2024-05-17 07:16:00
Φωτογραφία για Μισθωτήρια σε παλαιούς Σιδηροδρομικούς Σταθμούς στην Αιγιάλεια
«Παράθυρο» σε μια νέα προοπτική που περιλαμβάνει την αξιοποίηση όλων παλαιών Σταθμών του ΟΣΕ, κατά μήκος της παραλιακής ζώνης από την ΓΑΙΑΟΣΕ που προχωρεί άμεσα τις διαδικασίες για την επαναδημοπράτηση των ακίνητων, που είναι στην ιδιοκτησία της. 

protionline.gr

Πρόκειται για ακίνητα που, είτε είναι μισθωμένα αλλά δεν αποδίδουν, είτε δεν έχουν αξιοποιηθεί από την περίοδο που εγκαταλείφθηκαν, μετά την έναρξη της κατασκευής της νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής και τις εργολαβίες Κιάτο – Αίγιο – Ροδοδάφνη – Ρίο. Οι αποφάσεις επισημοποιήθηκαν στον ΟΣΕ καθώς πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι να προχωρήσει σταδιακά και η επανένωση των διοικήσεων του πρώην Οργανισμού (ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι Σταθμοί που ανήκουν στο παλαιό μετρικό δίκτυο του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν, για παράδειγμα Σταθμοί του Οδοντωτού, από Διακοπτό – Καλάβρυτα. Το ίδιο αναμένεται να ισχύει και για τους παλαιούς Σταθμούς που είναι λειτουργικοί και εξυπηρετούν τον Προαστιακό Ρίο – Πάτρα – Δυτική Αχαΐα και το τρενάκι Κατάκολο – Πύργος – Ολυμπία.


Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, με βάση πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, βάζει προσωρινά στον «πάγο» το σχέδιο αξιοποίησης της παλαιάς (μετρικής) σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Πύργος -Κυπαρισσία. Όλο αυτό το κτιριακό αυτό απόθεμα, με τους παλαιούς πέτρινους Σιδ. Σταθμούς αποτελεί σημαντικό περιουσιακό στοιχείο το οποίο ανήκει και στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου καθώς πολλά από τα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα πολιτιστικά μνημεία.

Αυτή την περίοδο ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ εξετάζουν υφιστάμενες παραχωρήσεις και μισθωτήρια και το επόμενο διάστημα θα κινηθεί η διαδικασία για τους νέους διαγωνισμούς.

Παλαιοί Σταθμοί του εγκαταλελειμμένου (μετρικού) δικτύου προς αξιοποίηση υπάρχουν στο Αίγιο και, επίσης, σε Πλάτανο, Παραλία Πλατάνου, Συλιβαινιώτικα, Αιγείρα, Διακοπτό, Άνω Διακοπτό, Ελίκη, Τράπεζα, Βαλιμίτικα, Διελιώτικα, Νικολαιίκα, Ροδιά, Ελαιώνας, Ζαχλωρίτικα, Ροδοδάφνη, Σελιανίτικα, Καμάρες, Ζήρια.

Πολλοί βρίσκονται στην μήκους 14 χλμ. παλαιά γραμμή Διακοπτό – Αίγιο η οποία σχεδιάζεται παραχωρηθεί σε Δήμο – Περιφέρεια για το γνωστό σχέδιο του μεγάλου ποδηλατόδρομου.

Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Τερεζάκης, «το σχέδιο αφορά την μίσθωση των ακινήτων προς επιχειρηματική αξιοποίηση ενώ προτεραιότητα, στα κτίρια αυτά σε όλη την Πελοπόννησο, θα δοθεί στους δήμους, εφόσον διαθέτουν σχέδιο και, βέβαια, επιθυμούν να αναλάβουν την αξιοποίηση και τμήματος του παλαιού σιδηροδρομικού δικτύου».

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ