2012-07-04 12:23:13
Φωτογραφία για Υψηλή αμερικανική κινητικότητα στη Σούδα, λόγω Συρίας
Συνάντηση Αβραμόπουλου με τον πρεσβευτή ΗΠΑ για την Σούδα Σε πολεμική προετοιμασία η βάση της Σούδας;Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Η Σούδα, η Συρία, τα ελληνοτουρκικά και φυσικά το κυπριακό ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα μας, Ντανιέλ Μπένετ Σμιθ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, μετά τη συνάντηση, που έλαβε μέρος στο υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ότι συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούσε τόσο σε διμερή όσο και περιφερειακά ζητήματα.

Ωστόσο, στο επίκεντρο των συζητήσεων μπήκε ο ρόλος της βάσης της Σούδας στην «ανθρωπιστική κρίση» στη Συρία.

Στο επίκεντρο της πολεμικής προετοιμασίας για ενδεχόμενο χτύπημα στη Συρία ή και το Ιράν φαίνεται πως βρίσκεται πάλι η αμερικανοΝΑΤΟική αεροναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, η οποία, με τις ναυτικές και αεροπορικές εγκαταστάσεις που φιλοξενεί, αμερικανικές, ΝΑΤΟικές και ελληνικές (Ναύσταθμος Κρήτης), αποτελεί «προκεχωρημένη βάση» της ιμπεριαλιστικής πολεμικής μηχανής και βασικό παράγοντα εμπλοκής της Ελλάδας στα φονικά σχέδια των ΝΑΤΟικών.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο της Κρήτης, έχει ήδη υπάρξει εκ μέρους των Αμερικανών σχετική ενημέρωση, σε υπηρεσιακό επίπεδο, προς τις ελληνικές αρχές για την επιθυμία τους να αξιοποιήσουν τη Σούδα σαν σημείο στάθμευσης και εφόρμησης της πολεμικής μηχανής, στην περίπτωση που αναλάβουν δράση ενάντια στη Συρία. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η Σούδα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση πολεμικής προετοιμασίας, καθώς από τις 13 Ιούνη άρχισαν να καταπλέουν πολεμικές μονάδες κρούσης του αμερικανικού Στόλου, όπως το «Los Angeles-class» και το επιθετικό υποβρύχιο «USS Annapolis (SSN 760)».

Οι διαδικασίες επιχειρησιακής διάθεσης της βάσης της Σούδας έχουν ουσιαστικά αυτοματοποιηθεί με τα «μνημόνια συναντίληψης» που έχουν υπογράψει και ψηφίσει στη Βουλή οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επίσης έχουν επεκταθεί και οι επιχειρησιακές δυνατότητες, τόσο των ναυτικών, όσο και των αεροπορικών εγκαταστάσεων, με τη συμφωνία περί «τεχνικών διευθετήσεων» μεταξύ της διοίκησης των συμμαχικών δυνάμεων της Νάπολης και του ελληνικού ΓΕΕΘΑ.

Οι διευθετήσεις αυτές προβλέπουν την εγκαθίδρυση Προωθημένης Βάσης Διοικητικής Μέριμνας στο λιμάνι της Σούδας, για την παροχή βοήθειας σε επιπλέουσες και αερομεταφερόμενες μονάδες σχετικά με τον ανεφοδιασμό, τη συντήρηση, τη διεκπεραίωση επιβατών και τη δραστηριότητα ιατρικής εκκένωσης, προκειμένου να διασφαλίσει την επιχειρησιακή δυνατότητα των συμμαχικών ναυτικών δυνάμεων. Μάλιστα, το «έθνος υποδοχής», όπως αποκαλείται η Ελλάδα, έχει αναλάβει εκ των προτέρων την υποχρέωση να παράσχει οποιαδήποτε υποστήριξη με επιβάρυνση του κόστους.

Στρατηγικής σημασίας

Η υπόθεση της χρήσης της βάσης της Σούδας αποτελεί διαχρονικά υψηλή προτεραιότητα των ΗΠΑ, για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή. Αυτό αποτυπώνεται σε τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, την περίοδο 2005-2010, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν προ μηνών από το «Wikileaks». Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, οι εκάστοτε πρέσβεις των ΗΠΑ στην Αθήνα δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι η Ελλάδα προσφέρει αυτό που έχουν περισσότερο ανάγκη τα ιμπεριαλιστικά τους επιτελεία, τη γεωστρατηγική της θέση, με εξέχουσα τη βάση της Σούδας.

Σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα τον Ιούνη του 2008, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, αναφέρει: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολύ συνεργάσιμος σύντροφος στη Σούδα, αλλά φυσικά δεν το διαφημίζει, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους». Ο Αμερικανός διπλωμάτης συμπληρώνει: «Δεν γνωρίζουμε απολύτως κανέναν περιορισμό από τους Έλληνες σε σχέση με την πρόσβαση, την εναέρια κυκλοφορία ή την ανάπτυξή μας εκεί, ακόμα και στα πιο ευαίσθητα στρατιωτικά σημεία της Σούδας».

Σε άλλο τηλεγράφημα, του πρέσβη Τσαρλς Ρις, το Φλεβάρη του 2006 επισημαίνεται ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα θεωρεί ακόμα πιο σημαντική, από την ενίσχυση της συνεισφοράς της στον πόλεμο του Αφγανιστάν, την «εν λευκώ άδεια που παραχωρήθηκε στα αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001 για πτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο». Συγκεκριμένα, σημειώνεται στο ίδιο τηλεγράφημα πως μόνο τη διετία 2007-8 ο αριθμός των αμερικανικών υπερπτήσεων από τον ελληνικό εναέριο χώρο έφτασε τις 28.000 διελεύσεις το χρόνο.

Όπως και στο παρελθόν, με τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν και τον τελευταίο χρόνο με τη Λιβύη, οι ελληνικές κυβερνήσεις ούτε σέρνονται, ούτε αναγκάζονται να συμμετάσχουν στον πόλεμο. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή, απόρροια της συμμετοχής της χώρας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και της διεκδίκησης αναβαθμισμένης θέσης στον καπιταλιστικό καταμερισμό και στη διανομή της λείας, για λογαριασμό της ελληνικής πλουτοκρατίας.

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Με πληροφορίες από NewsBomb και Ριζοσπάστη
kostasxan.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ