2012-07-04 10:52:41
Φωτογραφία για ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Μελέτη που συνέταξε για λογαριασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ιδιωτική εταιρεία και στην οποία προβλέπεται μείωση του κράτους μέσω λήξεων συμβάσεων και συνταξιοδοτήσεων αναμένεται να παρουσιάσει στην τρόικα η κυβέρνηση, προκρίνοντας την αποχώρηση συνολικά 177.146 υπαλλήλων έναντι των 150.000 απολύσεων μόνιμου προσωπικού στις οποίες η τρόικα δείχνει να έχει στυλώσει τα πόδια.

Μάλιστα, στη μελέτη, η οποία βασίζεται σε «συντηρητικό» σενάριο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», υπολογίζεται ότι μέχρι το 2015 και βάσει των παραπάνω αποχωρήσεων θα μπορέσουν να προσληφθούν πάνω από 27.600 μόνιμοι υπάλληλοι συμφώνως προς τους κανόνες 1:5 για το στενό Δημόσιο και 1:10 για τις ΔΕΚΟ.

Όπως αναφέρεται, τα δεδομένα και οι παραδοχές της μελέτης έχουν συμφωνηθεί τόσο με υψηλόβαθμα στελέχη του αρμόδιου υπουργείου όσο και με στελέχη της μόνιμης επιτροπής του ΔΝΤ στην Ελλάδα.


Ωστόσο, για να τηρηθούν τα αναγραφόμενα στην έκθεση θα πρέπει να υπάρξει τρόπος παρακολούθησης των συμβασιούχων και εποχικών, κάτι που η κυβέρνηση προς ώρας δεν διαθέτει. Ενδεικτικό είναι πως από το 2010, όταν η κυβέρνηση είχε αποφασίσει μείωση του εοπχι8κού προσωπικού κατά 50%, μείωση συμβασιούχων είχαμε μόνο το 2011 κατά περίπου 49.000 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, στις αρχές του προηγούμενου έτους οι συμβασιούχοι και το προσωπικό «θητείας» σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ ανέρχονταν σε περισσότερους από 100.000.

Το «μαχαίρι» στους συμβασιούχους αποτελεί κλειδί για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο, μια λύση που, όπως επισημαίνεται, δεν θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία εν αντιθέσει με το ενδεχόμενο απολύσεων μόνιμου προσωπικού. Όσον αφορά στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, αυτές θεωρείται δεδομένο πως θα μπουν για τα καλά στον «πάγο», κάτι που επιβεβαίωσε και από το βήμα του συνεδρίου του Economist την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος εξήγγειλε τη μετατροπή του 1:5 σε 1:10.

Από πλευράς του, πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο τόνισε πως το αληθινό πρόβλημα του δημοσίου τομέα είναι η ποιότητα των υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις και όχι το μέγεθός του, το οποίο δεν παρεκκλίνει, όπως είπε, από τον κοινοτικό μέσο όρο.
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ