2024-02-05 12:18:20
Φωτογραφία για Τέλος οι επισκέψεις στο γιατρό για 7 παθήσεις στη Βρετανία - Στα φαρμακεία οι ασθενείς
Ποιοι ασθενείς ενθαρρύνονται να ζητούν συμβουλές από τα φαρμακεία και όχι από τους γιατρούς.

Οι ασθενείς στην Βρετανία θα μπορούν να λαμβάνουν θεραπεία για 7 κοινές παθήσεις στα φαρμακεία, χωρίς να χρειάζεται να δουν τον γιατρό τους, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της γνωστής εφημερίδας «The Guardian».

Πιο συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, χιλιάδες φαρμακοποιοί θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν θεραπεία σε ασθενείς που πάσχουν από τις 7 παρακάτω παθήσεις:

ΙγμορίτιδαΠονόλαιμοςΠόνος στο αυτίΜολυσμένα τσιμπήματα εντόμωνΚηρίο (βακτηριδιακή μόλυνση του δέρματος)Έρπητα ζωστήραΟυρολοίμωξη χωρίς επιπλοκές (σε γυναίκες κάτω των 65 ετών)

Οι φαρμακοποιοί θα προσωρούν στη θεραπεία στους ασθενείς χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για συνταγογράφηση των φαρμάκων ή ραντεβού με γιατρό.

Το εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) ανακοίνωσε ότι 9 στα 10 κοινοτικά φαρμακεία στην Αγγλία (10.265 στο σύνολό τους) θα προσφέρουν ελέγχους, με βάση το νέο νομοσχέδιο.


Η απόφαση αυτή έχει το στόχο να αυξηθούν τα μέρη όπου οι ασθενείς μπορούν να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται, απελευθερώνοντας παράλληλα τους γιατρούς από 10 εκατομμύρια ραντεβού ετησίως.

Το κάθε φαρμακείο θα λάβει μια πληρωμή 2000 βρετανικών λιρών, συν 15 λίρες για κάθε ασθενή που εξυπηρετούν, καθώς και μια μηνιαία πληρωμή ύψους 1.000 λιρών εάν εξυπηρετήσουν έναν ελάχιστο αριθμό περιστατικών.

Η Amanda Pritchard, επικεφαλής του NHS είπε: «Οι γιατροί ήδη θεραπεύουν εκατομμύρια παραπάνω ανθρώπους κάθε μήνα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Καθώς, μάλιστα, ο πληθυσμός γερνάει και η ζήτηση αυξάνεται γνωρίζουμε ότι το σύστημα υγείας θα πρέπει να δώσει περισσότερες επιλογές στους ασθενείς, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση όσο πιο εύκολα γίνεται στην φροντίδα που χρειάζονται».

«Οι κάτοικοι της χώρας μας ορθώς. Εκτιμούν την υποστήριξη. Που λαμβάνουν από τους φαρμακοποιούς τους. Παράλληλα 8 στους 10 ζουν σε απόσταση 20 λεπτών (ή μικρότερη) με τα πόδια από ένα φαρμακείο. Πρόκειται λοιπόν για το τέλειο σημείο όπου μπορούν οι άνθρωποι να λάβουν την φροντίδα που χρειάζονται για τις πιο κοινές νόσους», συμπλήρωσε η ίδια.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Rishi Sunak, σχολίασε: «Τα κοινοτικά φαρμακεία ήδη κάνουν εξαιρετική δουλειά στην θεραπεία των πιο απλών παθήσεων και με το νέο πρόγραμμα ύψους 645 εκατ. λιρών είμαστε αποφασισμένοι να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να ξεκλειδώσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουν όσον αφορά την εξυπηρέτηση περιστατικών ρουτίνας. Οι ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία ή κάποια συνταγή για κοινές παθήσεις όπως η ωτίτιδα τώρα θα μπορούν να τις λαμβάνουν απευθείας από το φαρμακείο, χωρίς την ανάγκη ιατρικών ραντεβού».

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε ότι «με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε πως οι άνθρωποι λαμβάνουν την θεραπεία που χρειάζονται δίπλα στο σπίτι τους, ενώ παράλληλα μειώνουμε τις λίστες αναμονής, απελευθερώνοντας 10 εκατ. ιατρικά ραντεβού τον χρόνο, προκειμένου οι ασθενείς να βλέπουν τον γιατρό τους πιο γρήγορα όταν υπάρχει ανάγκη».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Φαρμακοποιών της Βρετανίας, δρ. Leyla Hannbeck επισήμανε ότι καλωσορίζει αυτή την κίνηση της κυβέρνησης, αλλά επεσήμανε ότι επρόκειτο για ένα εξαιρετικά υποχρηματοδοτούμενο πλάνο, που θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών φαρμακείων.

healthstat.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ