2012-07-05 07:11:02
Φωτογραφία για Libor, οίκοι αξιολόγησης. Σκάνδαλο χωρίς αποδέκτη, δημοκρατία χωρίς θεσμούς
Το Libor (London InterBank Offered Rate) είναι το διατραπεζικό επιτόκιο για το δανεισμό χρημάτων από μια τράπεζα στην άλλη στον αγγλοσαξονικό κόσμο.Ανακοινώνεται κάθε ημέρα από τη ένωση Βρετανικών τραπεζών. (British Bankers Association).

Ο υπολογισμός του δείκτη είναι απλός και στηρίζεται στην προσφορά και ζήτηση. Κάθε ημέρα ένας συγκεκριμένος αριθμός τραπεζών δηλώνει πόσα χρήματα θα χρειασθεί πχ για την επόμενη ημέρα. Στη βάση αυτών των στοιχείων υπολογίζεται το overnight επιτόκιο, δηλαδή το κόστος του χρήματος για μια ημέρα.

Γιατί υπάρχει το Libor ή το αντίστοιχο Euribor που αφορά στη ζώνη του Ευρώ;

Για να υπάρχει μια κοινή τιμή αναφοράς στις συναλλαγές δανεισμού, είτε διατραπεζικές είτε για δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Δηλαδή για να κινείται το εμπόριο του χρήματος.

Τα διάφορα ..libor είναι δείκτες που παίζουν το ρόλο του “νομίσματος” στην αγορά χρήματος.


Εδώ και αρκετά χρόνια υπήρχαν ενστάσεις για την ακρίβεια υπολογισμού του Libor. Η Ένωση Τραπεζών Αγγλίας απαντούσε πως όλα βαίνουν καλώς. Κυρίως οι Αμερικανοί επέμεναν, αφού το Libor υπολογίζεται σε όλα τα στεγαστικά δάνεια, ζητούσαν να μάθουν παραπάνω .

Από το τέλος του 2011 , μετά από επανειλημμένες καταγγελίες η Βουλή άρχισε τον έλεγχο.

Ήδη η τράπεζα Barklays, που συμμετείχε με τα στοιχεία της στον καθορισμό του δείκτη, δέχθηκε εξωδικαστικό συμβιβασμό με πρόστιμο περίπου 340 εκατ. Ευρώ.

Δεν θα είναι για πολύ καιρό η μόνη που παραδέχθηκε την ενοχή της.

Περνώντας μάλιστα στην αντεπίθεση κατέθεσε στοιχεία με πιέσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας για μείωση του Libor.

Εντελώς αντίστοιχες ενστάσεις έχουν κατατεθεί για τις «τρεις αδερφές» των διεθνών οίκων αξιολόγησης Standards and Poors, Moodys, Fitch οι οποίοι αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα κρατών, χρηματοπιστωτικών οργανισμών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερα μετά την κρίση του 2008, οπότε και δυο μέρες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers εξακολουθούσαν να την θεωρούν απολύτως αξιόπιστη, ο κόσμος ξεσηκώθηκε.

Ακόμη όμως και σήμερα, παρόλο που οι αξιολογήσεις, συγκεκριμένα οι υποβαθμίσεις κυρίως στην ευρωζώνη επεμβαίνουν σημαντικά στην πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, δεν είναι γνωστό ούτε ελέγξιμο το πώς αξιολογούν οι οίκοι.

Τα χρηματικά ποσά που επηρεάζει το Libor είναι μερικά τρις δολλάρια. Οι αξιολογήσεις των οίκων πολύ περισσότερα.

Είναι δυνατό η ατελής παγκόσμια διακυβέρνηση να είναι φτωχή σε τέτοιο βαθμό;

Να το πούμε αλλιώς. Ποια είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση ενός συστήματος που μπορεί να επέμβει και να αλλάξει τη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά του οποίου δεν γνωρίζουμε ούτε τους κανόνες λειτουργίας του ούτε τους μηχανισμούς ελέγχου του;

Και εάν αυτό ισχύει εν ονόματι ποιας παγκόσμιας τάξης μπορούν οι πολιτικές ηγεσίες να ζητούν συμμόρφωση λαών και κρατών σε πρότυπα και αποφάσεις;

Ακόμη πιο απλά. Τα 340 εκατομμύρια Ευρώ της Barclays ποιος θα τα πάρει; Ως αποζημίωση εννοώ. Ποιος από τα εκατομμύρια ιδιωτών που πληρώνουν μεγαλύτερη δόση δανείου γιατί κάποια ξεφτέρια σκάλιζαν το δείκτη και κάποιοι άλλοι δεν φρόντισαν ποτέ να τους ψάξουν!

Το δίκιο του ιδιώτη που έχει εμπιστευθεί τους εκπροσώπους του πως τελικά εκπροσωπείται;

Χωρίς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα που θα ακολουθήσουν οι δημοκρατίες θα έχουν πρόβλημα.

Είναι αναπότρεπτο, το σκάνδαλο Libor θα συγκλονίσει και θα ταρακουνήσει. Είναι πολύ μεγάλο για να αποσιωπηθεί, εύχομαι όμως παράλληλα να αφυπνίσει σε μέτρα και θεσμούς υπερεθνικής διακυβέρνησης.

Στην ευρωζώνη και την Ευρώπη κυρίως.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ