2012-07-03 14:48:40
Φωτογραφία για Φωτιά στις σχέσεις Ρωσίας - Ιαπωνίας
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ επισκέφθηκε σήμερα τη νήσο Κουνασίρ ένα από τα τέσσερα διαφιλονικούμενα νησιά τα οποία η Ρωσία αποκαλεί Κουρίλες και η Ιαπωνία Βόρεια Εδάφη, μετέδωσε τα ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η επίσκεψη του ρώσου προέδρου στην περιοχή αυτή ενδέχεται να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

 Η επίσκεψη του Μεντβέντεφ στη νήσο Κουνασίρ είναι η πρώτη από τον Νοέμβριο του 2010. 

Ο τότε πρόεδρος είχε μεταβεί στο νησί επιστρέφοντας από ταξίδι στο Βιετνάμ και η επίσκεψή του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Ιαπωνία. 

Ύστερα από εκείνη την επίσκεψη, ο Μεντβέντεφ δεσμεύτηκε ότι θα αποστείλει πιο σύγχρονο οπλισμό σε μια μεραρχία πυροβολικού η οποία έχει αναπτυχθεί στην περιοχή. Οι 56 νήσοι Κουρίλες βρίσκονται υπό ρωσική κυριαρχία, αλλά η Ιαπωνία διεκδικεί τις τέσσερις νοτιότερες ως δικά της εδάφη. 

Η επίσκεψη του ρώσου πρωθυπουργού πραγματοποιείται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη συμφωνία ανάμεσα στον ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίκο Νόντα και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ξεκινήσουν εκ νέου οι διμερείς συνομιλίες με στόχο την επίλυση της διαμάχης.

 Τα νησιά βρίσκονται στην ανατολική ακτή της Ρωσίας, σε απόσταση περίπου 7.000 χιλιομέτρων από την Μόσχα. Το νησί Κουνασίρ, το νοτιότερο του συμπλέγματος, απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από το βόρειο νησί της Ιαπωνίας, Χοκάιντο.

 

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=15792
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ