2024-02-13 23:22:22
Φωτογραφία για Μικρό αλλά πανίσχυρο -  η κρυμμένη δύναμη των φύτρων του μπρόκολου
Η μεγαλύτερη κατανάλωση μπρόκολου/Brassica oleracea συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών νοσημάτων, 

νευρολογικών διαταραχών, 

διαβήτη,

καρκίνου, χάρη στις οργανοθειούχες/their organosulfur ενώσεις τους, όπως οι glucosinolates και οι isothiocyanates που παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα βιοενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της αντιοξειδωτικής τους δράσης. 

Επιπλέον, έχει πρόσφατα αναφερθεί η ενδογενής παραγωγή polysulfides,όπως η cysteine hydropersulfide (CysS2H) και η glutathione hydropersulfide (GS2H), σε θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και ότι αυτές οι βιοδραστικές ουσίες λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην ενδογενή περιεκτικότητα polysulfide στα φύτρα μπρόκολου.

Έτσι η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Shingo Kasamatsu και τον καθηγητή Hideshi Ihara της Μεταπτυχιακής Σχολής Επιστημών του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα, διερεύνησε την ποσότητα των polysulfide στα βλαστάρια μπρόκολου κατά τη διαδικασία της βλάστησης και της ανάπτυξής τους. 


Αξιοποιώντας και στηριζόμενοι και σε προηγούμενες εργασίες τους, η ερευνητική ομάδα απέδειξε την αφθονία των μορίων polysulfide στα σταυρανθή λαχανικά.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η συνολική περιεκτικότητα σε polysulfide στα βλαστάρια μπρόκολου αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της βλάστησης και της ανάπτυξης, με περίπου 20πλάσια αύξηση polysulfide την πέμπτη ημέρα της βλάστησης. 

Επιπλέον, ανακάλυψαν έναν αριθμό άγνωστων polysulfide με απροσδιόριστες μοριακές δομές. 

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η αφθονία των polysulfide στα φύτρα μπρόκολου μπορεί να συμβάλλει στις γνωστές ιδιότητες που προάγουν την υγεία τους.

Ο dr.Shingo Kasamatsu δήλωσε: 

"Η ανακάλυψη της σημαντικής αύξησης της περιεκτικότητας σε polysulfide κατά τη διάρκεια της διαδικασίας φύτρωσης από σπόρους μπρόκολου ήταν εντελώς τυχαία και πολύ αναπάντεχη. 

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι τα polysulfide  μπορεί να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία βλάστησης και ανάπτυξης των φυτών. 

Η περαιτέρω διερεύνηση της φαρμακολογικής λειτουργίας αυτών των άγνωστων polysulfide θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων προληπτικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων και φαρμάκων για νευροεκφυλιστικές ασθένειες, 

εγκεφαλικά επεισόδια, 

καρκίνο, 

φλεγμονή και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες".

μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia-botanologia.gr

sciencedaily.com
newswise.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ