2024-04-22 08:20:18
Φωτογραφία για Οι διοικητικές ανακατατάξεις και η είσοδος του Γ. Γραμματίδη στην προεδρία του ΟΣΕ
 

Προσωρινή λύση στο αδιέξοδο διοίκησης στο οποίο έχει περιέλθει ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με την πρόσφατη αναδιάρθρωση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, στην οποία μοναδικός μέτοχος είναι το ελληνικό δημόσιο.

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

capital.gr

Ειδικότερα, αποτέλεσμα του παραπάνω σχεδιασμού αποτελεί η τοποθέτηση του Γιάννου Γραμματίδη στη θέση του μεταβατικού προέδρου, η οποία παρέμεινε κενή για πάνω από έναν χρόνο όταν παραιτήθηκε μετά την παγωμένη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, ο Σπύρος Πατέρας, ο οποίος μέχρι τότε κατείχε το αξίωμα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στον κρατικό οργανισμό. Αν και η θέση του διευθύνοντος συμβούλου καλύφθηκε αμέσως μετά την αποχώρηση Πατέρα, με την ανάληψη καθηκόντων από τον μεταβατικό Παναγιώτη Τερεζάκη, η θητεία του οποίου λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο, η θέση του προέδρου εξακολουθούσε να είναι στον αέρα παρότι έχουν περάσει 14 ολόκληροι μήνες από το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.


Κάλιο αργά παρά ποτέ

Είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι αν δεν μεσολαβούσε η προ μερικών εβδομάδων παραίτηση της αντιπροέδρου του ΟΣΕ, Ουρανίας Σαγιάκου, η οποία έκλεισε την πόρτα της δημόσιας εταιρείας με εξώδικη δήλωση στις 22 Μαρτίου, θα συνέχιζε μέχρι σήμερα ακυβέρνητος ο ΟΣΕ με μοναδικό επικεφαλής τον κ. Τερεζάκη. Ωστόσο, η αιφνίδια εξέλιξη με την αποχώρηση της κ. Σαγιάκου, ενέτεινε μετά από έναν χρόνο και πλέον τις προσπάθειες για να βρεθεί αντικαταστάτης, έστω και προσωρινά, στην προεδρία.

Άλλωστε, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΕ τον τελευταίο μήνα είχε απομείνει με πέντε μόνο μέλη, κάτι που σήμαινε ότι δεν μπορούσε να συγκαλέσει σε συνεδρίαση για να πάρει αποφάσεις, ούτε καν να εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις για την οικονομική χρήση του 2023.

Αυτό άλλαξε μετά την αναδιάρθρωση του ΔΣ και την πρόσφατη ανακοίνωση για την είσοδο του Γιάννου Γραμματίδη με την ιδιότητα του μεταβατικού προέδρου, καθώς και τεσσάρων νέων μελών. Η εύρεση κατάλληλων ανθρώπων, οι οποίοι θα ήθελα να αναλάβουν πόστο στον ΟΣΕ και δη στην ηλεκτρική καρέκλα του επικεφαλής, αναμφίβολα αποτελεί δύσκολη εξίσωση. Σύμφωνα με το υπουργείο, "η επιλογή των προσώπων για την κάλυψη των θέσεων του νέου ΔΣ πληροί συγκεκριμένα κριτήρια που ακολουθούν τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, την εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, την ελεγκτική, αλλά και την ποσόστωση των φύλων", ενώ παράλληλα "αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της διοικητικής λειτουργίας του οργανισμού και εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια ανάταξης του ελληνικού σιδηροδρόμου".

Το όνομα του κ. Γραμματίδη είναι γνωστό στους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας, κυρίως από τη θητεία του ως πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στις αρχές της προηγούμενη δεκαετίας, ενώ είχε αποπειραθεί να ασχοληθεί με την πολιτική μέσα από την ίδρυση του πολιτικού φορέα Ομάδες Διαλόγου Ενεργών Πολιτών. Εκτός των παραπάνω, ο κ. Γραμματίδης είναι δικηγόρος με εξειδίκευση στο ιδιωτικό και δημόσιο διεθνές δίκαιο, ενώ διαθέτει πολυετή εμπειρία σε Διοικητικά Συμβούλια τραπεζών και επιμελητηρίων.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ