2012-07-04 16:06:51
Φωτογραφία για Ευρω-επικρίσεις για τη στάση της Τουρκίας στην κυπριακή προεδρία της Ε.Ε.
Κατά τη δευτερολογία του, ο Κύπριος πρόεδρος, Δ. Χριστόφιας, χαρακτήρισε ευθέως την Τουρκία ως κατοχική δύναμη και απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόνισε ότι θα έπρεπε να καταδικάζουν δημόσια και με έμφαση κάθε προσπάθεια της Αγκυρας για υποβάθμιση του ρόλου της χώρας του.

Για προσβολή των ευρωπαϊκών θεσμών έκαναν λόγο Κύπριοι, Έλληνες, αλλά και ευρωβουλευτές άλλων χωρών, στηλιτεύοντας την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε., στη διάρκεια συζήτησης συο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Λευκωσίας.

Κατά τη δευτερολογία του, ο Κύπριος πρόεδρος, Δ. Χριστόφιας, χαρακτήρισε ευθέως την Τουρκία ως κατοχική δύναμη και απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόνισε ότι θα έπρεπε να καταδικάζουν δημόσια και με έμφαση κάθε προσπάθεια της Αγκυρας για υποβάθμιση του ρόλου της χώρας του.

Παράλληλα, με παρεμβάσεις τους, ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών αποχρώσεων υπογράμμισαν ότι η Τουρκία, με το να μην αναγνωρίζει την κυπριακή Προεδρία στην Ε.Ε., προσβάλλει ευθέως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς
. Σημείωσαν επίσης ότι η εκ περιτροπής προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί καταξιωμένο ευρωπαϊκό θεσμό και η αναγνώριση του ρόλου της επιβάλλεται, τόσο από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. όσο και από τα κράτη που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σε κάποιες μάλιστα παρεμβάσεις, Αγγλων κυρίως ευρωβουλευτών, που επιχείρησαν να κατηγορήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διατήρηση της διαίρεσής της, απάντησαν ευθέως ευρωβουλευτές από άλλες χώρες, επισημαίνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την διατηρούμενη διαίρεση της νήσου φέρει και η αποικιοκρατική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να δεχτεί την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και να καταλάβει ότι, είτε το θέλει είτε όχι, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να παρακαμφθεί.

Λυπούμαστε για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στον θεσμό της Προεδρίας, είπε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης, τονίζοντας ότι με τη στάση της, η Τουρκία δείχνει να μην σέβεται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να βάζει υπεράνω της θεσμικής λειτουργίας της Ε.Ε., τις διμερείς διαφωνίες της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κύπρος καλείται να αποδείξει με την Προεδρία της ότι αποτελεί έναν σοβαρό και αξιόπιστο εταίρο. Πάνω απ' όλα όμως μια επιτυχής προεδρία θα είναι η απάντηση στους κυρίους Ερντογάν και Μπαγίς που μας αποκαλούν μισό κράτος, ούτε καν φυλή, που θα προεδρεύει μιας μίζερης Ευρώπης, κατέληξε ο Κύπριος ευρωβουλευτής.

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου υποστήριξε ότι ίσως θα πρέπει να τερματισθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, αφού η προς ένταξη αυτή χώρα δεν σέβεται ούτε τις υποχρεώσεις της, αλλά ούτε και τις δεσμεύσεις της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ