2012-07-06 07:53:28
Φωτογραφία για SOS από τα ασφαλιστικά ταμεία - Στο κόκκινο η καταβολή των συντάξεων!
H ύφεση, η ανεργία και η μείωση των μισθών φαίνεται ότι έχoυν προκαλέσει υπέρβαση των προϋπολογισμών των ασφαλιστικών ταμείων και έχουν αυξήσει τις ανάγκες των επιχορηγήσεων τους, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στα Ταμεία (ΠΟΠΟΠΚΑ), Θανάσης Καποτάς Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει το iefimerida, το ΙΚΑ έχει ήδη απορροφήσει το 66% της ετήσιας επιχορήγησης μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2012 και χρειάζεται επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων έως το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του ο ΟΑΕΕ, στον οποίος εμφανίζεται έλλειμμα κοντά στο 1.000.000.000 ευρώ (έσοδα 4,3 δισ. - δαπάνες 5,1 δισ. ) έχει ήδη πάρει το 71% της επιχορήγησής του.

Επίσης το 36% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές προς το ταμείο, ενώ υπό κατάρρευση βρίσκεται ο νεοσύστατος ΕΟΠΥΥ, που έχει βάλει φέσι 4.000.000.000 ευρώ σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και νοσοκομεία.


Το ίδιο δραματική είναι και η κατάσταση στο ταμείο πρόνοιας, υπεύθυνο για την καταβολή του εφάπαξ στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Εκκρεμούν περίπου 52.000 αιτήσεις, ο μέσος χρόνος καθυστέρησης καταβολής του αγγίζει τα δύο χρόνια, ενώ αν κάποιος δικαιούχος υποβάλλει σήμερα τα χαρτιά του δεν πρόκειται να δει το εφάπαξ, αν δεν περάσουν... επτά χρόνια!

Απώλειες στα Ταμεία προκάλεσε και το PSI, αφού το κούρεμα των ομολόγων έφθασε στο 70% της αρχικής ονομαστικής τους αξίας.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, μεγάλη είναι η ταλαιπωρία των δικαιούχων συντάξεων, καθώς, ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ για να την εισπράξει χρειάζεται να περιμένει οκτώ με 12 μήνες, ενώ ένας του ΟΑΕΕ, επτά με εννιά. Στην περίπτωση δε, της διαδοχικής ασφάλισης, χρειάζονται να περάσουν τουλάχιστον 18 μήνες για να εκδοθεί η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ