2024-02-10 10:49:45
Φωτογραφία για Η διατροφή - «ασπίδα» για το Αλτσχάιμερ
Το Αλτσχάιμερ είναι μία εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που επηρεάζει κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η μεσογειακή διατροφή βοηθάει στην γνωστική έκπτωση που επιφέρει το Αλτσχάιμερ γιατί είναι ισορροπημένη, ενώ κάνει όσους την ακολουθούν να αισθάνονται χορτάτοι και κατά συνέπεια να μην τσιμπολογούν ανθυγιεινές τροφές όπως junk food και σνακ.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μία έρευνα του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο, η οποία δημοσιεύτηκε στο «JAMA Neurology», διαπιστώνοντας ότι η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή μπορεί να κρατήσει το μυαλό ενός ατόμου οξυδερκές μέχρι τα βαθιά γεράματα, ακόμα κι αν ο εγκέφαλος εμφανίζει σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Rush Memory and Aging Project σε μία περίοδο ετών από το 1997 έως το 2022, με έως και 24 χρόνια παρακολούθησης, οι ερευνητές ανέλυσαν 586 περιπτώσεις ατόμων που πέθαναν με μέση ηλικία τα 91 έτη.


Οι συμμετέχοντες είχαν αναφέρει οι ίδιοι συνήθειες στον τρόπο ζωής τους, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η συχνότητα άσκησης, η μεσογειακή διατροφή και η βαθμολογία γνωστικής δραστηριότητας.

Μεσογειακή διατροφή και Αλτσχάιμερ

Ο υγιεινός τρόπος ζωής βασίστηκε στις παραπάνω συνήθειες και βαθμολογήθηκε από το ένα έως το πέντε. Οι υψηλότερες βαθμολογίες έδειχναν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και καλύτερη γνωστική λειτουργία πιο κοντά στην ημερομηνία θανάτου. Αυτές οι βαθμολογίες συγκρίθηκαν με τη βαθμολογία γνωστικής λειτουργίας σε ένα τεστ, το οποίο πραγματοποιήθηκε σχεδόν ένα χρόνο πριν από το θάνατο του συμμετέχοντος. Τα άτομα που ακολούθησαν τη μεσογειακή δίαιτα σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ γνωστικής λειτουργικότητας, παρά τους δείκτες για άνοια στον εγκέφαλο, όπως διαπιστώθηκε μετά το θάνατό τους.

Μετά τον θάνατο, οι εγκέφαλοι αφαιρέθηκαν από τα σώματα των ατόμων και οι ερευνητές αναζήτησαν σημάδια αμυλοειδούς βήτα και πρωτεΐνης ταυ, δύο κύριων σημαδιών της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η άνοια δεν είναι μία συγκεκριμένη ασθένεια. Είναι ένας όρος για τη μειωμένη ικανότητα να θυμόμαστε, να σκεφτόμαστε ή να λαμβάνουμε αποφάσεις που παρεμποδίζει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης. Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας.

Ακόμα κι αν οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων εμφάνιζαν σημάδια Αλτσχάιμερ, ο υγιεινός τρόπος ζωής τους, φαίνεται ότι τους προστάτευε από τη γνωστική έκπτωση, έδειξε η μελέτη.
πηγή themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ