2012-07-04 13:55:02
Φωτογραφία για Συμπαραγωγή: βαλτώνουν οι επενδύσεις λόγω γραφειοκρατίας
Ανενεργός παραμένει, λόγω των διοικητικών αγκυλώσεων, εδώ και ένα χρόνο ο νόμος 4001 του 2011 που έβαλε τις βάσεις για την προώθηση της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης, παρά το γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού θερμότητας έχει αναγνωριστεί βασικό εργαλείο για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day, έτοιμα κείμενα σχετικά με την ένταξη των μονάδων συμπαραγωγής στο σύστημα, ή σχέδια υπουργικών αποφάσεων, αραχνιάζουν εδώ και καιρό σε υπουργικά γραφεία.

Ως εκ τούτου, δεκάδες επενδύσεις μικρών ή μεγαλύτερων μονάδων συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης είτε υπολειτουργούν, είτε λειτουργούν χωρίς οριστική άδεια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όσο και να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ σε ένα σύστημα, η σχέση ενέργειας από ΑΠΕ προς συμβατική ενέργεια θα είναι δυσμενής, τη στιγμή που δεν εφαρμόζονται πολιτικές και πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας.


Η συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις προσφέρει αποδόσεις που φτάνουν το 90% έναντι απόδοσης 56-57% που προσφέρουν οι πλέον σύγχρονες μονάδες συνδυασμένου κύκλου στην παραγωγή ηλεκτρισμού.

Αυτός είναι και ο λόγος που η νέα οδηγία που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλει την εφαρμογή συστήματος κινήτρων τόσο στη βιομηχανική συμπαραγωγή, όσο και στη μικρή οικιακή συμπαραγωγή.

Τέλος αναφορικά με την ενίσχυση που θα έπρεπε να προσφέρεται στη συμπαραγωγή, παράγοντες της αγοράς τονίζουν αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από μία ανταπόδοση έναντι του καυσίμου που εξοικονομείται, τη μείωση των εκπομπών και τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τα εισαγόμενα καύσιμα.
econews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ