2012-07-03 21:18:11
Φωτογραφία για Αστυνομική βία διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία
Ως «μη μεμονωμένα περιστατικά» χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνησία αυτά που αφορούν... την αστυνομική βία στην Ελλάδα.

Στην έκθεσή της τονίζει ότι τα τελευταία 10 χρόνια το ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι η Ελλάδα παραβίασε τα άρθρα 2 (δικαίωμα στη ζωή ) ή 3 (απαγόρευση βασανιστηρίων ή άλλης μορφής κακομεταχείρισης ) σε 11 υποθέσεις που αφορούσαν παραβιάσεις εκ μέρους μελών των σωμάτων ασφαλείας. Σε δύο υποθέσεις που αφορούν κακομεταχείριση, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι η Ελλάδα παραβίασε αρκετές διατάξεις του Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκε ότι σε πολλές χώρες όπως η Ιρλανδία, η Αγγλία η Δανία, υπάρχει ανεξάρτητη αρχή που καταγράφει τις καταγγελίες που αφορούν στην αστυνομική βία.

Ο Νταβίντ Ντιάζ Ζοζέξ, αναπληρωτής Διευθυντής του προγράμματος της διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία, κάλεσε την κυβέρνηση να παραδεχθεί και να αποδεχθεί τα περιστατικά αστυνομικής βίας για να μπορέσει να τα αντιμετωπίσει
. Αρχικώς θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλα τα χημικά και οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης θα χρησιμοποιούνται βάσει της διεθνούς νομοθεσίας. Ενώ επιβάλλεται να είναι ορατά τα διακριτικά όλων των αστυνομικών. Οι έρευνες θα πρέπει να επιβλέπονται από εισαγγελέα ή δικαστή και επ΄ ουδενί από αστυνομικό της ομάδας που ελέγχεται ή ερευνάται.

Να υπάρξει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Προστασίας του Πολίτη ανεξάρτητος μηχανισμός καταγγελιών που δεν θα έχει κανέναν δομικό συσχετισμό με την αστυνομία και θα έχει αρμοδιότητες να παραπέμψει στις δικαστικές αρχές.

Τέλος, στην έκθεση υπάρχει η επισήμανση ότι θα πρέπει να υπάρχει πλέον καταγραφή των επιθέσεων ρατσιστικής βίας, από την αστυνομία, κάτι που έως τώρα σύμφωνα με καταγγελίες νομικών αλλά και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων δεν συμβαίνει, καθώς στα περιστατικά ή αργεί να έρθει η αστυνομία, ή συλλαμβάνεται ο μετανάστης που συνήθως εμπλέκεται γιατί δεν έχει χαρτιά ή η αστυνομία υποστηρίζει ότι πρόκειται για συμπλοκή μεταξύ μεταναστών.
iapopsi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ