2024-05-20 22:39:38
Φωτογραφία για Δυτικός Προαστιακός Θεσσαλονικης:  Τι είπαν Κυριακός Μητσοτάκης, Χρήστος Σταϊκούρας και Λάζαρος Κυρίζογλου.
Το θέμα της επέκτασης του Προαστιακού σιδηροδρόμου της δυτικής Θεσσαλονίκης ήρθε στην επιφάνεια και πάλι, για πολλοστοί φορά, κατά της διάρκεια της παρουσίασης της Μελέτης για τις επεκτάσεις του Μετρό της  Θεσσαλονικης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποιος παραβρέθηκε στην εκδήλωση της παρουσίασης της Μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο «Καραπάντσειο» Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων είπε για το Δυτικό Προαστιακό:

«Ο Προαστιακός σιδηρόδρομος θα καλύψει ένα μεγάλο κομμάτι της δυτικής Θεσσαλονίκη.

Η Μελέτη αυτή της Αττικό Μετρό θα οδηγήσει σύντομα στην δρομολόγηση έργων τα οποία θα ανακοινώσουμε όταν είμαστε έτοιμοι»

Ο Χρήστος Σταϊκούρας Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών

«Η νέα δυτική σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα του εμπορευματικού λιμένα Θεσσαλονίκης με την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή, και η ανάπτυξη του Δυτικού Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, θα μετατρέψουν την Θεσσαλονίκη σε ένα πρότυπο ολιστικής ανάπτυξης, σε μια πόλη περισσότερο φιλική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, με ισχυρό γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.»


Λάζαρος Κυρίζογλου Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης

« Ο προαστιακός δυτικά προς ΒΙΠΕ Σίνδου και το Διεθνές Πανεπιστήμιο με χιλιάδες βιομηχανικούς εργάτες και χιλιάδες φοιτητές, έργο άμεσης εκτέλεσης σε υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο»

Η Προϊστορία του.

Το 2007 υπήρχαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγω για σχεδιαζόμενες νέες σιδηροδρομικές προαστιακές συνδέσεις στην δυτική Θεσσαλονίκη. Από τότε μόνον κατά καιρούς εξαγγελίες γίνονταν, που πολλές φόρες συνοδεύονταν και από χρηματοδοτήσεις για Μελέτες. Τίποτα παραπάνω.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της δημοσιογράφου Άννης Καρολίδου το 2018 με τίτλο:

Τι προβλέπει η προμελέτη του Δυτικού Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Δύο κλάδοι, ο ένας θα ξεκινάει από Σίνδο, ο άλλος από Διαβατά- Σύνδεση και με λιμάνι.

Ολοκληρώθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ και παραδόθηκε στο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, η προμελέτη του Δυτικού Προαστιακού Σιδηροδρόμου ή αλλιώς του λεγόμενου City Train της Θεσσαλονίκης, ενός σημαντικού συγκοινωνιακού έργου το οποίο θα εξυπηρετήσει περιοχές με σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και μεγάλες οικιστικές συγκεντρώσεις, όπως Σίνδος, Διαβατά, Μενεμένη, Κορδελιό, Επτάλοφο, ενώ προβλέπεται σύνδεση και με το Λιμάνι, στο ύψος της οδού Σαλαμίνος.

Η προμελέτη της ΕΡΓΟΣΕ, που λαμβάνει υπόψη της τις μελλοντικές επεκτάσεις του Μετρό στη Δυτική Θεσσαλονίκη, προτείνει την αξιοποίηση του υφιστάμενου δικτύου του ΟΣΕ, τμήματα του οποίου είναι μη ενεργά, αλλά και σε επόμενη φάση, δημιουργία νέων γραμμών και στάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η Μελέτη χωρίζει τον Δυτικό Προαστιακό σε δύο φάσεις. Στην Α Φάση, προτείνεται, μετά από διαβούλευση με τις οικείες δημοτικές αρχές, να ενταχθούν 12 στάσεις, ενώ για την Β Φάση προτείνονται επιπλέον 4 στάσεις, για τις οποίες θα πρέπει να κατασκευαστεί νέα σιδηροδρομική γραμμή, σε συνδυασμό με τις επεκτάσεις του Μετρό.

Δύο αφετηρίες και δύο τερματικοί σταθμοί

Ο Δυτικός Προαστιακός, σύμφωνα με την προμελέτη, θα έχει δύο κλάδους και δύο αφετηρίες, η μία θα είναι στο Σ.Σ. Σίνδου όπου άλλωστε υπάρχει και λειτουργεί στάση του προαστιακού Θεσσαλονίκη – Λάρισα και η άλλη αφετηρία, στα Διαβατά. Από την περιοχή των Διαβατών περνάνε οι γραμμές Θεσσαλονίκη – Ειδομένη και Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη.

Ο κλάδος που θα έχει αφετηρία στη Σίνδο, θα συνεχίζει προς Καλοχώρι. Μετά από πρόταση του Δήμου Δέλτα ο σταθμός χωροθετείται στη θέση «Πυρίτσα», σε προέκταση της οδού Πόντου.

Στη συνέχεια, οι δύο κλάδοι που θα χρησιμοποιούν τις Γραμμές ‘4’ και ‘5’, συνεχίζουν με κατεύθυνση προς το Ν.Σ.Σταθμό Θεσσαλονίκης, με επόμενη στάση την «Ελευθέριο – Κορδελιό», που χωροθετείται στο σύμπλεγμα Σταθμού Διαλογής Θεσσαλονίκης,στο ύψος της οδού Αθ. Διάκου.

Ακολούθως, η επόμενη στάση «Επτανήσου», στον Εύοσμο πλέον, χωροθετείται νοτίως της οδού Μοναστηρίου στην περιοχή Μυτιληνάκια. Μετά την στάση «Επτανήσου» οι δύο κλάδοι «χωρίζουν», ο ένας κινείται σε ευθεία και βορείως της Μοναστηρίου με κατεύθυνση τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και ο άλλος, παίρνει νότια κατεύθυνση προς τη Νέα Δυτική Είσοδο της πόλης και τον Λιμάνι.

Δείτε την εικόνα με τον χάρτη σε πλήρη ανάλυση εδώ.

Η όδευση του βόρειου κλάδου

Ο βορειότερος κλάδος κάνει επόμενη στάση στη «Μενεμένη», κοντά στην οδό Αγίας Παρασκευής, στην κύρια γραμμή προς και από τον Επιβατικό Σταθμός Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί η στάση «Μηχανοστάσιο», στο ανατολικό άκρο του Μηχανοστασίου Θεσσαλονίκης , με τον συγκεκριμένο κλάδο να καταλήγει στον Επιβατικό Σ.Θ.

Ο νότιος κλάδος του City Train, μετά την «Επτανήσου», θα κάνει στάση στο σταθμό ΚΤΕΛ ¨Μακεδονία¨, όπου προτείνεται να χωροθετηθεί στην περιοχή των ισόπεδων διαβάσεων, των κλάδων της Λεωφόρου Δενδροποτάμου με τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Ειδομένης. Επόμενη στάση, η «Κωλέττη», προτείνεται να χωροθετηθεί ακριβώς πριν την είσοδο του Εμπορικού Σταθμού, στο τέρμα της οδού Τσόντου.

Επόμενη και προτελευταία στάση θα είναι η «Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός», ενός του Σταθμού. Η στάση θα έχει άμεση πρόσβαση στην κεντρική διασταύρωση 26ης Οκτωβρίου και Σταθμού (Δικαστήρια). Σημειώνεται ότι ο Εμπορικός Σταθμός ή Π.Σ.Σ. αποτελεί την αφετηρία της γραμμής Θ-Ε, Θεσσαλονίκης – Ειδομένης. Η γραμμή διαθέτει σε όλο το μήκος ηλεκτροκίνηση.

Ο νότιος κλάδος, συνεχίζει με κατεύθυνση το Λιμάνι. Σήμερα δεν υφίσταται γραμμή προς τη θέση όπου προτείνεται η δημιουργία της τερματικής στάσης του δεύτερου κλάδου, αλλά η στάση «Λιμένας» κρίθηκε ότι πρέπει να ενταχθεί στην Α΄ Φάση ανάπτυξης του δικτύου λόγω της μεγάλης αναμενόμενης κίνησης, αλλά και της σχετικής ευκολίας μελέτης και κατασκευής.

Η Στάση προτείνεται να χωροθετηθεί στο ύψος της διασταύρωσης Καρατάσου και Σαλαμίνος, ώστε να επιτυγχάνεται άμεση πρόσβαση στους προβλήτες 1 και 2, στα Λαδάδικα και στην Πλ. Ελευθερίας. Η όδευση της γραμμής θα είναι κατά μήκος της περίφραξης του Λιμένα.

Για τη Β Φάση του Δυτικού Προαστιακού προτείνεται η κατασκευή γραμμής (στο μεγαλύτερο μέρος δεν υπάρχει επιδομή του ΟΣΕ) προς το πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά και η κατασκευή 4 στάσεων, των «Εύοσμος», «Αμπελόκηποι», «Γήπερο», «Λαγκαδά». Η όδευση αυτή θα περνάει ανάμεσα από τα στρατόπεδα Παπακυριαζή και Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ζητούμενο τα κονδύλια

Το έργο, για να έχει κάποια τύχη υλοποίησης, θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από το Υπουργείο, να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εκπόνηση της Οριστικής Μελέτης, που σημαίνει ότι θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλισθεί το κονδύλιο για αυτή. Τα σιδηροδρομικά έργα, επειδή είναι υψηλού κόστους, καθυστερούν πολύ να γίνουν, ενώ πολλά από αυτά που μελετώνται δεν υλοποιούνται. Εκτιμάται ότι από τα 10 έργα που μελετώνται, τα 3 ή 4 περνάνε στο στάδιο της κατασκευής.

Στα θετικά υπέρ της λειτουργίας του Δυτικού Προαστιακού είναι η δυνατότητα αξιοποίησης υφιστάμενου τροχαίου υλικού, των ντιζελοκίνητων αυτοκινηταμαξών rail buses, που χρησιμοποιούνται σε περιοχές του δικτύου το ΟΣΕ όπως στο Κιάτο – Ροδοδάφνη στο οποίο θα εφαρμοστεί ηλεκτροκίνηση.

sidirodromikanea.blogspot.com

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ