2012-07-06 09:04:13
Φωτογραφία για Φόβοι για τις εκλογές στη Λιβύη
Έντονη ανησυχία επικρατεί στη Διεθνή Κοινότητα για τις αυριανές εκλογές στη Λιβύη. Πρόκειται για την πρώτη εκλογική διαδικασία που οργανώνεται ελεύθερα, μετά από 40 και πλέον χρόνια της δικτατορίας Καντάφι. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το αν η μεταβατική κυβέρνηση θα μπορέσει να εγγυηθεί την ασφάλεια της ψηφοφορίας Η κατάσταση μπορεί να είναι τεταμένη κυρίως στα ανατολικά, όπου οι οπαδοί του φεντεραλισμού, οι οποίοι ζητούν περισσότερους βουλευτές μεταξύ των 200 που θα εκλεγούν στη μελλοντική συντακτική συνέλευση της χώρας, έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών και απειλήσει να σαμποτάρουν την εκλογική διαδικασία.

Η οργάνωση International Crisis Group (ICG) προειδοποίησε πως «ένοπλοι διαδηλωτές απειλούν να διαταράξουν την ψηφοφορία στο ανατολικό τμήμα της χώρας».

Πετρελαϊκοί τερματικοί σταθμοί στην ανατολική Λιβύη υποχρεώθηκαν χθες το βράδυ από οπαδούς του φεντεραλισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, σύμφωνα με ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου και τοπικές πηγές. Ένας υπεύθυνος στης σημαντικότερης πετρελαϊκής εταιρείας της ανατολικής Λιβύης, της Arabian Gulf Oil Company (Agoco), επιβεβαίωσε το κλείσιμο δύο λιμανιών.


Την 1η Ιουλίου, ένοπλοι κατέστρεψαν τα γραφεία της Εκλογικής Επιτροπής στη Βεγγάζη, οχυρό της λιβυκής εξέγερσης στα ανατολικά, βάζοντας φωτιά σε έγγραφα και καταστρέφοντας υλικό πληροφορικής.

Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, πυρκαγιά που οφειλόταν σε εμπρησμό κατέστρεψε μια αποθήκη που περιείχε εκλογικό υλικό στην Αζνταμπίγια (ανατολικά), ανακοίνωσαν εκλογικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνοντας ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί πράγματι το Σάββατο, με συμπληρωματικό υλικό που είχε αποθηκευθεί σε άλλο μέρος.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται επίσης εδώ και μερικές ημέρες την αποχώρηση μιας ομάδας οπαδών του φεντεραλισμού που αναστατώνει την κυκλοφορία σε μια στρατηγικής σημασίας οδό η οποία συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Λιβύη.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ