2012-07-03 16:31:04
Φωτογραφία για Διαπραγματευτικούς... τρόπους και timing αναζητεί η κυβέρνηση
της Μαρίνας Μάνη

"Εφόσον οι προγραμματικές δηλώσεις και η ψήφος εμπιστοσύνης συμπίπτουν χρονικά με την έλευση της τρόικας, ο κυβερνητικός λόγος πρέπει να είναι ενιαίος, δεν μπορούμε να πούμε άλλα στη Βουλή και άλλα στους δανειστές".

Με αυτή τη φράση κυβερνητικό στέλεχος εξηγεί τον πυρετό που επικρατεί από το Σάββατο στα υπουργικά γραφεία, το Μαξίμου… και την Κηφισιά, όπου θα παραμένει για λίγες ημέρες ακόμη ο Αντώνης Σαμαράς μέχρι να επιτρέψουν οι γιατροί την έξοδο.

Το μείζον ερώτημα, που παραμένει αναπάντητο, είναι... τι θα πούνε στους μεν και στους δε: Ότι η νέα κυβέρνηση ξεκινά «εδώ και τώρα» την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, με αφορμή όχι τόσο (ή όχι μόνο) το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά τη θετική απόφαση της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης Παρασκευής; Ή ότι οι «βελτιώσεις» θα αναζητηθούν step by step κι ενώ στο μεταξύ η κυβέρνηση θα έχει δώσει δείγματα γραφής στο καυτό τρίγωνο αποκρατικοποιήσεις-μεταρρυθμίσεις-επενδύσεις;


«Τώρα θα δείτε τι τραβούσα εγώ»

Απόφαση δεν ελήφθη χθες στη συνεργασία «κορυφής» Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κλίνει στην πρώτη εκδοχή και τους άλλους δύο εταίρους να προτιμούν τις σταδιακές διαβουλεύσεις, με όπλο, όπως λένε συνεργάτες τους, «την εφιαλτική εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η Οικονομία, με την πρόβλεψη για 9,4% ύφεση και την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη».

Ο κ. Βενιζέλος έδειξε πρόθυμος να δώσει μαθήματα για το πώς γίνονται οι συζητήσεις με το κλιμάκιο της τρόικας και ποιά είναι τα χαρακτηριστικά των στελεχών της – μάλιστα κάποια στιγμή είπε στους άλλους δύο αρχηγούς «τώρα θα δείτε τι τραβούσα εγώ» Επιμήκυνση παντού

Και οι τρεις, βεβαίως, συμφωνούν στην επιθετική προβολή του αιτήματος για δύο χρόνια επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής (μέχρι το 2016). Μάλιστα, ο αρμόδιος για τα έσοδα υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάννης εισηγήθηκε χθες τον όρο «επιμήκυνση και σε ό,τι αφορά τους πολίτες», δηλαδή διπλασσιασμό των δόσεων στην πληρωμή των φόρων και των «χαρατσιών».

Απρόθυμη, επίσης, εμφανίζεται η κυβέρνηση (κυρίως οι Σαμαράς-Κουβέλης) σε συζήτηση για περαιτέρω μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και για απολύσεις στο δημόσιο, προκρίνοντας τις μετατάξεις, εφεδρείες κλπ στις περιπτώσεις δημοσίων οργανισμων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.

Και οι τρεις πλευρές πάντως συμφωνούν στην εκτίμηση ότι η τρόικα θα περιορισθεί σ΄αυτή τη φάση σε «καταγραφή» της οικονομικής κατάστασης και των καθυστερήσεων του προγράμματος (εξαιτίας και των δύο διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων). Ως εκ τούτου, εκτιμούν ότι η ουσιαστική συζήτηση για «αλλαγές» θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα – ενώ, στο μεταξύ, θα γίνονται βολιδοσκοπήσεις στο παρασκήνιο.

Ράιχενμπαχ για τα λιμάνια

Η πρώτη... βολιδοσκόπηση, πάντως, ήταν επίσημη κι έγινε στο επανασυσταθέν υπουργείο Ναυτιλίας – το πρώτο που επέλεξε να επισκεφθεί ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα χθες. Ο υπουργός, Κώστας Μουσουρούλης, παρουσίασε στον ισχυρό άνδρα ένα δεκαετές σχέδιο που αφορά λιμάνια, ακτοπλοϊα, νησιωτικη πολιτική, ποντοπόρο ναυτιλία κλπ. Αλλά ο κ.Ράιχενμπαχ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε δύο θέματα: Στην αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τη ναυτιλία και στις αποκρατικοποιήσεις λιμανιών.

Η συνάντηση ήταν «γνωριμίας» του κ. Ράιχενμπαχ με το υπουργείο καθώς στις προηγούμενες κυβερνητικές συνθέσεις... ήταν υφυπουργείο. Αλλά όχι με τον κ.Μουσουρούλη, τον οποίον γνωρίζει προσωπικά από την εποχή που και οι δύο ήταν ανώτερα στελέχη στις Βρυξέλλες...
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ