2024-01-25 18:56:20
Φωτογραφία για Ελλείψεις φαρμάκων: Οι Φαρμακαποθηκάριοι κατηγορούν τους φαρμακοποιούς για παραπληροφόρηση και τρομολαγνείαΜε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων κατηγορεί τον ΠΦΣ και κατ' επέκταση όλους εμάς τους φαρμακοποιούς, για «παραπληροφόρηση και τρομολαγνεία» όσον αφορά τις επιπτώσεις της επανέναρξης εξαγωγών στην ομαλή τροφοδοσία των ασθενών με τα φάρμακά τους. 

Την ώρα που ήδη τα περισσότερα φάρμακα, για τα οποία επιτράπηκε ξανά η εξαγωγή τους, τέθηκαν αυτόματα σε καθεστώς περιορισμένης διάθεσης (στην καλύτερη περίπτωση), με κρίσιμους κωδικούς που περιλαμβάνουν από αντιβιοτικά και εισπνεόμενα μέχρι και παιδιατρικά εμβόλια να επιτρέπεται πλέον να εξαχθούν στο κυνήγι του κέρδους και λίστες φαρμάκων για εξαγωγή κυκλοφορούν ευρέως, αντί να συμβάλουν στην μεγάλη και σημαντική προσπάθεια να καλύπτεται ο Ελληνας ασθενής κατά προτεραιότητα χωρίς να χρειάζεται να αλλάζει ταχυδρομικό κώδικα ψάχνοντας το φάρμακό του και να μείνουν στις ρητές διαβεβαιώσεις για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, όρο απαράβατο για την απόφαση άρσης, επιλέγουν το δρόμο της αντιπαράθεσης με τον ΠΦΣ με εκφράσεις που δεν αρμόζουν σε μια τέτοια υπόθεση. 

Πάντως και ο ΕΟΦ στην ανακοίνωσή του έχει διαμηνύσει πως όλες οι αποφάσεις για τις εξαγωγές είναι κάτω από καθεστώς διαρκούς ελέγχου, ενώ και ο ΠΦΣ διεμήνυσε πως θα αναπτύξει επιπλέον και δικά του εργαλεία ελέγχου της διαθεσιμότητας στα φαρμακεία, ώστε να μπορεί να αξιολογεί την τήρηση των δεσμεύσεων επί του πεδίου.

Διαβάστε την ανακοίνωση και ο καθένας μας ας βγάλει τα συμπεράσματά του:

 

 

«Στα 135 φάρμακα που χαρακτηρίζει σε έλλειψη ο Π.Φ.Σ. περιλαμβάνονται πάνω από εκατό, των οποίων η συνταγογράφηση στην ΗΔΙΚΑ αθροίζει μετά βίας μερικές δεκάδες κομμάτια σε μηνιαία βάση ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρουμε: SEVORANE, MIMPARA 90mg, EMSELEX, FYCOMPA 4mg, 6mg, 8mg, TARGRETIN, FORXIGA 5mg (και αυτά βρίσκονται μόνο στην πρώτη σελίδα!) .Καμία έλλειψη δεν υφίσταται σε αυτά τα 135 φάρμακα, απλώς δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν τα εκατοντάδες τεμάχια που ζητούνται από διάφορους «καλοθελητές», καθότι οι Φαρμακοβιομηχανίες διαθέτουν (και ορθώς πράττουν) πεπερασμένες ποσότητες ανάλογες των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ αναγκών και όχι της δήθεν ζήτησης.

Σε ό,τι αφορά τα 12 φάρμακα των οποίων η διάθεση είναι περιορισμένη κατά τον ΠΦΣ, καλό θα είναι η ηγεσία του ΠΦΣ να αποταθεί στους συνεταίρους της στον νεοσύστατο φορέα NMVO, δηλαδή τις βιομηχανίες, για να τους εξηγήσουν τις ποσότητες που αυτές διαθέτουν στην αγορά. Και σε αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα όμως, η αγορά καλύπτεται κανονικότατα. Απλούστατα δεν καλύπτονται υπέρογκες ζητήσεις, αν και είμαστε βέβαιοι ότι η ηγεσία του ΠΦΣ θα επιθυμούσε διακαώς να διακινούνται μερικές χιλιάδες AVONEX ή PULMOZYME ,πάντα με γνώμονα τη Δημόσια Υγεία και όχι φυσικά την κερδοφορία των παράνομων καναλιών εξαγωγής τα οποία αγνοεί…

Αναρωτιόμαστε πότε πρόλαβε να διαπιστώσει ο ΠΦΣ, την απουσία αυτή των φαρμάκων από την αγορά και γιατί διαρρηγνύει τα ιμάτια του για την συγκεκριμένη λίστα, την στιγμή που παρεμφερείς λίστες λαμβάνουν φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμοί εδώ και 40 χρόνια σε όλη την Ευρώπη. Θα έπρεπε τα μέλη του Προεδρείου του ΠΦΣ, τα οποία μετέχουν σε διοικητικά όργανα συνεταιρισμών, να τις γνωρίζουν (και ασφαλώς τις γνωρίζουν) και να μην προσποιούνται ότι ανακάλυψαν μεγάλο σκάνδαλο.

Αντιθέτως σκάνδαλο αποτελούν παρόμοιες λίστες που διακινούνται μεταξύ φαρμακείων, τις οποίες επίσης γνωρίζει η ηγεσία του ΠΦΣ και για τις οποίες για πολλοστή φορά «ποιεί την νήσσαν» βαφτίζοντας το κρέας ψάρι και κλείνοντας το μάτι στην ανομία .Αλλά και αυτό φανταζόμαστε δείχνει την αγωνία τους για τον Έλληνα ασθενή!!!

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων έχοντας ήδη προβλέψει αυτή ακριβώς την συμπεριφορά, έχει φροντίσει να κρατά τα μέλη του σε επαγρύπνηση, ζητώντας τους να εφοδιάζουν, ως οφείλουν, κατά προτεραιότητα την Ελληνική αγορά και παράλληλα να επαγρυπνούν και να καταγγέλλουν παράλογες και υπερβολικές ζητήσεις σκευασμάτων, τις οποίες φυσικά και αναμένουμε. Αλήθεια ας μας πει η ηγεσία του ΠΦΣ, πόσα RENAGEL ή πόσα XOLAIR, διακινούνται από τα φαρμακεία της κοινότητας με ιατρική συνταγή? Επίσης ας μας πει αν γνωρίζει, πόσα ζητούνται καθημερινά στις φαρμακαποθήκες και τους ΣΥΦΑ της χώρας για να διακινηθούν χωρίς συνταγή (γιατί άραγε; πού θα πουληθούν αυτά;).

Οι φαρμακαποθήκες ιδιωτικές και συνεταιριστικές καθώς δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, δέχθηκαν να δώσουν τα στοιχεία των πωλήσεων τους και τα αποθέματα τους σε πραγματικό χρόνο σε μία πλατφόρμα παρακολούθησης του Υπ. Υγείας. Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο, αυτοί που με διάφορες προφάσεις( εν’ αμαρτίαις), αρνήθηκαν με πείσμα να δώσουν αποθέματα. Με τη λειτουργία της πλατφόρμας, όμως, κάποιοι δε θα ξέρουν που να κρυφτούν. Τους προειδοποιούμε για τελευταία φορά, να συμμαζέψουν τα του οίκου τους και να μην αναλώνονται σε κυνήγια μαγισσών.

Τους (παρα)καλούμε και τους (προ)καλούμε να προβούν άμεσα, όπως ανακοίνωσαν, στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς, αν και φοβούμαστε ότι δεν θα το πράξουν, όπως δεν το έπραξαν και την προηγούμενη φορά που είχαν δεσμευτεί γι’ αυτό. 

Αναρωτιόμαστε μάλιστα μήπως είναι κάποιο είδους επετειακού τελετουργικού, καθώς μόλις συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την τελευταία ανακοίνωση επικείμενης μηνυτήριας αναφοράς του ΠΦΣ (βλ.link) η οποία δεν κατατέθηκε ποτέ!!

https://soundcloud.com/user-665020045/03-01-23a-4

(Βλέπε: 17.10’-18.10’ και bonus τα λεπτά 14.30’-15.30’ και 22.3’0-23.00’

Υ.Γ.:

1. Αλήθεια υπάρχει κάποια επαγγελματική ομάδα που πραγματοποιεί νομότυπα μεν, αδήλωτες δε, εξαγωγές πουλώντας δήθεν σε πλοία και αεροπλάνα και αν ναι, ποια είναι αυτή η ομάδα; Πότε και από ποια Δημόσια Αρχή ελέγχθηκαν αυτές οι εξαγωγές;

2. Μήπως τελικά η πραγματική αγωνία της ηγεσίας του ΠΦΣ, είναι για το αν η κερδοφορία που προκύπτει από τις εξαγωγές (και που ασφαλώς γνωρίζουν εξαιρετικά όπως φαίνεται), καταλήγει στο νόμιμο κανάλι των φαρμακαποθηκών και των συνεταιρισμών, ενώ αυτή επιθυμεί να την κατευθύνει στο παράνομο;

Κλείνουμε με ένα στίχο του Καβάφη:

«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις τούτο προσπάθησε τουλάχιστον, όσο μπορείς μην την εξευτελίζεις».

 πηγή ανακοίνωσης: dailypharmanews


farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ