2024-07-01 12:10:49
Φωτογραφία για 2017:  Καθάριζαν τις γραμμές του ΟΣΕ κατόπιν ...εορτής. Τι αποκαλύφτηκε στο δικαστήριο
Απόφαση δικαστηρίου για τη φωτιά που είχε προκληθεί στα λουτρά Σιδηροκάστρου Σερρών αποκαλύπτει τις καταστροφικές καθυστερήσεις - Στο παρά πέντε της παραγραφής η υπόθεση στα δικαστήρια

Κώστας Καντούρης

Voria.gr 

Μνημείο αδιαφορίας για τα έργα καθαρισμού των χόρτων στις σιδηροδρομικές γραμμές προκειμένου να αποφεύγονται πυρκαγιές το καλοκαίρι, αποτελεί απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σερρών που επιβεβαιώθηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης τις προηγούμενες ημέρες. Η υπόθεση αφορούσε την πυρκαγιά που είχε προκληθεί στα λουτρά Σιδηροκάστρου από σπινθήρες που προκάλεσε εμπορικό τρένο που περνούσε τον Σεπτέμβριο του 2017 και προκάλεσε καταστροφές στις εγκαταστάσεις των λουτρών αλλά και στο δάσος των ιαματικών πηγών. Στις δύο δίκες αποκαλύφτηκε ότι τα έργα εκχόρτωσης των γραμμών, παρ’ ότι Σεπτέμβριος, ήταν ακόμη σε εξέλιξη, καθώς η σύμβαση με τον εργολάβο για τον καθαρισμό είχε ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου!


Στο πρώτο δικαστήριο είχαν κριθεί ένοχοι οι δύο μηχανοδηγοί οι οποίοι πριν λίγες ημέρες αθωώθηκαν από το Εφετείο στη Θεσσαλονίκη με το σκεπτικό ότι δεν αντιλήφθηκαν τους σπινθήρες που έβγαιναν από μπλοκαρισμένο τροχό. «Ενδεικτική είναι η αναφορά του κατηγορούμενου ότι με τη σύμβαση της 1ης Ιουνίου 2017 εκτελέστηκε αναλογικά το 1/10 των έργων συντήρησης της γραμμής επί συνόλου 10/10», αναφέρεται στην απόφαση, ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται πως «δεν μπορούσαν να προβούν σε επαρκείς ενέργειες για την ορθή συντήρηση της εν λόγω σιδηροδρομικής γραμμής, λόγω έλλειψης κονδυλίων και έλλειψης στήριξης από την κεντρική διοίκηση του ΟΣΕ που τους χορηγούσε τις πιστώσεις». Είναι χαρακτηριστικό πως το δικαστήριο των Σερρών στην απόφασή του σημειώνει ότι δεν μπορεί να κινηθεί διαδικασία απόδοσης ποινικών ευθυνών στους διοικούντες του ΟΣΕ καθώς η υπόθεση έφτασε στις δικαστικές αίθουσες 6,5 χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του 2024 όταν δικάστηκε σε πρώτο βαθμό η υπόθεση και μόλις πριν λίγες ημέρες δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό. «Περιθώρια διαβίβασης της δικογραφίας για αναζήτηση ευθυνών μελών της κεντρικής διοίκησης του ΟΣΕ ως προς την έλλειψη ενεργειών εκ μέρους τους για την επαρκή συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου δεν τίθεται ενόψει του χρόνου τέλεσης της πράξης και της παρέλευσης περίπου 6,5 ετών», αναφέρεται ακριβώς στην απόφαση.

«Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών είχε κρίνει ότι η πρόκληση πυρκαγιάς στη δασική έκταση οφειλόταν στη μη ορθή συντήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής, λόγω έλλειψης κονδυλίων και έλλειψη στήριξης από την Κεντρική Διοίκηση του ΟΣΕ που χορηγούσε τις πιστώσεις, με αποτέλεσμα, κατά τον χρόνο πρόκλησης της πυρκαγιάς, να έχει εκτελεσθεί μόλις το 1/10 της προβλεπόμενης συντήρησης της γραμμής», σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr ο συνήγορος υπεράσπισης του ενός μηχανοδηγού Μάρκος Παπαζήσης. «Το δικαστήριο απάλλαξε τους κατηγορουμένους αρμόδιους υπαλλήλους του ΟΣΕ, διότι έκρινε ότι οι συγκεκριμένοι δεν είχαν την ευθύνη της μη συντήρησης της γραμμής, αλλά υπεύθυνα ήταν τα μέλη της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΣΕ, πλην όμως, τη μέρα της δίκης σε α΄ βαθμό (6,5 χρόνια μετά την πυρκαγιά) δεν μπορούσε το δικαστήριο να διαβιβάσει τη δικογραφία για αναζήτηση των ευθυνών τους, λόγω παραγραφής», πρόσθεσε.

Ενδεικτική είναι η κατάθεση στο δικαστήριο τεχνικού γραμμής, ο οποίος αναφέρει πως η συγκεκριμένη σύμβαση εκχόρτωσης της γραμμής Προμαχώνα – Στρυμόνα ξεκίνησε την 1η Ιουνίου, ο εργολάβος εγκαταστάθηκε στις 26 Ιουνίου και ενώ είχε περάσει ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού και μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου όταν προκλήθηκε η πυρκαγιά οι εργασίας εκχόρτωσης στις γραμμές ήταν ακόμη σε εξέλιξη. «Πότε θα γίνονταν αυτά τα έργα; Υποτίθεται ότι η επικινδυνότητα είναι το καλοκαίρι», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του προέδρου του δικαστηρίου στις Σέρρες. «Το Εφετείο επανέλαβε τη διαπίστωση ότι μοναδική αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς υπήρξε η πλημμελής συντήρηση της γραμμής, αλλά και η απουσία μέτρων επιτήρησης της γραμμής», υπογράμμισε ο κ. Παπαζήσης.

Καταστροφή

Η φωτιά έγινε αντιληπτή στις 2.10 μετά το μεσημέρι της 22ης Ιουνίου μετά τη διέλευση της εμπορικής αμαξοστοιχίας που προερχόταν από τη Βουλγαρία. Την πυροσβεστική ειδοποίησαν εργαζόμενοι στα λουτρά ενώ στη συνέχεια το τηλεφωνικό κέντρο κατακλύστηκε από τηλεφωνήματα κατοίκων της γύρω περιοχής. Είναι ενδεικτικό πως πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στη συνέχεια της διαδρομής του τρένου, μετά τη στάση του στον σταθμό Στρυμόνα, όπως κατήγγειλαν κάτοικοι, μέχρι το Ομαλό Σερρών, όπου απεγκλωβίστηκε ο τροχός από τους μηχανοδηγούς οι οποίοι ειδοποιήθηκαν για τη φωτιά που εκδηλώθηκε.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο στις Σέρρες είχε κρίνει ενόχους τους δύο μηχανοδηγούς με το σκεπτικό ότι έπρεπε να αντιληφθούν τη φωτιά, ενώ αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι του ΟΣΕ καθώς κρίθηκε ότι δεν είχαν ευθύνη για τα έργα συντήρησης, καθώς εργολάβος εκτελούσε τη σύμβαση και δεν είχαν διατεθεί τα σχετικά κονδύλια. Στο Εφετείο αθωώθηκαν και οι μηχανοδηγοί καθώς κρίθηκε πως δεν μπορούσαν ν’ αντιληφθούν το μπλοκάρισμα του τροχού και τους σπινθήρες που προκαλούσε στη διαδρομή. «Μετά από απαλλακτική πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας, αθώωσε ομόφωνα τους μηχανοδηγούς, αφού δέχθηκε ότι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν, είτε με τις αισθήσεις τους, είτε με έλεγχο οργάνων του τραίνου, την πρόκληση σπινθήρων», μετέφερε στη Voria.gr ο κ. Παπαζήσης.

Από την πυρκαγιά είχαν καταστραφεί 605 στρέμματα, μεταξύ των οποίων και δασική έκταση γι’ αυτό τελικά η απόφαση παραπέμφθηκε για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους. Επίσης προκλήθηκαν μία σειρά από καταστροφές στα λουτρά του Σιδηροκάστρου, παρ’ ότι η διοίκησή τους δεν προσέφυγε ποτέ στα δικαστήρια να διεκδικήσει αποζημιώσεις.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ