2012-07-05 12:46:07
Φωτογραφία για Φουκουσίμα: Μια καταστροφή που προκάλεσε ο άνθρωπος
Η επιτροπή ασκεί σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης και της διαχειρίστριας εταιρείας του εργοστασίου της Φουκουσίμα TEPCO. Η επιτροπή κατηγορεί την TEPCO, τα ρυθμιστικά όργανα--την Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφαλείας και την Επιτροπή Πυρηνικής Ασφαλείας-- και το υπουργείο Βιομηχανίας. "Είναι σαφές πως το δυστύχημα αυτό είναι μια καταστροφή που προκάλεσε ο άνθρωπος. Οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, οι ρυθμιστικές αρχές και η εταιρία Tokyo Electric Power (TEPCO) δεν εκπλήρωσαν το καθήκον τους να προστατεύσουν τη ζωή των ανθρώπων και την κοινωνία, επισημαίνει η επιτροπή στο τελικό της πόρισμα.

Απέτυχαν να ικανοποιήσουν "τις βασικότερες αρχές ασφαλείας" και "πρόδωσαν το δικαίωμα του λαού για ασφάλεια από τα πυρηνικά ατυχήματα", αναφέρει η έκθεση.

Ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νταΐτσί, τον οποίο διαχειριζόταν η TEPCO, καταστράφηκε μετά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου 2011 και το τσουνάμι που ακολούθησε. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των γειτονικών περιοχών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και δεν έχουν μπορέσει να επιστρέψουν.


"Οι άμεσες αιτίες πρόκλησης του δυστυχήματος ήταν όλες προβλέψιμες πριν από την 11η Μαρτίου", αποφάνθηκε η επιτροπή. Το εργοστάσιο "δεν ήταν σε θέση να αντέξει τον σεισμό και το τσουνάμι που σημειώθηκαν εκείνη την ημέρα", διαπίστωσε.

Ανάμεσα στα μέτρα ασφαλείας τα οποία κατηγορούνται (οι αρμόδιες αρχές) ότι δεν τήρησαν είναι η εκτίμηση της πιθανότητας καταστροφής, η προετοιμασία για περιορισμό παράπλευρων ζημιών από φυσική καταστροφή και η προετοιμασία σχεδίου εκκένωσης του χώρου.

Στην επιτροπή, υπό τον Κιγιόσι Κουροκάβα, πρώην πρόεδρο του Ιαπωνικού Επιστημονικού Συμβουλίου, συμμετείχαν γιατροί, επιστήμονες, ένας σεισμολόγος και ένας επιχειρηματίας της περιοχής.

Το πόρισμά τους δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ημέρα που τέθηκε ξανά σε λειτουργία ο αντιδραστήρας του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Όι της δυτικής Ιαπωνίας --ο πρώτος αντιδραστήρας που επαναλειτουργεί στη χώρα μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα.

"Αποδείξαμε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί ότι δεν θα υπήρχε κρίση χωρίς το τσουνάμι", αναφέρει στην έκθεση ένα από τα μέλη της επιτροπής, ο σεισμολόγος Κατσουχίκο Ισιμπάσι.

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων--μια από τις τρεις επιτροπές που συστάθηκαν για το δυστύχημα στη Φουκουσίμα--είναι το αποτέλεσμα έρευνας έξι μηνών. Σε αυτό το διάστημα η επιτροπή εξέτασε τις καταθέσεις και τις συνεντεύξεις--διάρκειας τουλάχιστον 900 ωρών-- περισσοτέρων από 1.100 ανθρώπων.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ