2024-05-14 16:53:10
Φωτογραφία για Η λειτουργία του Μουσείου Τρένων μπορεί να επαναφέρει τη Δράμα στο σιδηροδρομικό δίκτυο
ΜΕ ΜΙΑ πάρα πολύ ωραία τελετή, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 11 Μαΐου, τα εγκαίνια του Μουσείο Τρένων της Δράμας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των ανθρώπων του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου ΗΦΑΙΣΤΟΣ, που εδώ και χρόνια, με προσωπική εργασία, κατάφεραν σήμερα και έφτασαν στο σημείο αυτό.

Του Θανάση Πολυμένη

proinos-typos.gr

Το Μουσείο Τρένων της Δράμας, ήταν έτοιμο εδώ και ένα χρόνο περίπου και ήδη είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του, παρ’ όλα αυτά, οι μεγάλες δυσκολίες που συνέπεσαν, τόσο με την τραγωδία των Τεμπών, όσο και με την τεράστια καταστροφή από την καταιγίδα DANIEL που υπέστη το σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή της Θεσσαλίας, τα εγκαίνια είχαν αναβληθεί για αρκετό καιρό.

Σημαντική βοήθεια στην όλη προσπάθεια, όπως είπε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΜΕΑΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος, οι μεγάλοι χορηγοί όπως ο ΟΣΕ, η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ και η ΑΜΚΕ Μποδούρογλου και η κα. Κατερίνα Μποδούρογλου, τους οποίους και ευχαρίστησε.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μακρόπουλος, το Μουσείο έχει εμβαδό 200 τμ, είναι αφιερωμένο στον ανώνυμο σιδηροδρομικό και δείχνει αφενός τη δομή λειτουργίας του σιδηροδρόμου και αφετέρου ότι ο σιδηρόδρομος αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό.

Το παλαιότερο έκθεμα στο Μουσείο Τρένων είναι ένας άξονας βαγονιού με χρονολογία κατασκευής τον Σεπτέμβριο 1892 στην Κολωνία.

Όπως είπε μάλιστα ο ίδιος, «στον ευρύτερο χώρο υπάρχουν μια περιστροφική πλάκα από το 1830, καθώς και δύο βαγόνια του Οριάν Εξπρές, ένα βαγόνι του 1949 και μια εστιάμαξα του 1926. Όσον αφορά την επισκεψιμότητα του Μουσείου, από τον Οκτώβριο 2023 που άνοιξαν άτυπα οι πύλες του μέχρι το τέλος της χρονιάς ξεναγήθηκαν πάνω από 1.000 άτομα. Ιδιοκτήτης και διαχειριστής του Μουσείου είναι ο ΜΕΑΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

Επίσης, σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος, ένας επόμενος στόχος του Συλλόγου, είναι και η δημιουργία τουριστικών διαδρομών με χρήση τουριστικής αμαξοστοιχίας στις γραμμές Δράμα – Ξάνθη και Δράμα – Λευκοθέα. Μάλιστα, ο σύλλογος έχει συγκεντρώσει 2.000 υπογραφές πολιτών για την υποστήριξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Τελετή και χαιρετισμοί

Τον αγιασμό πραγματοποίησε ο πατέρας Δημήτριος Αχθοφορίδης, εφημέριος του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «όπως κυλάει το τρένο και είναι βαγόνι – βαγόνι, αλλά υπάρχει και μια μηχανή μπροστά η οποία το ωθεί, έτσι κι εμείς εδώ σε αυτή την πόλη να γίνουμε μια αμαξοστοιχία με δυνατή μηχανή όμως και να καταφέρουμε να επαναφέρουμε το τρένο σε αυτές τις γραμμές, οι οποίες έδιναν ζωή, έδιναν δουλειά, έδιναν ζωντάνια στον τόπο και στην περιοχή».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι βουλευτές Ν. Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Κώστας Αρβανίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο κ. Γιώργος Δεμερτζής ως Εκτελεστικός Διευθυντής της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, η κα. Κατερίνα Μποδούρογλου ως εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ Μποδούρογλου και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας κ. Δέσποινα Αβραμίδου.

Ομιλία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΟΣΕ κ. Γιάννος Γραμματίδης, ο οποίος παραβρέθηκε στα εγκαίνια του Μουσείου μαζί με άλλα μέλη της διοίκησης. Επίσης παραβρέθηκαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αργύρης Πατακάκης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δράμας, καθώς και σιδηροδρομικοί και φίλοι του σιδηροδρόμου από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΕΦ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΕΦ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ