2012-07-04 18:55:02
Φωτογραφία για Ο γαλαξίας μας «τρίζει» μετά από σύγκρουση προ 100 εκατ. ετών
Εκτός συντονισμού πάλλεται ο βόρειος και ο νότιος... πόλος του γαλαξία Μια σύγκρουση... τιτάνιων διαστάσεων γνώρισε ο γαλαξίας μας πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο το «σοκ» ήταν τόσο ισχυρό που ο γαλαξίας ακόμη «τρίζει». Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές του κέντρου Fermi στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας δεδομένα για 300.000 άστρα του γαλαξία μας, διαπίστωσαν ότι στο βόρειο και το νότιο... πόλο του γαλαξία άστρα τα οποία πάλλονται εκτός συντονισμού μεταξύ τους.

Όπως έχουν ήδη επιβεβαιώσει οι αστρονόμοι, ο γαλαξίας είναι σε τροχιά σύγκρουσης με το γειτονικό γαλαξία της Ανδρομέδας. Βεβαίως κανείς εξ ημών δεν θα προλάβει να δει τη σύγκρουση αυτή αφού αυτή θα γίνει μετά από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι Αμερικανοί αστρονόμοι αναφέρουν ότι τα άστρα περιστρέφονται γύρω από το κέντρο του γαλαξία με ταχύτητα 220 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο ενώ κινούνται ταυτόχρονα και πάνω κάτω, διασχίζοντας ανά περιόδους το γαλαξιακό δίσκο, με μια εγκάρσια ταχύτητα 20 με 30 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Όμως, εν αντιθέσει με τα αναμενόμενα, η κίνηση αυτή δεν είναι συμμετρική αλλά δεν ακολουθεί κανένα νόμο και είναι εντελώς τυχαία και απρόβλεπτη.


Οι αρχικές εικασίες ήθελαν αυτή την ασυμμετρία να οφείλεται στην επίδραση από τη βαρύτητα γειτονικών σωμάτων ή και νεφών αερίων ή πως απλά ήταν σύμπτωση που προέκυψε από το συγκεκριμένο δείγμα των άστρων που επέλεξαν να μελετήσουν. Αργά ή γρήγορα όμως συνειδητοποίησαν πως αυτός ήταν ο απόηχος κάποιας σύγκρουσης που υπολογίζουν πως έγινε πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, και οι παλμικές κινήσεις των άστρων θυμίζουν μια καμπάνα που πάλλεται κάποια ώρα μετά το χτύπο.

Το αν το αντικείμενο που προσέκρουσε πάνω «μας» ήταν κάποιος μικρότερος γαλαξίας, ή κάποια μεγάλη δομή από σκοτεινή ύλη, δεν μπορεί να εξακριβωθεί. Ενώ θα χρειαστούν ακόμη 100 εκατ. χρόνια για να σταματήσει εντελώς το «τρίξιμο».
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ