2012-07-04 21:19:53
Φωτογραφία για Ρωσία: Διαψεύδει τις φήμες περί δυτικών πιέσεων για τον Ασαντ
Η Ρωσία δεν συζητά το μέλλον του Μπασάρ αλ Ασαντ με τις ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη ρώσος υψηλόβαθμος αξιωματούχος, διαψεύδοντας πληροφορίες εφημερίδων, σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον προσπαθεί να πείσει τη Μόσχα να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον σύρο πρόεδρο.

«Δεν συζητάμε για την κατάσταση όσον αφορά το μέλλον του σύρου προέδρου με τις ΗΠΑ»είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Εχουμε ήδη εξηγήσει τη θέση μας επανειλημμένως: το θέμα της εξουσίας στη Συρία θα πρέπει να αποφασιστεί από τον συριακό λαό. Τα σχέδια που προωθούνται δεν μπορούν παρά να είναι επιζήμια, πόσο μάλλον όταν επιβάλλονται από το εξωτερικό» πρόσθεσε ο Ριάμπκοφ.

Διαβάστε περισσότερα Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μετά τη δημοσίευση πληροφοριών από τη ρωσική εφημερίδα Kommersant, σύμφωνα με τις οποίες οι δυτικοί επιδιώκουν να πείσουν τη Μόσχα να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον σύρο πρόεδρο.


Το δημοσίευμα εμφανίστηκε τέσσερις ημέρες μετά τη διεθνή συμφωνία που συνήφθη στη Γενεύη, πάνω στις αρχές που θα διέπουν μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, όπου περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Μάρτιο του 2011 που ξεκίνησε η εξέγερση κατά του προέδρου Ασαντ.

Στο μεταξύ, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι ανώφελο να υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο, καθώς η Δύση προσπαθεί να θέσει τέλος στην κρίση στη Συρία.

«Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι η κατάσταση στη Συρία οδηγείται σε κατάρρευση» είπε ο Χέιγκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι, μετά τη συνάντησή του με τον γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς.  «Δεν υπάρχει λόγος να στηρίζει κανείς το καθεστώς Ασαντ» πρόσθεσε.

Σε μία άλλη εξέλιξη, οι διαφορετικές ομάδες της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους.

Σε συνάντηση που είχαν στο Κάριο συμφώνησαν σε ένα γενικό πλάνο για τα επόμενα βήματα, το οποίο όμως, σύμφωνα με το BBC, αποκαλύπτει τις διαφορές τους.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στο πώς θα λειτουργούσε μια μεταβατική περίοδος και στο ποιες θα ήταν οι κινήσεις σε περίπτωση που κατάφερναν να διώξουν τον Μπασάρ Αλ Ασαντ από την εξουσία.

Απέτυχαν, όμως, να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός κοινού σώματος που θα είχε ως στόχο να τους αντιπροσωπεύει στις συνομιλίες τους με τις ξένες δυνάμεις.

Μάλιστα, διαφωνίες ξέσπασαν όταν κουρδική αντιπροσωπία εγκατέλειψε τις συνομιλίες.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=465395&h1=true
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ