2024-02-19 09:34:35
Φωτογραφία για Η μεγάλη υπογειοποίηση της Αθήνας -Πότε θα είναι έτοιμη, ποια περιοχή αλλάζει
Παίρνει σιγά-σιγά μορφή ο υπογειοποιημένος τετραπλός σιδηροδρομικός διάδρομος στα Σεπόλια που θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των δρομολογίων και στην αναβάθμιση της περιοχής.

carandmotor.gr

Προχωρούν οι εργασίες της υπογειοποίησης του σιδηροδρομικού διαδρόμου στα Σεπόλια που θα αναβαθμίσει τόσο την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής όσο και τη δυναμική του σιδηροδρομικού δικτύου.

Το έργο αφορά στην κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου, συνολικού μήκους 2,36 χλμ. εκ των οποίων τα 1,33 χλμ. περίπου θα είναι πλήρως υπογειοποιημένα.

Το έργο ξεκινά από την έξοδο του Σ.Σ. Αθηνών προς Θεσ/νίκη (ΧΘ 10+821) και καταλήγει στις Τρεις Γέφυρες (ΧΘ 13+180) στην περιοχή Σεπολίων του Δήμου Αθηναίων, όπου συναντά τον νέο τετραπλό σιδηροδρομικό διάδρομο.

Η νέα σιδηροδρομική γραμμή που θα είναι διπλής διατοπής κατασκευάζεται επί της υφιστάμενης ζώνης κυκλοφορίας σταδιακά. Πρώτα θα ολοκληρωθεί ο δυτικός διάδρομος που θα εξυπηρετεί την κίνηση των υπεραστικών συρμών και κατόπιν ο ανατολικός που θα εξυπηρετεί τους προαστιακούς συρμούς.


Δεδομένου ότι θα διπλασιαστούν οι γραμμές, θα διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό η κυκλοφορία των τρένων. Ο χρόνος των δρομολογίων θα μειωθεί και θα αυξηθεί ο αριθμός τους, και έτσι θα ενισχυθεί η ελκυστικότητα του σιδηροδρόμου.

Επίσης, άνωθεν του τεχνικού υπογειοποίησης θα αποκατασταθεί η επικοινωνία 9 καθέτων οδών, που σήμερα διακόπτονται λόγω του επίγειου σιδηροδρομικού διαδρόμου, ενώ εκτιμάται ότι το έργο θα αυξήσει την οδική και σιδηροδρομική ασφάλεια στο κέντρο της πόλης.

Τέλος, θα αναβαθμιστεί και η ποιότητα ζωής των κατοίκων, οι οποίοι θα απαλλαχθούν από τον θόρυβο των τρένων, και θα απολαμβάνουν τους χώρους αναψυχής που θα δημιουργηθούν στην επιφάνεια, εκεί δηλαδή που βρίσκονται σήμερα οι επίγειες γραμμές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα έργο που απαιτεί «χειρουργικές παρεμβάσεις», καθώς γειτνιάζει με τη Γραμμή 2 του Μετρό και έναν μεγάλο αγωγό της ΕΥΔΑΠ.

Το αντικείμενο του έργου συνοπτικά

Το τεχνικό υπογειοποίησης – τεχνικό Cover & Cut (top-down) αποτελούμενο από 47 επιμέρους τεχνικά που κατασκευάζονται σε δύο 2 φάσεις (Δυτικός – Ανατολικός Διάδρομος).

-Tα προσωρινά υδραυλικά έργα

-Τα μόνιμα υδραυλικά έργα (αποχέτευσης–αποστράγγισης σήραγγας, υπερχειλιστές παντοροϊκού δικτύου & δίκτυα ομβρίων και ακαθάρτων)

-Οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις του υπόγειου τεχνικού και των αντλιοστασίων ακαθάρτων για την αποχέτευση –αποστράγγιση ομβρίων της σήραγγας.

-Τα κτίρια εξυπηρέτησης (Η/Μ εγκαταστάσεις).

-Η κατασκευή δύο νέων άνω διαβάσεων πεζών.

-Η κατασκευή της επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής.

-Η αποκατάσταση του παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου.

-Τα έργα πρασίνου και η αποκατάσταση τοπίου.

Η σύμβαση κατασκευής υπεγράφη την 15-11-2018, με το κόστος να ανέρχεται σε 66,8 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση του δυτικού διάδρομου της σιδηροδρομικής σήραγγας Σεπολίων Αττικής θα γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την πρόοδο υλοποίησης του έργου

sidirodromikanea.blogspot.com
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ