2024-03-14 09:56:42
Φωτογραφία για Tim Berners-Lee: Τι «βλέπει» για το μέλλον ο εφευρέτης του World Wide Web
Προσωπικοί βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης που γνωρίζουν την κατάσταση της υγείας μας και το νομικό ιστορικό μας από μέσα προς τα έξω. Η δυνατότητα να μεταφέρετε τα δεδομένα σας από το ένα μέρος στο άλλο απρόσκοπτα χωρίς εμπόδια. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις προβλέψεις για το μέλλον του διαδικτύου από τον εφευρέτη του World Wide Web, Tim Berners-Lee, στην 35η επέτειο της εφεύρεσής του, σύμφωνα με το CNBC.

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι απάτες που «στοιχειώνουν» το Διαδίκτυο

Ο Berners-Lee πιστώνεται με την εφεύρεση της τεχνολογίας που αλλάζει τον κόσμο το 1989, ενώ εργαζόταν στο CERN, το ελβετικό ερευνητικό κέντρο σωματιδιακής φυσικής.

Ο γεννημένος στο Λονδίνο επιστήμονας υπολογιστών υπέβαλε πρόταση για ένα σύστημα διαχείρισης πληροφοριών για να βοηθήσει τους συναδέλφους του να μοιράζονται πληροφορίες μεταξύ τους.

Ο Berners-Lee συνέχισε να εργάζεται πάνω στην ιδέα του για αυτό το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών και μέχρι το 1991, ο Παγκόσμιος Ιστός ήταν σε λειτουργία.


Στις δεκαετίες που έχουν περάσει από τη δημιουργία του διαδικτύου, ο Berners-Lee βλέπει μερικά από τα μειονεκτήματα που έχουν προκύψει. Πρώτον, οι ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσαρμοσμένες από αλγόριθμους AI σημαίνουν ότι οι άνθρωποι «αισθάνονται θυμωμένοι και αναστατωμένοι ή μισητοί», λέει.

Εν τω μεταξύ, η ευκολία παραγωγής περιεχομένου σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και η δημιουργία νέων ιστότοπων και ιστολογίων έχει οδηγήσει σε «αποδυνάμωση» για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις – και απώλεια ιδιοκτησίας στα δεδομένα μας, προσθέτει.

Αλλά ο Berners-Lee εξακολουθεί να έχει κάποια αισιοδοξία για το μέλλον. Εδώ είναι μερικές από τις κορ

Πρόβλεψη 1: Όλοι θα έχουν έναν προσωπικό βοηθό AI

Μία από τις μεγάλες προβλέψεις του Berners-Lee είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με το διαδίκτυο.

Με την άφιξη των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT της OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft, οι εταιρείες τεχνολογίας στοιχηματίζουν ότι οι καταναλωτές θα ασχοληθούν πολύ περισσότερο με τα ψηφιακά chatbots για να λάβουν πληροφορίες που χρειάζονται και να τους βοηθήσουν να παράγουν γραπτό υλικό, ακόμη και κώδικα.

Υπάρχουν ήδη εταιρείες που προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν πώς θα μοιάζει η αλληλεπίδρασή μας με το διαδίκτυο χρησιμοποιώντας συσκευές που λειτουργούν με AI, συμπεριλαμβανομένης της Samsung με το smartphone Galaxy S24 και της αμερικανικής startup Humane AI με τη φορητή συσκευή pin.

Πρόβλεψη 2: Θα αναλάβουμε την πραγματική κυριότητα των δεδομένων μας σε όλες τις πλατφόρμες — συμπεριλαμβανομένης της εικονικής πραγματικότητας

Ένα άλλο πράγμα που προβλέπει ο Berners-Lee είναι ένας ιστός στον οποίο όλοι θα έχουμε τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων μας.

Έτσι, αντί να παραδώσουμε την ιδιοκτησία των δεδομένων μας στην Google, τη Meta, την Amazon, την Apple, τη Microsoft και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες, θα είμαστε σε θέση να κατέχουμε τα δεδομένα μας μέσω ενός καταστήματος δεδομένων ή “pod”.

“Θα σκεφτείτε το pod δεδομένων σας ως τον ψηφιακό σας χώρο, θα το σκεφτείτε ως ένα πράγμα με το οποίο αισθάνεστε πολύ άνετα”, εξηγεί ο Berners-Lee.

Πρόβλεψη 3: Μια εταιρεία Big Tech θα μπορούσε να διαλυθεί

Ένα άλλο πράγμα που ο Berners-Lee λέει ότι μπορεί να συμβεί στο μέλλον είναι μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που αναγκάζεται να διαλυθεί.

Πηγή:https://www.ot.gr/2024/03/12/texnologia/tim-berners-lee-ti-vlepei-gia-to-mellon-o-efeyretis-tou-world-wide-web/
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ