2012-07-06 00:37:27
Φωτογραφία για Γιάννης Ζουγανέλης.. «Ζήτω ο αντιεξουσιασμός!»
Ο Γιάννης Ζουγανέλης γράφει για τον αντιεξουσιαστή και τον τρομοκράτη

O Γιάννης Ζουγανέλης γράφει ένα κείμενο για τον Αριστοφάνη με αφορμή την παράσταση Ιππείς στην οποία πρωταγωνιστεί φέτος το καλοκαίρι.

«Ένα παιδί που είναι σήμερα 2.468 χρόνων ζει και βασιλεύει.

Ζει γιατί είναι ο μεγαλύτερος μαέστρος του λόγου (ζούμε γιατί την ύπαρξή μας την όρισε ο λόγος).

Ζει γιατί έχει σθένος, ρώμη και πίστη στην αλήθεια.

Ζει γιατί είναι Έλληνας και ανθρωποκεντρικός και ελεύθερος.

Ζει γιατί καμία εξουσία δεν τον ξεπέρασε.

Ζει γιατί αμφισβητεί και αμφιβάλλει για την έλλειψη ποιότητας των πολιτικάντηδων, των δημαγωγών, των φαφλατάδων, των “βρώμων” και των φαγάδων των κρατών.

Ζει γιατί το πνεύμα του είναι στοιχείο της παράδοσής μας (στη ζωή ερχόμαστε για να παραδώσουμε, όχι να κλέψουμε αυτά που μας έχουν παραδοθεί και να φύγουμε).


Ζει γιατί ανατέλλει εκεί που το φως φωτίζει και δεν καίει συνειδήσεις, σάρκες και τόπους.

Ζει γιατί η ζωή τον θέλει σήμερα πιο πολύ από ποτέ.

Ζει γιατί η ιστορία δεν υπάρχει χωρίς αυτόν.

Ζει γιατί είναι αντιεξουσιαστής και τρομοκράτης*. Τρομάζει τα κράτη με τις διαχρονικές ιδέες, στέλνει στην πυρά τους δυνάστες, τους ψεύτες, τους τραμπούκους, τους υπηρέτες της αγοραπωλησίας, των αγορών των ανθρώπων.

Ζει γιατί μας κάνει να χαιρόμαστε που ένας πρόγονός μας είναι γεννήτωρ της αντιεξουσιαστικής σάτιρας, της σοβαρότητας της κωμωδίας και της υποκριτικής Τέχνης, που δεν έχει υποκρισία.

Αυτός είναι ο ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ.

Γνώμη μου είναι ότι μόνο αυτός που πολεμάει την εξουσία με γνώμονα ανθρωποκεντρικές ιδεολογίες είναι αυτός που κάνει τη ζωή ποιητική, ποιοτική, όμορφη, εξελίσσιμη.

Ο αντιεξουσιαστής που δεν φοράει μάσκα ή κουκούλα και προβάλλει την προσωπικότητά του και το φως των εκπομπών του. Αρκεί να είναι συνιστώσα της γνωστικότητάς του, του σεβασμού στον αδύνατο και την ευγένεια, στο βίωμα και τη βιοπάλη. Αυτός είναι στην πρόοδο.

Ο αντιεξουσιαστής δε βολεύεται στις μαζικές χωρίς έμπνευση πολιτικές, τις αναμασημένες, που γίνεται εμετός και ο λαός τον τρώει.

Μελετώντας για να υποδυθώ τον κυνικό Παφλαγόνα, των Ιππέων του Αριστοφάνη, που είναι ο Κλέων, ο γνωστός δυνάστης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου, διαπίστωσα όλα αυτά και έχω την ανάγκη να σας τα καταθέσω.

Σας παρα-καλώ να είστε μέρος της παράστασης των Ιππέων αυτό το καλοκαίρι, να αυτοκριθούμε όλοι μας, να επικοινωνήσουμε με χαμόγελο και αισιοδοξία. Για να μην επιτρέψουμε άλλο στη ζωή μας τον φαφλατισμό, την ψευτοευδαιμονία. Να νιώσουμε περήφανοι γιατί είμαστε Έλληνες και να επανακτήσουμε τη ζωή μας λίθο – λίθο την αξιοπρέπεια στη ζωή μας.

Αγκαλιασμένοι, όμορφοι, λουλουδιασμένοι, αληθινοί, φωτισμένοι.

Ο Αριστοφάνης δεν χρειάστηκε να αναστηθεί για να υπάρχει. Ζει.»

*Τρομοκρατώ = τρομάζω το κράτος.
aixmi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ