2012-07-05 15:29:05
Φωτογραφία για Πρώτη συνάντηση τρόικας - Σαμαρά
Την πρώτη του συνάντηση με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και Κλάους Μαζούχ (της ΕΚΤ), οι οποίοι έφτασαν το βράδυ της Τετάρτης... στην Αθήνα έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών συναντώνται στη 1.00 το μεσημέρι με τον Αντώνη Σαμαρά.

Στη συνάντηση παρευρίσκονται επίσης οι συνεργάτες του άρτι ορκισθέντος υπουργού Οικονομικών, Πάνος Τσακλόγου ο οποίος αναλαμβάνει πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης

Στη 1.00 το μεσημέρι, την πρώτη του επαφή με την τρόικα στο πραγματικό «πεδίο μάχης» θα έχει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Το διακύβευμα της συνάντησης αυτής και όσων ακολουθήσουν μέσα στον μήνα, δεν είναι άλλο από την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου.


Οπως έχουν καταστήσει σαφές οι δανειστές της χώρας, το ποσό αυτό θα φτάσει στην Ελλάδα μόνον εφόσον η κυβέρνηση εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ή εν πάση περιπτώσει δείξει στην πράξη ότι τελείωσε οριστικά η περίοδος στασιμότητας αλλά και η περίοδος των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα στο επίπεδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο στόχος του πρωθυπουργού, που αναζητά μια κίνηση-έκπληξη ειδικά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων (πληροφορίες αργά χθες το βράδυ ανέφεραν ότι μπορεί να εντάξει και τη ΔΕΗ στο άμεσο πρόγραμμα) είναι ακριβώς να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών μας ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και να «τρέξει» πιο γρήγορα σε δυο κρίσιμα πεδία: Στις αποκρατικοποιήσεις και στη μείωση του κράτους. Ωστόσο, η πρώτη σύγκρουση αναμένεται να εκδηλωθεί στο θέμα των απολύσεων.

Ο κ. Σαμαράς αλλά και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν ταχθεί εναντίον του συγκεκριμένου μέτρου και αντιπροτείνουν στην τρόικα τις μετατάξεις των μονίμων υπαλλήλων που σήμερα εργάζονται σε φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν και τη μη ανανέωση συμβάσεων των συμβασιούχων.

Η κυβέρνηση θα στηριχθεί σε έκθεση ιδιωτικής εταιρείας που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αποκάλυψε χθες το «Εθνος».

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων μέχρι το 2015 μπορεί να επιτευχθεί μόνο από συνταξιοδοτήσεις και μείωση των συμβασιούχων.

Ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα (που νωρίτερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα) ένα σχέδιο δέκα σημείων για την οικονομία και τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, τότε το κείμενο αυτό θα πάρει τη μορφή προγραμματικών δηλώσεων που θα εκφωνήσει αύριο το απόγευμα στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει επιθετικές αποκρατικοποιήσεις που χωρίζονται σε δυο φάσεις:

Σε αυτές που θα γίνουν άμεσα, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση πιθανώς της ΔΕΗ, του λειτουργικού έργου του ΟΣΕ, των θυγατρικών εταιρειών της Αγροτικής Τράπεζας, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ και των Κρατικών Λαχείων, και σε εκείνες που θα προχωρήσουν σε δεύτερη φάση όπως είναι η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και ο ΟΠΑΠ.

Επίσης, στο ίδιο κείμενο περιλαμβάνεται η δέσμευση για άμεση κατάργηση-συγχώνευση 60 οργανισμών του Δημοσίου, για αλλαγές στον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ», για την εξασφάλιση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και για άμεση προώθηση έργων υποδομής.

Τέλος, στην ίδια λίστα, περιλαμβάνονται και θεσμικές αλλαγές, όπως η καθιέρωση «πόθεν έσχες» για τους πολιτικούς που κατείχαν κυβερνητικά αξιώματα από το 1974, η μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και η κατάργηση προνομίων των βουλευτών.

ΤΑ 31,5 ΔΙΣ.

Εκταμίευση έως τις 20 Αυγούστου

Εως τις 20 Αυγούστου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εκταμιεύσει τα 31,5 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης, προκειμένου να καλύψει πληρωμές μισθών και συντάξεων, να προχωρήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αποπληρώσει ομόλογο που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από το συνολικό ποσό τα 25 δισ. ευρώ αναλογούν στη δεύτερη δόση για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Ενα ποσό 2,4 δισ. ευρώ αφορά τη δόση του Ιουνίου, η οποία ελέω εκλογών μετατέθηκε για αργότερα και 4,1 δισ. ευρώ είναι η προγραμματισμένη δόση του Αυγούστου. Να σημειωθεί πως στις 20 Αυγούστου λήγει ομόλογο που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και πρέπει να καλυφθεί.

Παράλληλα, πρέπει να εξασφαλιστούν και ρευστά διαθέσιμα στα κρατικά ταμεία, γιατί στο ίδιο διάστημα αρχίζει η πληρωμή των συντάξεων και των μισθών του Σεπτεμβρίου.
ethnos
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ