2024-02-23 21:10:47
Φωτογραφία για Το σχέδιο της Ισπανίας να απαγορεύσει τις πτήσεις εσωτερικού όπου το τρένο να μπορεί να φτάσει σε λιγότερο από δυόμισι ώρες
Η Ισπανία απαγορεύει ορισμένες εσωτερικές πτήσεις μικρών αποστάσεων ως μέρος του σχεδίου της για μείωση των εκπομπών άνθρακα.

euronews.com

Πτήσεις με εναλλακτική σιδηροδρομική γραμμή που διαρκεί λιγότερο από δυόμισι ώρες δεν θα επιτρέπονται πλέον, «εκτός από περιπτώσεις σύνδεσης με αεροδρόμια κόμβων που συνδέονται με διεθνή δρομολόγια».

Ο περιορισμός είναι μέρος μιας συμφωνίας που έγινε στο Κογκρέσο από την κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας. Η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης από το 2021 ως μέρος του σχεδίου δράσης για το κλίμα για το 2050.

Έρχεται αφότου η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε επίσημα τις πτήσεις εσωτερικού για ταξίδια που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε λιγότερο από δυόμισι ώρες με τρένο τον Μάιο του 2023.

Το κείμενο που συμφωνήθηκε από τα δύο πολιτικά κόμματα - PSOE και Sumar - επιδιώκει επίσης να αναλύσει τον πιθανό αντίκτυπο του περιορισμού της χρήσης ιδιωτικών αεροσκαφών και μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη φορολόγηση των ενεργειακών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της κηροζίνης που χρησιμοποιείται ως καύσιμο αεροσκαφών.


Τι αντίκτυπο θα έχει η απαγόρευση πτήσεων μικρών αποστάσεων;

Αρχικά, το προσχέδιο πρότασης της ηγέτη της Sumar, Yolanda Díaz, περιελάμβανε την απαλλαγή από πτήσεις μικρών αποστάσεων με εναλλακτικές σιδηροδρομικές γραμμές διάρκειας μικρότερης των τεσσάρων ωρών, αλλά τώρα έχει μειωθεί σε δυόμισι ώρες.

Το αρχικό σχέδιο πρότασης θα είχε εξοικονομήσει έως και 300.000 τόνους CO2 και 50.000 πτήσεις ετησίως, σύμφωνα με μια μελέτη που κυκλοφόρησε πέρυσι από την Ecologistas en Acción. Ο συνασπισμός περιβαλλοντικών οργανώσεων είπε ότι 11 αεροπορικές διαδρομές θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από ταξίδια με τρένο κάτω των τεσσάρων ωρών, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 της Ισπανίας κατά σχεδόν 10 τοις εκατό.

Η έκθεση αφορούσε κυρίως πτήσεις από και προς τη Μαδρίτη - πολλές από τις οποίες είναι απίθανο να συμπεριληφθούν στην τρέχουσα απαγόρευση, καθώς πρόκειται για διεθνές αεροδρόμιο.

Όπως συνέβη με τα μέτρα που θεσπίστηκαν στη Γαλλία , ο αριθμός των πτήσεων που όντως επηρεάστηκαν από τα μέτρα θα μπορούσε να είναι ελάχιστος.

Η απαγόρευση πτήσεων μικρών αποστάσεων επικρίθηκε ως «αναποτελεσματική»

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης PP και Vox είναι κατά της απαγόρευσης, με το τελευταίο να λέει ότι θα κάνει την Ισπανία «λιγότερο ανταγωνιστική».

Το μέλος του PP Guillermo Mariscal εξήγησε ότι πιστεύει ότι η πρωτοβουλία είναι "αναποτελεσματική" επειδή θα είχε ως αποτέλεσμα μόνο 0,06 τοις εκατό μείωση των εκπομπών σύμφωνα με στοιχεία από το College of Aircraft Engineers (COIAE).

Πέρυσι, η COIAE μοιράστηκε μια δήλωση που εξέφραζε τη διαφωνία της με ένα σχέδιο μείωσης των πτήσεων κάτω των τριών ωρών, υποστηρίζοντας ότι θα είχε σχεδόν μηδενικό αντίκτυπο στις εκπομπές άνθρακα. Ανέφερε ότι «ενόψει τέτοιων μειωμένων οφελών, η ζημιά που θα προκληθεί στον κλάδο των αεροπορικών μεταφορών στην Ισπανία θα είναι σημαντική».

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα ληφθούν μέτρα ή ποιες διαδρομές θα επηρεαστούν. Η απαγόρευση θα πρέπει να περάσει από πολλά ακόμη στάδια τροποποιήσεων προτού εγκριθεί από τη Γερουσία και τελικά γίνει νόμος.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ