2024-06-08 08:09:54
Φωτογραφία για Πικροδάφνη. Από τα πιο εύκολα αλλά και όμορφα φυτά διαμόρφωσης τοπίου
Τυπικό δείγμα Μεσογειακής χλωρίδας και ειδικά στη χώρα μας θα δείτε την Πικροδάφνη, ή απλώς "Δάφνη" όπως συχνά αποκαλείται, παντού. Σε πάρκα, πλατείες, πεζοδρόμια ακόμη και ως βασικό φυτό δεντροφύτευσης του διαζώματος εθνικών οδών, λόγω της ανθεκτικότητάς της σε όλες τις καιρικές συνθήκες και της ελάχιστης φροντίδας που χρειάζεται.

Ανθοφόρος αειθαλής θάμνος με πολύ πυκνή ανθοφορία που με το ανάλογο κλάδεμα θα του δώσετε το σχήμα που θέλετε, ανάλογα αν επιθυμείτε να αναπτυχθεί περισσότερο σε ύψος δημιουργώντας κορμό ή παράπλευρα.

Το ύψος της μπορεί να φτάσει έως και τα τέσσερα μέτρα, η ανθοφορία της διαρκεί από αρχές της άνοιξης έως περίπου το τέλος του φθινοπώρου, ενώ το γεγονός ότι διατηρεί το επίσης πλούσιο βαθυπράσινο φύλλωμά της και κατά την διάρκεια του χειμώνα την κάνει ιδανική για φύτευση σε φράχτες, μάντρες κλπ. 

Μπορεί για αρκετά χρόνια να αναπτυχθεί και σε γλάστρες, σε κήπο ή μπαλκόνι, αρκεί η θέση που θα την τοποθετήσετε να είναι πλήρως ηλιόλουστη τις περισσότερες ώρες της ημέρας.


Σε ημισκιερά σημεία η Πικροδάφνη επίσης θα ευδοκιμήσει αλλά η ανθοφορία της θα είναι μειωμένη. 

Οι ανάγκες της σε νερό είναι μικρές, το ζεστό διάστημα του καλοκαιριού χρειάζεται βεβαίως πότισμα όμως περισσότερο για να ενισχυθεί η ανθοφορία της, αφού το φύλλωμα μπορεί να παραμείνει ζωντανό ακόμη και αν λαμβάνει ελάχιστο ή και καθόλου νερό. 

Ούτε η ποιότητα χώματος έχει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη της Πικροδάφνης και δεν είναι καθόλου σπάνια η περίπτωση που κλαδάκια της θα δείτε να έχουν φυτρώσει και να αναπτύσσονται ακόμη και σε μια ...χαραμάδα χώματος ανάμεσα σε τσιμέντα,  χωρίς καμιά φροντίδα. 

Το κλάδεμά της γίνεται αρχές της άνοιξης ή τέλος του φθινοπώρου μετά το τέλος της ανθοφορίας, ενώ κάθε 2-3 χρόνια αρκετά "βαθύ" κλάδεμα χρειάζονται τα φυτά που θέλετε να διατηρήσουν χαμηλό ύψος και συγκεκριμένο σχήμα. 

Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες με διαφοροποιήσεις κυρίως στην μορφή και το χρώμα των λουλουδιών, που μπορεί να είναι  διπλά και με πιο κλειστά πέταλα, με πιο συνηθισμένο είδος την Πικροδάφνη που τα άνθη της αποτελούνται από πέντε μονά πέταλα, ενώ χρωματικά σπανιότερες είναι οι ποικιλίες σε κίτρινη και πορτοκαλί απόχρωση. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με μοσχεύματα, δείτε εδώ λεπτομέρειες για την γενική διαδικασία, αλλά σε όλα τα φυτώρια από το τέλος του χειμώνα θα βρείτε μικρά φυτά σε όλες τις αποχρώσεις. 

Στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης και μέχρι οι βλαστοί να ξυλοποιηθούν η Πικροδάφνη χρειάζεται στήριξη με καλάμι ή ειδικές βέργες στήριξης ή και δένοντας τους βλαστούς μεταξύ τους, "κατευθύνοντας" το φυτό αναπτυσσόμενο να αποκτήσει τον σχήμα και εσωτερικό όγκο που θέλετε, ώστε το φύλλωμα να είναι πυκνό και χωρίς μεγάλα κενά ανάμεσα στους βλαστούς. 

Παρά το ότι πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη για φύτευση τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους χώρους, ανήκει στα τοξικά φυτά τόσο για τον ανθρώπινο οργανισμό όσο και για τα ζώα και εξίσου επιβλαβείς και οι αναθυμιάσεις κορμού και φυλλώματος όταν αυτά καίγονται.  
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ