2012-07-05 12:49:21
Φωτογραφία για Μείωση των βασικών επιτοκίων αποφασίζει η ΕΚΤ
Αποφασιστική κίνηση Ντράγκι

Μια αποφασιστική κίνηση από τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναμένεται εντός της ημέρας, καθώς το νομισματικό συμβούλιο της ΕΚΤ που συνεδριάζει αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,75% από 1%.

Το ευρώ ενδέχεται να οδηγηθεί περαιτέρω σε ιστορικά χαμηλά, ακόμα και στο 0,5%, εντός το 2012.

Κατά τις εκτιμήσεις, η ΕΚΤ πρόκειται να μειώσει και το επιτόκιο καταθέσεων.

Η μείωση των επιτοκίων χαρακτηρίζεται τολμηρή, που οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις εκτιμήσειςη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων θα αποκλιμάκωνε τα επιτόκια στην διατραπεζική αγορά και θα ενθάρρυνε τις τράπεζες να δανείζονται μεταξύ τους και να δανείζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αντί να τοποθετούν την υπερβάλλουσα ρευστότητά τους στην ΕΚΤ.


Από την άλλη πλευρά, σημειώνουν οι αναλυτές ελλοχεύει ο κίνδυνος τα χαμηλότερα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά να πλήξουν την κερδοφορία των τραπεζών, πλήττοντας την παροχή πιστώσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυρία και περιορίζοντας τα κίνητα για δανεισμό μεταξύ των τραπεζών.

Σε κάθε περίπωση, όλα δείχνουν ότι το συμβατικό οπλοστάσιο της ΕΚΤ εξαντλείται και πλέον ένας από τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος καλείται να λάβει πιο δραστικά μέτρα απέναντι στην κρίση.

Κέρδος για δανειολήπτες

Παραμένοντας στο μέτωπο των επιτοκίων, αν τελικά γίνει πράξη η μείωση στο κόστος χρήματος, από το 1% σήμερα στο 0,75% ή και 0,5% προκύπτει άμεση ελάφρυνση της τάξης των δεκάδων ή και εκατοντάδων ευρώ το μήνα για τον προϋπολογισμό εκατομμυρίων δανειοληπτών.

Επιπλέον, κατά κανόνα , η μείωση  των επιτοκίων του ευρώ οδηγεί σε ταυτόχρονη πτώση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, ρίχνοντας τις δόσεις και εκείνων που έχουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Σε απόλυτες τιμές, σήμερα ένα 20ετές στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ µε κυµαινόµενο επιτόκιο 4% (επιτόκιο ΕΚΤ 1% πλέον τραπεζικού περιθωρίου 3%) επιβαρύνεται με δόση 909 ευρώ το μήνα.

Αν τον Ιούλιο ή κάποια στιγμή αργότερα το επιτόκιο πέσει στο 0,75% η δόση για το ίδιο δάνειο μειώνεται στα 890 ευρώ (δηλαδή 19 ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με σήμερα), ενώ αν πέσει στο 0,5% η δόση μειώνεται στα 870 ευρώ (δηλαδή 39 ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με σήμερα).

Αντίστοιχο αναμένεται να είναι το κέρδος και για εκείνους που έχουν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο βασίζεται στο διατραπεζικό Euribor. Μπορεί σε αυτή την περίπτωση το κόστος του χρήματος να μην καθορίζεται άμεσα, όμως κατά κανόνα η διατραπεζική αγορά επηρεάζεται αντίστοιχα και η επίπτωση στο επιτόκιο είναι κατά κανόνα η ίδια.

Στο ύψος τους οι προθεσμιακές

Στον αντίποδα, αμετάβλητες αναμένεται να παραμείνουν, τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα οι υψηλές αποδόσεις που δίνουν οι τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά έχουν ως αποτέλεσμα να παραμένουν στα ύψη,  λόγω της «αιμορραγίας» ρευστότητας που υφίστανται οι τράπεζες και της «μάχης» που δίνουν προκειμένου να αντλήσουν «ζεστό χρήμα».

Πλέον, για τρίμηνη ή εξάμηνη διάρκεια, μπορεί κανείς σήμερα με ευκολία να αξιώσει επιτόκια της τάξης του 6% ή και του 6,5% σε προθεσμιακές καταθέσεις, κυρίως από μικρότερες τράπεζες. Μάλιστα, επιτόκια κοντά στο 6% προσφέρονται πλέον και για «μικροκαταθέτες», εκείνους δηλαδή που έχουν διαθέσιμα πόστα από 5.000 ευρώ και πάνω.

Newsroom ΔΟΛ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ