέλους της Επιτροπής του ETCS». Σημειώνεται τέλος ότι μετά και τη δίωξη σε βάρος των 15 στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ, ο αριθμός των στελεχών σε βάρος των οποίων ασκήθηκε δίωξη για το δυστύχημα θα ανέλθει συνολικά στους 30, ενώ στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης θα εξεταστούν τυχόν ευθύνες στελεχών και άλλων φορέων.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ